Здравейте,
Имам следния случай: Съдружник в ООД се осигурява в същото дружество и в момента е в период до 410 дни-обезщетение по бременост и раждане. Не извършва дейност в дружеството. В същото време е и регистриран земеделски стопанин, но не се осигурява чрез него. Въпросът ми е ако лицето започне да извършва трудова дейност като ЗС трябва ли да му бъде прекратено обезщетението по бременост и раждане при положение, че в ООД-то не осъществява никаква дейност.
Здравейте, относно темата искам да попитам ако решението за разпределение на дивидент на ЧФЛ е взето през м.12.2016 г., данъкът е удържан и внесен през м.01.2017г. в срок, а фактическото изплащане на чистата сума за дивидент е станало по банков път през м.01.2017 г. в Удостовуерението от НАП на ЧФЛ ще бъде ли включен този доход за 2016г.?
Благодаря и аз. Надявам се да нямаме проблеми ако са в брой
Здравейте,
Моля за съвет по следния казус: През месец .... сме решили да изплатим на някои работници/служители допълнително възнаграждение под формата на премия/за постигнати резултати/ към трудовото възнаграждение. Въпросът ми е ако тази премия е над 10 000 лв. може ли да бъде изплатена в брой или попада в обхвата на ЗОПБ? В ЗОПБ пише, че трудовите възнаграждение са изключение от закона. Написали сме си във Вътрешните правила за работна заплата, че може да изплащаме допълнителни възнаграждения за постигнати резултати по преценка на Работодателя.
Здравейте,
Днес /11.08.2015 г./ се обаждах до ЧСИ във Велико Търново,при когото превеждаме запор на наш работник и ЧСИ ни каза, че въз ооснова на това тълкователно решение от 06.2015 г. наистина вече не бива да се удържа запор на работник, когато чистото му трудово възнаграждение не надвишава МРЗ /сега 380 лв./
Здравейте,
Подготвям ГДД на ЕТ, който извършва патентна дейност, но също така е извършил за 2013 год. и една услуга по общ ред. За получения доход от общ ред си попълвам Приложение № 2, но ми възниква въпросът имам ли право да си приспадна внесените осигуровки на самоосигуряващото лице от облагаемия оборот и върху получената дан. основа да си изчисля годишния данък  /15 %/ или трябва директно да си обложа получената дан. основа /приходи - разходи/ без да приспадам осигуровките на самоосигуряващото лице.
Моля ви за съвет
Здравейте,
Имам следния казус: През 2013 год.сабственик на ЕТ дарява фирмата си на сина си. И новият едноличен търговец /с нов Булстат/ е с ново име и придобива всички астиви и пасиви на дареното ЕТ.
Въпросът ми е как трябва да се направи годишното приключване на това ЕТ, като до м.09 е работило чрез ЕТ /бащата/, а от 01.10 е с ЕТ /на сина с нов Булстат/. Бащата е бил осигурен на трудов договор извън ЕТ на максималния осигурителен доход и не е внасял осигуровки чрез неговвото ЕТ.
Благодаря за отговора. Явно трябва фирмата да се регистрира по ЗДДС.
Фирмата ми е ЕТ и не е регистрирана по ЗДДС. Извършвам фризьорски услуги. Ще сключвам договор с Австрийска фирма /регистрирана по ЗДДС в Австрия/ за извършване на фризьорски услуги в Австрия и ще трябва да издам ф-ра за извършените услуги там. Въпросът ми е след като фирмата ми не е регистрирана по ЗДДС мога ли да си издам обикновена фактура или трябва да правя някаква регистрация в Австрия/по ЗДДС/