Явно вината е моя, че използвах стар въпрос с друга идея, в който между другото е споменато това, което ме интересува.

Може би трябва да задам въпроса си като тоделно питане, но тъй и тъй съм го започнал тук.

Какво става в случай, че след съкращаване на щата и освобождаване на съответната щатна бройка, имаме почти веднага назначаване на друг на същото място със същата  длъжност? Има съдебна практика, която казва, че тогава трудовата функция не е отпаднала и имаме фиктивното съкращаване на щата. Но тази практика не казва в какъв срок от извършеното съкращаване не може да се промени отново щатното и да се назначи нов служител на тази длъжност. Говори се, че на практика този срок е 2 месеца-периода, в който може да подаде иск. Въпросът е дали има съдебна практика, която да установява тези два месеца като някакъв индикатор за запазена трудова функция, съответно фиктивно съкращаване на щата.
Повдигам тази тема, защото е стнвало дума за практиката, според която след съкращаване в щата, в срока за оспорване на уволнението не бива да се назначава ново лице на същата длъжност. Респективно увеличаване на щатните бройки. За да не се счете съкращаването за фиктивно.
Мога ли да попитам за конкретна съдебна практика,на която се базира този установен ред.
За учителите (с код 8) има допълнително ДОО за учителски пенсионен фонд 4.3%.
Благодаря! Ще го тупнем на счетоводителката. Значи ли, че ако работодателят не го извърши в съответния срок можем да се обърнем към органите на НАП за предписание и санкция. Имайки предвид, че след този срок съпругата ми вече няма да е на работа при този работодател, как би се осъществила корекцията при вече прекратен трудов договор.

При осъществена корекция, автоматично и със задна дата ли ще възникне задължение за внасяне на допълнителни осигурителни вноски. И как би се уредил този въпрос при прекратено правоотношение?
Здравейте,
Ще съм благодарен ако ми дадете отговор на следния казус, който май е често срещан в частните учебни заведения.

Съпругата ми беше назначена на длъжност "Учител детска градина" на 01.07.2020 г. При проверка в системите на НОИ и НАП излезе, че въпреки, че длъжността е учителска тя е вписана с код 1, вместо 8, който е за този тип длъжности. При консултация с НАП ни казаха, че работодателят трябва да извърши корекцията.Но счетоводителят на работодателя не знае как да поправи грешката. Всъщност,поради настояването това да стане на съпругата ми вече е пуснато предизвестие за прекратяване на тпо.
Какъв е начинът тази корекция да стане със задна дата? Задължително ли трябва да се направи от работодателя? И какви са ни възможностите за защита ако той не пожелае да го направи?

Предварително благодаря!