Здравейте,
Съпругата ми е в отпуск за отглеждане на дете като 410-те дни изтичат края на този месец. От 1.11.2022 се връща на работа, а детето започна ясла. Сега обаче отново е бременна, терминът е средата на април. Въпросът е може ли да се прехвърли обезщетението за втората година на мен? След април да получава майчинство за 2рото дете, а аз да получавам 50% от минималната заплата за първото дете.
При предишни бонуси, сумата на бонуса я разпределят между няколко месеца. Може би говорите за същото. А за преизчисляването на майчинството трябва ли да се подава нещо или става автоматично? Повечето месеци е осигурена на максимума, но майчинството не е максимално, защото има месеци в болнични.
Здравейте,
Съпругата ми е майчинство. Днес и се обадиха от работа, че има бонус за постигнати резулати за периода преди майчинството в размер на 5500 лева. Въпросът е тези пари как ще бъдат обложени? Другият въпрос - ще се промени ли размерът на майчинството?
Здравейте,
Ситуацията е следнта - тази година придобих право на пенсия, като съм работил в същата фирма повече от 10 години. Работодателят ми знае това и миналата година ме съкрати, като не спази ред изисквания. Усъдих го и има влязло в сила съдебно решение да ме възстанови на работа. Въпросът е какви са стъпките, които трябва да предприема, за да ми дължи въпросните 6 заплати? Все още не съм се явил на работа, имам 14 дни. Явявам се на работа и след това подавам искане за пенсиониране? Трябва ли да подавам молба до него или първо до НОИ? Не съм и сугурен как ще реагира след като се явя. Вероятно ще отида със свидетели.
Благодаря ви предварително.