Подадох двете декл.6 (нови, с увеличените данъци за м.11 и 12.2023 г.) и са приети.
В протокола има и коментар, че с декларираното задължение е увеличен размерът на задължението, декларирано с предходно подадени декл. обр.6.
Ще изчакам до утре да видя какви лихви ще има и дано всичко вече да е засечено между видовете декларации и справки.
Като коригирам и ведомостта за тези месеци, кашата пак става пълна, защото сумата е платена по банков път в края на декември и разликата в дохода очевидно не е изплатена в 2023 г.
Ще го мисля още.
Много благодаря на всички включили се!
Срокът за коригиране на справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ е до 30 септември на годината, през която е предоставена информацията.
Тази справка вече я коригирах и корекцията беше приета, коригирах и декл.обр.1, само за обр.6 се съмнявах дали ще бъде приета, ще опитам.
А ще приеме ли софтуера на НАП декл. обр.6 за ноември и декември 2023г. през март 2024г.?!
Моля за съвет по следния случай.
СОЛ получава за м.11 и м.12.2023 г. по ДУК 2800 лв. и личен труд като СОЛ 780 лв.
Не съм забелязала, че е превишен сумарно макс.осиг.доход и съм удържала осигуровки върху цялата сума.
Ще коригирам декл.обр.1 за СОЛ (с код вид осиг. 12), но се колебая как точно да я попълня - логично ми е в т.21 вместо 780 лв. да запиша 600 лв. и съответно в т.31А да запиша увеличения данък.
Другата ми чуденка е декл. обр. 6 за разликата /увеличението/ на данъка - мога ли да подам една обща, или за двата месеца поотделно?
Предварително благодаря и очаквам съвет!
Здравейте!
Учудвам се защо през цялото време се говори за вземане - разпределените дивиденти от едно ТД са задължения на това дружество за съучастието на съдружниците.
След голямо чудене, през 4-то трим. 2022 г. осчетоводих авансовия дивидент "наопаки":
През 2022 г. изплащането, на основание протокол на ОС: Д-т 425 / К-т 501; 454.
В началото на 2023 г. отнасянето към печалбата: Д-т 122 / К-т 425
Колегата е прав в общия случай, но не и при личен труд на СОЛ с ТЕЛК.
Т.е. попълва се Д1 с облагаемия доход (660 лв.), но не се удържа данък, защото дан.основа не надхвърля 660 лв. и съответно не се декларира данък с Д6.
ЗДДФЛ чл.42 (2) ... Месечната данъчна основа на самоосигуряващи се лица за доходи от трудови правоотношения по § 1, т. 26, буква "и" от допълнителните разпоредби се определя, като облагаемият доход по чл. 24, начислен за съответния месец, се намалява с авансово внесените чрез дружеството осигурителни вноски, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка по реда на Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване.
(3) Месечната данъчна основа се намалява със:
1. данъчното облекчение за намалена работоспособност по чл. 18, ал. 2;
Здравейте, колеги!
Моля за мнение по следния случай:
СОЛ, който е ЕТ и едновременно е работил на трудов договор, се е самоосигурявал само за ФП.
Сега му прекратяват тр.договор и лицето иска да регистрира ЕООД, през което да се семоосигурява за всички осиг. рискове. Възможно ли е това да стане преди 01.01.2024 г.?
С други думи, питането  ми е попада ли случая в обхвата на ограничението на
Чл.1 (4) Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година с подаване на декларация по ал. 3 от 1 до 31 януари на съответната календарна година. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност през календарната година, самоосигуряващото се лице не може да променя вида на осигуряването.
Според мен:
На въпрос 1 - да.
На въпрос 2 - да.
Допълнително въникнали въпроси:
1. Дали ще имате достатъчно големи клиенти, които ще искат счетоводни услуги с ДДС, та да има  смисъл заверяването на ГФО от фирма?
2. Ако задавате такива въпроси, дали сте достатъчно подготвена за обслужване на такива фирми?