Изплатените суми на нотариуси се включват в справка по чл. 73 ал. 1 с код 306. Може да ги вкарате по ЕГН, а от 2021г - може да ги въведете и с Булстат. Декларира се ДО( обща стойност без ДДС) и не се посочва данък, защото нямате удържан такъв.
 В началото 2019г., избухва пожар, който обхваща и склада на нашето дружество, както и част от жилищата над склада. През 2019 отписвайки стоката с протокол си внесохме ДДС - ползван при покупката, защото към онзи момент нямахме документи, с които да докажем "непреодолима сила" и липса на вина. През м. 11.2019 година е издадено прокурорско постановление, което спира наказателно производство с/у неизвестен извършител. Въпросният документ е представен на счетоводството сега. Въпросът е: мога ли в м. 11.2020 да приспадна внесения ДДС, позовавайки се на постановлението, което доказва категорично, че дружеството не е причинило пожара.
Използвам Вашата тема, за да задам и аз моя въпрос - ситуацията е сходна. В началото 2019г., избухва пожар, който обхваща и склада на нашето дружество, както и част от жилищата над склада. През 2019 отписвайки стоката с протокол си внесохме ДДС - ползван при покупката, защото към онзи момент нямахме документи, с които да докажем "непреодолима сила" и липса на вина. През м. 11.2019 година е издадено прокурорско постановление, което спира наказателно производство с/у неизвестен извършител. Въпросният документ е представен на счетоводството сега. Въпросът е: мога ли в м. 11.2020 да приспадна внесения ДДС, позовавайки се на постановлението, което доказва категорично, че дружеството не е причинило пожара.
Ако  извършвате продажби чрез електронен магазин, но не приемате плащания, за които е налице задължение за издаване на фискален бон (например, банкови парични преводи и пощенски парични преводи),  не попадате в обхвата на задължените по чл. 3 лица, съответно заВасне е налице задължение по чл. 52м за подаване на информацията, посочена в Приложение №33 на Наредба №Н-18/2006 г.
Аз пък бих те посъветвала да прочетеш това:
https://kik-info.com/novini/novini-i-akcenti/Za-elektronnite-magazini-i-deklariraneto-im-v-NAP.143030.php
... Последните промени в Наредба Н–18 изискват лице, което е задължено да издава касови бележки, и което извършва продажба на стоки или услуги чрез електронен магазин, преди започване на дейност по продажби на стоки/услуги чрез електронен магазин да подаде информация по електронен път  с електронен подпис по реда на ДОПК чрез електронна услуга в Портала за е-услуги на НАП, достъпен на интернет страницата на НАП, съгласно приложение № 33. Това важи независимо дали лицето използва собствен домейн, нает домейн или домейн на друго лице, предоставящо платформа за извършване на продажби в интернет.

Изключение: Електронните магазини, които нямат задължение да издават касов бон, не са задължени да се обявят в НАП. Това се потвърждава от отговор на НАП към КиК Инфо, публикуван тук, както и от разяснения на НАП от Ситемата "Въпроси и Отговори", публикувани тук...….
Да ще имате разлика м/у данъчна и счетоводна печалба. Счетоводната ще е равна на тази в ОПР, както и на тази от ГДД чл. 92 част V ред 6.1. След преобразуване на финансови я резултат и попълване на таблицата ред 9 в увеличение отдолу на ред 12.1 ще получите ДАНЪЧНА печалба на която ще платите данък, който трябва да начислите и да се равнява с този посочен в ОПР. Това е .
Да, потвърдено от НАП, това е единствения начин да прикачиш всички ФУ към съответните обекти иначе не става. Декларираш ги поотделно със съответните им ФУ, а физическото местоположение на сървъра винаги е едно и също (така се предполага) :wink1:
Благодаря за отговора! Оставам с впечатлението, че искат доброволна регистрация за да ползват кредита при покупката, но ще е на  внасяне ежемесечно! Ще се плащат и поддържка и режийни ежемесечно! Това, което ме притеснява е ,че е Чуждестранно ФИЗИЧЕСКО лице! Всичко което изчетох за регистрацията е за местни  физически лица, ще има ли право на доброволна регстрация без да достигне оборот при положение че е чужденец и то Физическо лице, ще има ли нормативно признати разходи, в БГ освен ДДС декларация ще декларира ли доходи и как! Не ми е ясно! Моля ако някой има инфо да ми каже къде прочета и аз!
Предварително блягодаря!
Оф, моля за инфо! Не ми се е случвало! Чуждестранно ФИЗИЧЕСКО лице купува няколко имота  в България, който ще отдава под наем 10м в годината, а другите два ще се ги ползва! Може ли да се регистрира в БГ по ДДС! Имотите ще се обслужват целогодишно т.е. ще има разходи, както и приходи от наем! И определено ще достигне облагаемия оборот в БГ! Та въпросът ми е може ли доброволна регистрация или здължителна при достигане на оборот? Начинаеща съм и ще съм благодарна на всеки отговор !
Предварително благодаря!
