Формата на договора е като формата на фактурата. Едно към едно. Имам договор за покупка на мебели. Имам фактури от доставчика за плащане по договор. Мисля да заведа договора в сметка 401, а с фактурите да погася  плащанията. И от тук ми идва притеснението, дали ще имам някакви проблеми с данъчните, че е договор, а не фактура. Другият вариант е да заведа фактурите за плащания по договор, да заведа мебелите в съответната сметка и да приложа договора към фактурите за плащане, за да се вижда какво е платено.
Допълвам: към всеки договор има фактури за авансово плащане или плащане по договор № .....
Здравейте! Имам договор за покупко-продажба на мебели между фирми.  В него са вписани всички данни на фирмите, номер и дата на договора и вида му е като фактурата. Фирмата, която купува не е регистрирана по ДДС. Интересувме, този договор ще бъде ли признат от данъчните. Благодаря предварително!
Точно така. Няма преводи на пари. Дарението в натура. Обърквам се от двата вида документи с различни стойности. За мен фактическата стойност на дарението е 268 хлв. Правилно ли ще бъде да осчетоводя като дарение само стойността на фактурата, без да имам в предвид  договора.
Здравейте! Имам следния случай: Имам договор за дарение на стойност 400 000 лв., което е за ремонт на покрив на сграда. След ромонта ни представят фактура за извършения ремонт на стойност 268  000 лв. Кой от двата документа да осчетоводя? Ако осчетоводя договора за 400 х.лв. като дарение ще трябва да увелича ДА с толкова. Сега се чудя с фактурата какво да правя. Реално ремонта е за 268 х.лв. Какво ще ме посъветвате?
След като написах поста, реших наново да подам декларацията. И сега вече е приета. Нищо ново и по-различно от първата, но е приета. Приятен ден!
Здравейте! Подала съм в НАП декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице от м. ноември 2020 г. и съм вписала ЕГН и Булстат. Подавам декл. 6 с код 13 по ЕГН са лицето. Не е приета и причината е: няма регистрация за този булстат. Това ми се случва за пръв път. Какво трябва да направя. Благодаря Ви предварително
Здравейте! Не знам как да се справя със следната ситуация. Казват ми назначи лицето Х на работа. Създавам трудов договор за започване на работа от 10,07,2020 г. и съответно подавам уведомление.  Лицето отказва да подпише договора, защото е регистрирано на Борсата по труда /по негово обснение/. Аз пропускам сроковете за заличаване и освобождаване. Фактически в НАП е освободено от 15,07,2020 год.  Има три работни дни, които не знам какво да правя. Да го включвам ли във ведомостта с три дни неплатен отпуск без стаж при положение, че не е подписал трудовия договор или изобщо да не го включвам във ведомостта. Какво ще ме посъветвате?
Здравейте! Срока е изпуснат м. юли 2019 г. Чрез подадено заявление за регистрация, фирмата е регистрирана по ДДС  на 23,12,19 г. След извършената проверка получаваме покана за "за извършените облагаеми доставки за периода 22,08,19 до 23,12,19 г следва да начислите ДДС като издадете данъчен документ по чл.117, ал. 1, т. 1 от закона, в който да посочите данъка на отделен ред.". Въпросът ми е: Трябва ли да включа ДДС на покупките. Благодаря ви предварително!
Здравейте! Имам следния случай и се чудя как да постъпя. ЕТ- самоосигуряващо се лице е в майчинство до м. юли и след това подава ОКД 5 за спиране на дейност и подава декларация образец 7. Въпроса ми е: трябва ли да подавам декл. по чл. 50 нулева, Т2 колона 3 и декл. обр. 6 с код 13? Благодаря ви предварително.
Благодаря Ви! Вече се реистрира в НАП. Остава да подадем ддекларациите.
 
Лицето е със статут на продължително пребиваващ. Разговарях с Бюрото по труда и казаха, че не е нужно да се регистрира при тях и спокойно може да се назначи по трудов договор.Тъй като лицето е руски гражднин, здравно осигуряване не трябва да му се начислява. Правилно ли мисля!
Здравейте! Лицето е руски гражданин със срок на пребиваване до м. април 2019 г. и е женен за български гражданин. Изисква ли се разрешението от Агенцията по заетоста за назначаване по трудов договор.
Здравейте! Може ли да се подаде в ТР формуляр Г 2 за неработеща фирма с УЕП на физическото лице, което е управител на ЕООД, или с УЕП на фирмата?
Здравейте! ЕТ има открита банкова сметка на името на ЕТ. С дебитна карта от сметката на фирмата, собственика плаща лични разходи. Грешно ли ще бъда да ги осчетоводя по следния начин: 501/503 и 122/501
Здравейте!
Гражданският договор е от 01.09.2017 г. Сметка за изплатена сума се прави на 31.10.2017г., но се изплаща през ноември 2017 г. Осигуровките за кой месец се начисляват - за октомври или за ноември? Благодаря ви предварително!
По този повод искам да попитам дали правилно съм разбрала следното: с данъчната основа на данъка натура се преобразува  счетоводния финансов резултат в увеличение. Вярно ли е?
По принцип този джип се използва само за дейността на фирмата. Издават се пътни листа с точно описание на маршрута /до кариерата/. Фирмата е ЕТ. Освен това управителя има друг личен автомобил /не се води аморт.план/. При издадена заповед от управителя джипа да се ползва само за дейността на фирмата и издадени пътни листа -  това основание ли е да не се начислява данък натура.
Здравейте! Вече запуших и моля за помощ. В амортизационния план на фирмата е заведен джип, в талона на който пише,  че е 7 местен. Дейността на фирмата е геоложко проучване и сондажи. Следва ли да се начислява и внася данък натура. Благодаря предвартелно.