Здравейте, при подаване на ГДД по чл. 50 когато лицето е регистрирано като свободна професия- занаят с патентен данък по какъв начин и необходимо ли е към декларацията да се приложи документ за платения за годината патентен данък към общината.
 :noexpression:
Разгледайте Приложение 3 и ще си отговорите на въпроса - ако дейността не беше патентна къде щяхте да попълните доходите на това лице ?
  :question::
Регистриран като свободна професия - самоосигуряващ се -шивашки услуги ,заплащащ годишен патентен данък и ежемесечно внасяне на ДОО,ДЗПО и ЗОВ.Въпросът ми е към ГДД само приложение N 7 ли трябва да се  попълва и какъв е % признати разходи - 25 или 40 %.
Здравейте,регистрация Свободна професия,в Декларация обр. 6 попълвам само ЗОВ /като пенсионер нямам ДОО/.Въпросът ми е сумата в т.14 на Декларация 6   е само изравнителната вноска от ГДД или общата сума -внесените през годината ЗОВ плюс сумата за довасяне.Благодаря.
От м.Март 2020г.
 имам регистрирана свободна професия ,като за Март имам подадена декларация 1 и внесени осигуровки според същата вурху месечен осигурителе доход от 610 лв.
Въпросът ми е може ли за м.Април и следващите месеци да променям месечния осигурителен доход на по-висока сума и съответно вноските ДОО ,ДЗПО и ЗОВ върху осигурителния доход ,съобразно приблизителни постъпления  за предходния отчетен месец,с цел да не натрупвам висока сума изравняващи годишни вноски.
Здравейте,от м.януари 2020г.започнах работа по трудов договор с брутно възнаграждение=1500 лв.От м.Март регистрирах и  свободна професия,за която внасям декларация обр.1 с осигуряване върху 610лв.като така смятам да продължа до края на годината.Въпроса ми е ако приходите ми от трудов договор и свободна професия за месец надвишават максималния осигурителен доход /например са 6000 лв/и така до края на годината, мога ли да продължа така да се осигурявам авансово върху 610 лв.и след това да изравня вноските по ГДД или трябва да променя нещо?Притеснява ме надвишаването на максималния осигурителен доход.Благодаря предварително за отзивите.
Здравейте работя на трудов договор едновременно с него се осигурявам и към скоро регистрираната ми свободна професия за всички осигурителни рискове.Вземам болничен за гледане на децата ми на 1 и 3 год.за работата ми по трудов договор,а как стои въпроса и къде да подам документ/втори болничен/ за свободната професия.Благодаря ако може да ми обясни някой.
Регистриран свободна професия с ЕИК -майстор на народни художествени занаяти--Кой номер приложение трябва да попълни към ГДД,освен приложение номер едно
Прекратява ли се обезщение по майчинство по ТД при регистриране на свободна професия - Получавам обезщетение по майчинство по ТД,детето ми е на една годинка.Ако се регистрирам с ЕИК като свободна професия и се осигурявам само за общо заболяване ще продължа ли да получавам майчинството по ТД до две годишна възраст на детето?
Интересува ме регистриран по булстат -свободна професия ,който в същото време работи и е осигурен по трудов договор,а като свободна професия няма пълни осигурени месеци,тъй като възобновява и прекъсва дейност за различни периоди-дни, може ли да осигурява друг човек на пълен работен месец - един вид работник и как може да стане това.Възможно ли е без водене на ведомости и т.н. Т.е. Регистрирания по свободна професия да се осигурява например при възобновена и прекасната дейност от 5 дни в месеца ,а втория човек да бъде осигурен на пълен работен месец.Дано да бъда разбрана.Благодаря ако някой може да помогне.
Здравейте, съпруга ми е със същото осигуряване.Работи по трудов договор.Отделно е регистриран по булстат като свободна професия-народни занаяти.Почти всеки месец има поръчка за изработка на изделие за различен период от дни.За всеки случай при получаване на поръчката - възобновява дейност в НАП и при приключване на поръчката зависи от обема-3-5-10 дни пуска фактура и прекъсва дейност отново в НАП.Съответно на следващия месец подава декларация 1 с дните за осигуряване според периода на възобновяване и прекъсване на дейността и внася ДОО и ЗО .В декларация 1 имаш право да възобновяваш и прекъсваш дейност до четири пъти в месеца. Вярно че е търчане до НАП доста пъти дори и за един ден дейност,но така ни обясниха и го спазваме .
Сега обаче аз исках да питам точно за такъв случай когато той се осигурява при свободната професия за непълен месец или някой път и през няколко месеца -да осигурява друг човек и как трябва да стане.