Здравейте, за закупената стока ще си осчетоводите митническата декларация (към която трябва да имате и фактура от украинския доставчик) към стойността на стоката е включен транспорта(т.е. е обложен с ДДС- което трябва да сте платили на митница), затова фактурата от Естонския превозвач ще си осчетоводите със протокол по чл 117,ал 1 във връзка със чл82, ал2,т3  от ЗДДС и чл23,ал3 от ППЗДДС - 0%ДДС!-Прочете чл 36а от ЗДДС!!!! Така си осчетоводявате и декларирате транспорта без да го облагате два пъти с ДДС(той е обложен на митница- като разход включен при определяне на данъчната основа при внос). Протоколът трябва да влезе в Дневник продажби - колона 14, Справка Дек - клетка 12 и в дневник покупки в колона 9 и справка дек.- клетка 30!
Дано съм била полезна!
Има добри материали на Лидия Панева за разходите включени в ДО на вноса както и за тяхното деклариране и осчетоводяване!
То трябва да се заключат другите колони, ама не се заключват..... Изтеглих  и нова дек. с бар код, но пак така.... Май ще звъня на любилия 070018700.... освен ако не ми дойде просветление или някой не даде акъл.... Благодаря на всички който ми отговориха и на тези който ще ми отговорят.....
Колеги блокирах! Моля помагайте... Имам сол, с доходи от ЕТ от Наем и назначен в юр.л. като ДУК на мах. осиг.доход. Посочих мах. р-р на осиг.доход в колона 3 на таблиците, при положение че се внасят осиг. на мах. не сме внасяли авансово като СОЛ. Четох указанията и пише че при посочен мах. осиг.доход в колона 3, не се попълва колона 4(това ОК) Трябва ли да попълня и колона 5 със мах. осиг.доход. Проблема е че и да го попълня и да не го попълня ми дава грешка и то само  в Таблица 2. Къде греша...
мисля че с новия ЗСч от 01.01.2016 отпадна задължението на нулевите и за малките предприятия( който не подлежът на одит) да публикуват отчетите си  в ТР. Но все пак си прочетете, тъй като все още никой от колегите не е коментирал......
Та, за всички които имат или ще имат подобен казус- последно според методолозите на НАП - Да съставя се протокол по чл. 117, във връзка със чл 82 ал 2 т3 от ЗДДС и чл 23 ал 3 от ППЗДДС - ВОП облагаем с 0%.
Включва се в дневник продажби колона 14(ДО) и колона 15 - 0,00(ДДС)- извежда се в клетка 12 та СД
В покупки - колона 9 - извежда се в клетка 30 на СД.
Това е! Успешен ден ......
Моля, за помощ..... Внасям стока от Украйна имам и фактура за транспорт от др. украинска фирма (от Одеса до Пазарджик). Вносът на стоките е обмитен с митническа, като стойността на транспорта е включена в ДО на стоката и е обложена с ДДС. До тук ОК. Въпросът ми е трябва ли да посоча  транспортната фактура в дневниците, трябва ли да правя протокол по чл 117 във връзка с чл 82 ал 2 т 3 и чл 23 ал 3 от ППЗДДС? Въпросната фактура е обложена чрез МД, т.е. с цел избягване на двойното данъчно облагане би следвало да е със ставка 0%. Тотално се обърках.
А в моя случай автомобили - доста, 90% от които 6+1 с ползван ДК, част от тях гарират на паркинг след края на работния ден, но някой се ползват и през почивните дни и след работно време, ако ги отдам под наем ще си спестя доста главоболия.
А, аз се чудя няма ли опция да пусна договор за отдаване на автомобилите, който се ползват от служителите и управителя под наем за уикенда и за по 4ч дневно. Това не съм много сигурна но може да ми спести много хамалогия и смятане! И ако в договора е изришно упоменато че автомобила се предава зареден ( с гориво ) то така ще си ползвам разхода и кредита на горивата, ще отчита приход, който ще обложа. Някой замислял ли се е върху този вариант, да обменим мнение!
Имам нужда от помощ! Служител на втори трудов договор( по чл 111 във връзка с чл 67) има болничен. Лицето е на 4ч и работи само определи дни в месеца (2-3р.дн. - зависи от работата). Информира ни че е имало болничен през месеца, но не ни е представило такъв, тъй като в дните в който е било в болничен не е полагало труд при нас. Трябва ли да изискам да ми представи копие от болничния при положение, че дните в неработоспособност са различни от отработените и посочени в дек 1, трябва ли да го представя в НОИ?
Предварително благодаря!
Благодаря за изчерпателния отговор! Притесненията ми се кореняха в това че не попада  в обхвата на ВОП покупката на материали от Испания и влагането им във Франция при положение че не минават през България. Но за въпросният казус става  дума само за услуга и се надявам че всичко ще е ок.
Българска фирма под изпълнител на Испанска фирма извършва строителна услуга във Франция. На следващ етап от дейността се налага българската фирма да наеме под изпълнител също то европейския съюз за да извърши довършителни работи на френския обект. Въпросът е имам ли право да си самоначисля т.е.да ползвам кредита по фактурите от под изпълнителя при положение че услугата се усъществява в трета европейска страна. дано да съм го описала възможно най ясно че и аз се оплетох!