Да, след като се регистрирах в Агенцията по вписванията, подадох декларация в НАП. Сега ми предстои първото подаване на декл. обр. 1 и внасянето на осигуровките.
Имате право на парично обезщетение за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете имате, ако:
сте осигурено лице за общо заболяване и майчинство
имате 12 месеца осигурителен стаж, като осигурена за този риск


Благодаря! Имам около 13 години осигурителен стаж, макар и с прекъсвания.
Да разбирам ли, че по време на болничен, макар и да си внасям само здравните осигуровки като самоосигуряваща се, ще се водя осигурена за ОЗМ и няма да изгубя правото на обезщетение за майчинство?
Здравейте! От месец юли т.г. се регистрирах като самоосигуряващо се лице, като ще се осигурявам за всички рискове, включително ОЗМ. Имам около 13 години трудов стаж, а в периода август 2013 - май 2014 получавах обезщетение за безработица. Тъй като в момента съм бременна, исках да попитам дали ще имам право на обезщетение за майчинство, ако ми се наложи да изляза продължителен болничен преди датата за 45-дневния болничен за бременност и раждане. Например, ако се самоосигурявам месеците юли и август, а от септември изляза болничен (в 45-дневния трябва да изляза от 01.01.2015). На каква база ще ми се изчислява в такъв случай болничния? Надявам се да получа отговор, за което предварително ви благодаря!