Благодаря. А през нотариус дали следва да се минава?
Дарението ще е на машина - не видях да трябва да се декларира в Местни Данъци...
Ние искаме да получим Актив без да плащаме за него :)
Собственик на ЕООД иска да дари ДМА на Дружеството си. Трябва ли договора за дарение да е заверен при нотариус? Заприхождаваме ДМА като Д-т гр. 20/К-т 709
Имаме назначено лице с ТЕЛК над 50% в средата на 2022 г. Всеки месец съм приспадала по 660 лв от данъчната основа, но не съм направила годишно изравняване до 31/01/2023 и сътветно не съм му пуснала разликата до 792 лв. По-сроко годишната данъчната основа е 4200, а аз съм приспаднала само 3месеца 1980 т.е. има надвнесен данък 222 лв. Лицето може да си ги поиска с лична декларация по чл. 50, нали? Би ли могло да имам проблем с НАП, че не съм му ги пуснала аз?
Юридическо лице, за периода 02.2022 г. - 01.2023 г., прескача прага 50 000 лв с оборота от януари 2023 г. Това означава ли, че не подлежи на задължителна регистрация при положение, че оборотът е вдигнат на 100 000 лв или трябва да се регистрира по ЗДДС?
За дневник покупки - ОК съгласна съм.
За продажбата - т.е. сега трябва да облагаме маржа при продажбата ли?
Ние не сме ползвали Дан. кредит, не защото е бил лек автомобил, а защото не е бил начислен на отделен ред във фактурата. Това не води ли до извода, че доставката е облагаема?
Сигурно ли е това, че сега чета, чета и много се обърках вече..Притеснява ме факта, че е закупена от дилър.
Закупен е лек автомобил от дилър, който се облага по маржа, регистриран в държава членка на ЕС. Фактурата се включва в Дневник покупки /кол.9/ без право на ДК. Не се съставя протокол за ВОП. Намерението е автомобила да се продаде веднага след покупката. Българския купувач - физическо лице отива да си я докара в България. Каква фактура да издам за продажбата - с или без начислен ДДС. Според мен е без ДДС, тъй като не е ползван ДК при покупката / по чл. 50 ал. 1 ЗДДС/, но все пак да попитам тези, които са наясно с казуса.
А има ли вариант да се ползва данъчен кредит за ремонтите на автомобила? До колкото четох, те би трябвало да са за сметка на наемодателя. Наемателя може да проема с данъчен кредит само смяна на масла..от обичайната употреба на мпс. Или да заложим в договора за наем и консумативите да са за сметка на наемателя?
Основната дейност на фирмата не е транспортни, таксиметрови, рент-а-кар и т.н. Лекият автомобил ще се наеме от собственика, за да превозва стоки до клиент. Според мен би следвало да се ползва данъчен кредит за горивото, което по договор ще е за сметка на наемателя. Така ли е?
ЕООД има сключен договор за наем със собственика за наем на лек автомобил. Автомобилът е собственост на управителя. В договора е заложено, че горивото е за сметка на ЕООД. ЕООД ще ползва ли данъчен кредит?
т. е. от прочетеното разбрах, че ако пенсията е напр. 1200 лв, а заплатата по ТД 1620 лв за изчисляване на ДОО се взема 1620 лв, а за изчисляване на здравните осигуровки трябва от максималния осигурителен доход 3400 лв да извадя 1200 лв - пенсията, получава се 2200 лв, което е повече от 1620 лв т.е. върху същата сума изчислявам и здравните.
Да, мисля че отпуската е няколко дни повече...
При изчисляване на работната заплата на пенсионер с ТЕЛК над 50 % приспадам само облекчение 660 лв при изчисляване на ДДФЛ. Така ли е? Нещо друго пропускам ли?