Искам да попитам защо статията 497/123 трябва да е с 10 % върху размера на сумата натрупана по сметка 423,  а не със цялата сума

все пак се увеличава данъчния финансов резултат със сумата на неизползваните отпуски и да кажем че финансовия резултат е 10000 лв, неизползваните отпуски са 1000 лв, то става данъчен финансов 11000.
тоест 497/123 - 1000 лв, а не със 100, защото в последствие имате статия
123/452 -1100 /в конкретния случай/.
Къде тогава е логиката?
Сега ми казаха, че за цялата година, ако молбата за отпуск е подадена със "зачитане на трудов стаж", работодателят внася само здравно осигуряване 8 % върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица. Ще има трудов, но не и осигурителен стаж. Въпреки всичко тя иска да внася и социални с цел, зачитане на осигурителен стаж.Въпросът ми е трябва ли да се регистрира като самоосигуряващо се лице, да подава ли декл. 1 и 6 и самостоятелно ли да си внася осигуровките или чрез работодателя.
хубаво за ЗЗО, ами СО, ДЗПО у УчПФ
Здравейте, следният казус:
Учител излиза в неплатен отпуск за една година, като за първия месец работодателя му плаща здравни осигуровки. В последствие същият този учител не иска да има прекъсване в осигуряването, затова решава сам да си внася осигуровките, какъв е реда за това, на каква сума трябва да се осигурява, чрез работодателя ли ще си внася осигуровките, как ще му бъде оформена трудовата книжка. Трябва ли да подава някакви декларации във НАП /същото лице  не е в страната/.
Благодаря предварително