Имам следния въпрос: лице упражняващо свободна професия и в същото време упражнява дейност - ЕТ /пенсионер/ следва ли да се осигурява и на двете места? Благодаря ви предварително.
Здравейте! През октомври 2014 г. регистрирах фирма като администратор на лични данни, но забравих да подам потвърдителния  лист. Ако сега подам този лист, ще има ли глоба. Моля за мнения какво трябва да направя.
Физическо лице има открито ЕТ, което е спряно от дейност. Същият е регистриран в Булстат като свободна професия. Въпроса ми е: може ли да упражнява свободна професия при спряно ЕТ. Благодаря предварително!
Здравейте! На самоосигураващо се лице - ЕТ е отказано изплащането на болничен на осн. §1 т. 3 от Допълн. разпоредби на КСО. Въпросът ми е: какви ще бъдат осигурителните вноски- за цял месец
или се вземат в предвид дните в отпуск по болест.
НАП връща Д1, защото не сте я подали правилно. Д1 с код 28 се подава не за СОЛ, а за работниците, които са в неплатен отпуск без да се зачита за стаж. Следователно я връща защото търси Д6 за здравното на тези работници. СОЛ пенсионер само със здравно си се подава с код 12.
Направих нова декларация с код 12, направих отметка само за здраво, попълних дохода само за здравно и 8 %. Когато се опитах да го запомня ми пише, че има грешка в социалните осигуровки и не ме пуска нататък.
Здравейте! Проблема ми е следния и моля за Вашата помощ. Имам СОЛ-пенсионер, който се осигурява само за здравно. Направих декл. обр. 1 с код 28. НАП върна декларацията защото няма равнение с декл. 6.Не съм подавала декл. 6 и доколкото знам декларация 6  за самоосигуряващ се подава веднъж годишно, или не съм допрочела нещо. Какво трябва да направя?
И тъй като е променена декларация ОК 5, мисля да подам такава с дата на започване без да отбелязвам вида на осигуряване. Правилно ли мисля?
 
Здравейте! Искам да попитам когато съдружник, управител на ЕООД е пенсионер какви осигуровки трябва да внесе: всички или само за здравно?
Здравейте! Бюджетна организация сме. Внасяме 10% данък върху социални разходи предоставени в натура. Чл. 217 гласи, че данъка се декларира от данъчно задълженото лице с год. данъчна декларация. От това, което прочетох следва, че този данък се декларира годишно. Вярно ли съм разбрала.
Здравейте! ЕТ плаща наем на физическо лице и не му отдържа данък, тъй като е освободен /лицето е с над 60% инвалидност/. Следва ли ЕТ да подава декл. по чл. 55
да, така е - 1% на година. благодаря Ви
Здравейте! Колега ми каза, че може да давам до 40 % за клас прослужено време. Става въпрос за работник, който има 42 години трудов стаж. Вярно ли е това, и къде мога да го прочета?
Здравейте! Медико-диагностична лаборатория е регистрирана като ЕООД. Приходите са само от здравната каса и потребителската такса от пациентите. Ако приходите са над 50 000 лв. следва ли да се регистрира по ДДС.