Благодаря на всички!
А здравните осигуровки за 5 години назад дали ще ми ги търсят?
А по някакъв начин ще разбера ли дали съм спазила изискванията за майчинство, преди да настъпи 45-ият ден преди термина? Някаква обратна връзка от институциите?
Наистина много благодаря за отговорите!
"Бременна съм "- това значи поне трети месец , 45- дни преди ражане т.е. остават Ви 5 месеца да се осигурявате и то на немалка сума , за да получавате 410 дни по 90% от сумата на която сте се осигурявали , тъй като 90% се изчисляват средно за 24 месеца назад от датата на получаване, но пък от  навършване на 1г. на детето до 2г. на детето ще получавате колкото държавата е определила -780 лв за сега .
Значи най-най-крайният срок е 45 дни преди термина?
Четох, че обезщетението не може да е по-малко от 90% от минималната заплата, но през цялото време си мислех за бременни/майки, назначени на трудов договор. Този минимален праг същият ли е за самоосигуряващите се? Те реално нямат трудово възнаграждение. Но пък месеците без работа от последните 24 месеца се смятат като с минимална заплата.
Ако се осигурявате на високия процент - да.
Това "да" е най-важно от всичко. Много съм притеснена, че трябва едва ли не да тичам да си откривам фирма заради нещо, което въобще не знам дали става така. Какво означава "висок процент"? Да се осигурявам и за бременност и майчинство или не съм разбрала?
Около 250 лв./месец са Ви осигуровките.
Сигурно това дължа преди майчинството? А после само здравни осигуровки през следващите 2 години?
Здравейте!
Бременна съм, трайно безработна и с прекъснати здравноосигурителни права. Общият ми трудов стаж от трудови договори е около 12 месеца. Опитвам се да разбера как мога да получа майчинство. Не намирам кой да ме назначи на фиктивен трудов договор. Ще помогне ли, ако започна да се самоосигурявам? На какви изисквания трябва да отговарям? Какви ще са разходите ми и какъв ще е размерът и срокът на обезщетението? Кога най-късно трябва да започна да се самоосигурявам?
Благодаря предварително!