Изпълнителя е включен в специален регистър и възложителя е един вид задължен да му осигури работа и сключване на ГД.
Когато не може да осигури, заплаща цитирам "възнаграждение" до 1 МРЗ на годишна база на изпълнителя, че е останал без работа ... както казах чудесно измислен закон.
Та това възнаграждение, че лицето не е правило нищо се дължи конкретно за м. февруари.
Чл. 6, ал. 11, т. 4 от КСО върши ли ни работа?
П.С. т.е. по първият въпрос ако беше ТП+ГД, тъй като ТП щеше да има осигуряване незвисимо от сумата, съответно осигуровки щеше да има и по ГД. Как ще се третира случая ако сбора от двата ГД в месеца мине МРЗ. Реално това са начисления по 2 отделни основания, като разгледани индивидуално по нито едно от двете примерно не се дължат осигуровки. Някъде по законите има ли "сбора от начислените при един възложител"?
1. Да сумата е под МРЗ и бях на същото мнение преди да зачета няколко статии и да сравня с онлайн калкулатор, който в конкретния пример начисли осигуровки. Разсъжденията ми се насочиха към това, че ако лицето е осигурено по ТП, дори и сбора от ТП+ГД да е по-нисък от МРЗ след приспадане на НПР, то по ГД се начисляват осигуровки. За съжаление не намерих нищо за 2 ГД в един месец и реших да сверя мнение.

2, "Добавката" не е платена февруари, тогава е платена заработката за януари. Не е и точно добавка, а е много частен случай в конкретна сфера и "хубав" закон. Накратко ако след прекратяване на договора възложителя не осигури сключване на нов договор дължи на изпълнителя до една МРЗ за календарна година или пропорционално за периода без договор.
Та тази сума е начислена през май, като полагаща се за февруари и я набърквам с ГД от май, защото двете плащания ще се извършат едновременно. Не бях сигурен, че определящ е месеца, за който се отнася, а не месеца на изплащане, а както написах ако беше месеца на плащане сбора от двете минава МРЗ.
Бюджета е така ... да ти се завие свят от коригиращи декларации.
Прави се корекция през следващия месец, като в случаите когато РЗ не може да покрие частично или изцяло корекцията се получава т.н. "червен остатък". Той се възстановява от служителя на каса, по банкова сметка или се удържа при първата възможна следваща заплата.
Здравейте,
Имам 2 въпроса свързани с гражданските договори, за които на различни места намирам различна информация.

1. Лице, което не е осигурено на друго място през м. май има два ГД при един и същ възложител, съответно 01.05-17.05 и 18.05-31.05. Двете възнаграждения са 350,00 и 375,00 лв. и ще бъдат изплатени в началото на м. юни. Какви осигуровки се дължат в случая ... никакви, за двата ГД или само за втория?

2. Лице (също неосигурено на друго място) има ГД, който е прекратен в края на м. януари и месеца е платен в началото на февруари. През м. май със същото лице е сключен нов ГД. В договора прекратен януари има клауза, която дава възможност за допълнително плащане (нещо като обезщетение) след прекратяването при настъпване на определени обстоятелства, което е начислено като полагащо се за м. февруари и ще бъде изплатено заедно с това за м. май в началото на м. юни. И двете възнаграждения след приспадане на НПР са под МРЗ, заедно са над. Кой месец е определящ при опцията "осигурен на друго основание" ... този за който се отнася възнаграждението или този през който е изплатено? И отново какви са дължимите осигуровки по двете плащания?