Благодаря за бързият отговор . Ако искам да бъда коректен към работодателя не е ли по добре да го уведомя в писмена форма за моите намерения 30 дена преди изтичане срока на договора / толкова е срока на предизвестието за прекратяване на срочният ТД упоменат в договора който съм подписал /

На 06.06.2023 год. постъпих на работа в частна фирма. Подписах срочен ТД на основание чл.68 ал.1 т.1 от КТ. Срока на договора е една година - в случая до 06.06.2024 год.
Имам следните въпроси :
1. Как трябва да уведомя работодателя , че след изтичане на срока на договора не желая неговото продължение и искам да напусна.
2. Ако е необходимо да пусна предизвестие , как трябва да се формулира това предизвестие - в случая се касае за прекратяване на ТД поради изтичане на срока на същият.
3. За 2024 год не съм ползвал платен годишен отпуск - колко дена ще имам право да ползвам и мога ли да ги ползвам в периода на предизвестието. Може ли работодателят да откаже да ми разреши ползването на тези дни платен годишен отпуск.
Работник е назначен в фирма с безсрочен ТД. Срока на предизвестие за прекратяване на договора е 30 дни за двете страни.
Работника решава да прекрати ТД и подава предивестие. На третият ден от подаване на предизвестието работодателят прекратява ТД. Въпросът ми е : Може ли работодателят да прекрати ТД преди изтичане на предизвестието.
Подчертавам че предизвестието е пуснато от работника.
Преди пет месеца постъпих на работа в фирма , като ТД който подписах е на основание чл.68 , ал.1 , т. 1 във връзка с чл.70 / срокът на изпитване е в полза на работодателя / . Договорът е за срок от  една година . Имам следните въпроси :
1. След изтичане срока на изпитване може ли работодателя да ми прекрати ТД без предизвестие .
2. Ако с изтичане на срока на договора / в случая една година / работодателя реши да не продължи договора , ще имам ли право на обезщетение за безработица и в какъв размер ще бъде това обезщетение .

Този член от КСО не се ли отнася за случаите когато първият път при получаване на обезщетение , то / обезщетението / е било в  ПЪЛЕН размер
През 2019 г месеците от септември до декември вкл. бях регистриран на борсата и получавах минималното обезщетение поради прекратяване на трудовият ми договор по чл.326 ал.1 от КТ.
От м.март 2021 год. работя в друга фирма без прекъсване . На 01.09.2022 год. ми беше връчено предизвестие за прекратяване на трудовият ми договор по чл.328 ал.1 т.2 от КТ. Въпросът ми е : Ще имам ли право да получавам пълно обезщетение за безработица при положение че имам 6 год . трудов стаж.
Идеята ми е при напускане да ми бъде платена тази отпуска . Може ли след подаване на предизвестието от моя страна работодателя да ме принуди реално да си ползвам тази отпуска в срока на предизвестието.
Да работил съм до 05 март . Въпроса ми е : Дните от болничният броят ли се при изчисляване на платеният  годишен отпуск
Здравейте ! Работя по трудов договор . От 05 март 2022 год. излязох в болничен , който ще приключи на 08 юли 2022 год. Смятам при завръщане на работа във фирмата да си подам предизвестие за напускане . Колко дена платен отпуск ми се полагат за 2022 год.
author=ХХХХlink=topic=29656.msg176041#msg176041 date=1652706051]
Болничният се изчислява от осигурителния доход 18 месеца преди месеца на настъпване на неработоспособността. Няма начин увеличението на МРЗ от 01.04. да повлияе на болничен, започнал през м.03.
Само при болничния за бременност и майчинство има ограничение да не е под МРЗ. При "обикновен" болничен няма такова изискване

Явно е така , щом няма разлика в обезщетението за м. Март и м. Април

author=ХХХХlink=topic=29656.msg176041#msg176041 date=1652706051]
Болничният се изчислява от осигурителния доход 18 месеца преди месеца на настъпване на неработоспособността. Няма начин увеличението на МРЗ от 01.04. да повлияе на болничен, започнал през м.03.
Само при болничния за бременност и майчинство има ограничение да не е под МРЗ. При "обикновен" болничен няма такова изискване
[/quote]
Здравейте !  От 01 март 2021 год съм назначен във фирма на минимална РЗ - 650 лв. Преди това бях 6 месеца на борсата. От 05 март 2022 год. съм в продължителен болничен . Взема ли се предвид при изчисляване на обезщетението  за болничният това че от 01 април 2022 год има промяна на минималната РЗ - 710 лв.
Благодаря, ако трябва да задам по друг начин въпросът : Ще ми признаят ли от НОИ  този месец  като един от 12-те месеца изискващи се за отпускане на обезщетение за безработица.
Здравейте !
  Съгласно Чл. 54а. от КСО :  Право на парично
обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски
във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на
осигуряването.
Въпросът ми е : Ще се счита ли за пълен месецът , ако съм постъпил на работа на 13-то число , месецът има 21 работни дни и аз имам в същият месец 13 работни дни.