Здравейте, темата е стара, но се надявам някой да ми отговори.
Ако във фирма която няма дейност през годината само са внасяни осигуровките на собственика, който се самоосигурява, как се отразява в гфо?
 :smile1: пак  същите документи ли се подават- прил.3 и т.н.
Здравейте, интересува ме дали майка, която е прекъснала майчинството си за да   работи ,след като е поработила известно време може пак да излезе в отпуск за гледане на дете до навършване на 2г.
Здравейте!
В леко объркване съм какво и кога да подавам, надявам се да ми помогнете ::)
Самоосигуряващо се лице съм в ЕООД без никакви приходи и разходи реално, само за декември имам начислени осигуровки, които са платени в януари.
Питането ми е- сега до края на месеца да подам в НАП декл.по чл 92от ЗКПО 1010а или 1010.
Трябва ли да подавам и декл прил.12(за неактивност)
В същото време в НСИ да подавам ли пак тези 2 неща + ГФО по мейл.
Много ви благодаря за бързите отговори! :good:
Здравейте, става въпрос за сключен договор за заем.
ФЛ е дало парички на фирма и сега трябва да декларира дохода от лихви по него.Въпроса ми е дали правилно смятам да попълня декларацията, тъй като звънях в НАП и там ми отговориха, че лихвата не се декларира, а в табл.8 се попълва цялата сума на главницата според договора.
   
    Аз обаче все си мисля, че остатъка по договора към 31,12. трябва да наместя в част.8 както е описано в декларацията, а изплатената лихва за годината в Приложение 6.
    Моля кажете има ли логика в твърдението ми или да слушам НАп-аджиите.
т.е. това че са съдружници полагащи личен труд във фирмата и не им се изплаща възнаграждение не(ако второто има отношение по въпроса) не е основание за двойно осигуряване?
Много благодаря за насоката, беше ми от полза  :flowers:
това означава ли, че втората година ще получавам и от двете места по 240 лв или се отразява само на обезщетението първата?
Ох, съвсем се обърках вече!

Ако имаме следната ситуация:
Регистрира се  фирма в която има двама съдружници, които се самоосигуряват на 420 лв без да получават доход, и искат да се осигуряват от самото начало без тя да има дейност все още.
1. подават се Д1 и Д6 само за осигуровките без ДОД и се плащат
2.Когато започне дейността на фирмата съдружниците няма да имат служители, трябва ли да се назначават на ТД или може и ДУК с нулево възнаграждение, трябва ли да се осигуряват двойно, и има ли начин това двойно осигуряване да се заобиколи.
3. Ако се има ДУК с нулево възнаграждение Д1 с нули ли се подава?
Здравейте, някой може ли да ми каже какви са ограниченията за регистриране на фирма в жилище. Дали е според предмета на дейност на фирмата или всички са под общ знаменател. Дали зависи от това има или няма служители фирмата. Можете ли да ме ориентирате къде да чета.
Аз не намерих нищо конкретно освен процедура по смяна статута на жилището, но не става ясно в какви случаи се налага.
В същото време ставам свидетел на доста фирми регистрирани на домашния адрес на управителя или на фалшив адрес без договор за наем или собственост.
Много благодаря  за бързия отговор :flowers:
завъртяха ми се още 1- 2 въпрпса из главата.
Ако някой може да ми отговори ще съм много благодарна.
При положение, че се осигурявам на ТД и се самоосигурявам но не ми се изплаща възнаграждението съгласно КСО

Чл. 49. (1) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

Това означава ли, че обезщетението при мен няма да надвишава среднодневното нетно възнаграждение което съм взимала само по трудов договор реално, т.к. като  при сборът от двете основания,то среднодневното обезщетение го надвишава.


Другия въпрос после, за да не губите интерес от вида на дългия пост :blush:
Здравейте, ако се осигурявам по трудов договор и се самоосигурявам в ООД осигурителните доходи  събират ли се?

Извинявам се за неточния въпрос!
А когато ги изчислявам с калкулатора на сайта в първата колона ли трябва да ги събирам?
Здравейте, ако се осигурявам по трудов договор и се самоосигурявам в ООД осигурителните доходи  събират ли се?