Здравейте,

Имам следният казус и моля за съдействие. Фирма регистрирана като ЕТ в БГ (управителя ще се осигурява в/у 420лв в БГ), която ще извършва услуги в строителството в Германия. Като за целта ще пуска месечно фактура на контрагента за приблизително 1000евро на месец. Та въпросите които изникват са следните:
1. След като управителя ще се осигурява на територията на БГ следва ли да внася осигурителни вноски в DE?
2. Следва ли да следи и спазва законодателството в DE? или всичко приключва с пускането на фактура, внасянето на осигуровки и данъци в БГ и подаването на ГДД?
Да но кл. 22 не ми е активна, а относно дните, защото лицето е СОЛ
Прикачам файлове, за повече инфо, къде бъркам и пропускам да отбележа високия % на осигуряването за да е активна кл. 34

 :blink:
Благодаря за съдействието,

Сега стигнах до последната страница където клетка 34 - Нетно възнаграждение не ми е активна, връщах се назад, но не виждам да е пропуснато нещо. Знаете ли как да я активирам

Да но при СОЛ, не ми изисква попълване на кл.13 иска кл.14 която се състой от 5 полета и кл.15 от 4 полета, в хелпа ми излиза следното помощно съобщение

14. Ден, от който осигуряването е възникнало - попълва се в първият ден от месеца (само деня, месеца и годината са попълнени в периода) в осигуряване. Първо се използва най-лявото квадратче. Ако има повече дни на започване се използват следващите последователно.

15. Ден, в който осигуряването е прекратено - напр. при прекратяване на правоотношението, при ползване на неплатен отпуск, който не се зачита за осигурителен стаж, и др. Попълва се в последния ден от месеца (само деня - месеца и годината са попълнени в периода) в осигуряване. Първо се използва най-лявото квадратче. Ако има повече дни на прекъсване се използват следващите последователно.

Здравейте,

Някой използвал ли е програмния продукт на НАП за Д1 и Д6, имам следният ?-с при попълването на Д1 на втора страница в клетка 14 изисква "Ден,  от който осигуряването е възникнало/възобновено ако приемем че датата на възникване е 01.01.2013г как трябва да се изпише, защото постоянно ми дава грешка, а от хелпа нищо не разбирам?

Благодаря
Необходимо е да се издаде още един протокол по чл.82, ал.2 със сумата за транспорта разпределена пропорционално в/у стойността на стоките (без количествата им). Колона 13 и 14 мисля че бяха.
Глава дванадесета.
ВНАСЯНЕ НА ДАНЪЦИТЕ

Раздел I.
Срокове и място за внасяне на данъци, удържани от платеца на дохода

Срокове за внасяне на данъци, удържани от платеца на дохода
Чл. 65. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 08.03.2011 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Данъкът по чл. 46 за доходите по чл. 37, ал. 1, т. 1 - 9 и чл. 38, ал. 10 и 12 се удържа и внася от предприятието или от самоосигуряващото се лице - платец на дохода, в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляването на дохода от предприятието или изплащането на дохода от самоосигуряващото се лице.

(12) (Предишна ал. 11, изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Данъкът, който предприятията и самоосигуряващите се лица - платци на доходи, са задължени да удържат по чл. 43, ал. 4 и чл. 44, ал. 4, се внася в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода, като за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година, не се удържа и внася авансов данък.

За това става на ?-с, предполагам
Какво ще рече да го докаже?
За Д1 ми е ясно, но Д6 необходимо ли е да се подава всеки месец при условие, че лицето е СОЛ, а не еднократно за цялата година?
И според мен по-чистият вариант е като СОЛ, нали не е проблем сумата? и необходимо ли е изготвяне на някаква допълнителна документация, при положение, че към момента лицето има подадена декларация за СОЛ?
Последователни, без прекъсване.
Здравейте

Казусът ми е следният - имам управител в действащо ООД, който до момента се е осигурявал като СОЛ в/у 420лв., но към днешна дата желае да премине към осигуряване в/у 600лв. с изплащане на възнаграждение. Но спрямо кода на дейността като ръководен кадър той не трябва да пада под прага от 890лв. осигуряване, което за момента не е по възможностите му. И тук възниква ?-т ми да прекрати ли осигуряването си като СОЛ и да премине на ДУК, или да остане СОЛ но с изплащане на възнаграждение в/у сумата от 600лв.
Благодаря