Във вътрешните правила на фирмата следва да прецизирате различните случаи.
Вижте НАП Изх.№ 26-Ш-10 от 10.01.2020г. - "Прилагането на данъчното и осигурително законодателство при предоставяне на ваучери за храна."
Здравейте,
Парична награда ( в размер на 100лв), декларирана от организатора с код 822 - "Облагаеми парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител." Платецът е удържал данък.
Получателят, т е. физическото лице трябва ли да я декларира с чл.50 от ЗДДФЛ, и ако - да, с кое приложение. (търсих и не открих подходящо.
Ако правилно разбирам въпроса - Инвестицията ни следва да се класифицира като: Финансов актив, държан до настъпване на падежа.
В документа за сключената сделка е посочено:
"Вид на финансовите инструменти: Дялове" ?!

Здравейте,
През 2022г фирма е закупила дялове в инвестиционен фонд с цел дългосрочна инвестиция.
(Например: 100 дяла по 1,50лв/дял)
Към 31.12.2022г цената на дял е по-ниска. (цена на дяла: 100дяла по 1,00лв/дял)
Какви счетоводни записи следва да направя, и къде се отразяват сумите в ОПР/Баланс -  в случая имам подоценка спрямо първоначалната стойност и следователно загуба от направената инвестиция.
Общоприетите разсъжденията са от месечна база да се върви към часова ставка ( 790/20/8 = 4,94 лв/ч)
В моят казус всичко е наобратно: тръгва се от часова ставка и се стига до месечното възнаграждение.
Цифрите са примерни!
Мен ме интересува принципа - мога ли/има ли практика в България да се сключва трудов договор за основно възнаграждение при заплащане на час , а не месечно основно възнаграждение ?
Възможно, ли е основното трудово възнаграждение да бъде договорено на часова ставка?
Съгласно чл.247 ал.1 от Кт се казва, че възнаграждението се определя според времетраенето (повременна система на заплащане).
Ако има възможност да се договаря на часова ставка, то за месеците с различен брой работни дни месечната основна заплата ще бъде различна (например: 5лв/ч * 8ч = 40 лв/ден - следователно, ако месеца има 20р.дн.=800лв/мес, ако дните са 22р.дн=880лв/мес)
Масово разпространения подход е да се договори месечно възнаграждение (като не се вземат под внимание раб.дни в месеца)
Освобождаваме служител, поради болест (чл.327 ал.1 т.1 от КТ) и следва да му изплатим обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за 2 месеца (чл.222 ал.2 от КТ)
Интересуваме как да определя БТВ на лицето или по-точно: кои елементи от брутното му възнаграждение да включа за определянето на обезщетението?
Прочела съм чл.17 ал.1 от НСОРЗ - как се тълкуват т.2 и т.3 ?
Във фирмата ни лицата освен основна заплата и клас, месечно получават и премии, които са различни за всеки месец и служител. Следва ли да взема под внимание и месечната премия при определянето на базата за обезщетението? 
Здравейте, по подобен въпрос пусках тема "ДУК и стаж" - оказва се, че от значение е само осигурителния стаж за пенсиониране, следователно не е необходимо да се назначава и по ТД.
Ако е само по ДУК и се осигурява върху максималния размер за осигуряване  - няма да има проблем.
А това, че сам себе си назначава - така се получава в ЕООД-тата.
Аз така мисля, дано да съм ви била полезна.
Благодаря!
Прегледах чл.68 от КСО - следователно мога да се успокоя, че 2037г човекът ще може да се пенсионира, т.к. ще има необходимия осигурителен стаж и възраст.
(  А защо се следи трудовия стаж и се попълват трудови книжки ? )
Здравейте,
Собственикът на ЕООД освен, че управлява фирмата си, и работи наравно със служителите си.
Преди години (може би десетина и повече) съм му оформила документите, че ще се осигурява по ДУК с високо възнаграждение ( върху максималния осиг.праг ). Бях питала, но устно позната - за трудовия му стаж - бе ми отговорила, че няма да има проблем, нали се осигурявал.
Тези дни, отново се зачетох по темата и силно се притесних - в статиите касаещи ДУК са категорични, че това време не се признава за трудов стаж!
Какво ще ме посъветвате - излиза, че този човек няма да може да се пенсионира, т.к. няма да има регистриран трудов стаж, въпреки, че е работил и се е осигурявал върху максимума ?!
Служители са освободени от 01.04.2022г, поради намаляване обема на работа.
Обезщетението по чл.222 ал.1 т КТ в кой месец следва да го начисля/изплатя - м.04 или м.05 ?
Здравейте,
Предстои пенсиониране на наш служител/работник поради навършване на необходима възраст и набран стаж за пенсиониране.
Какво трябва да направя? - 1. Следва ли да му прекратя трудовия договор? Основание?
2. След пенсионирането му, възнамеряваме да бъде нает по чл.114 от КТ - има ли нещо с което трябва да се съобразя?
Предварително благодаря.
Регистрацията по ДДС е по общия ред.
Благодаря, прочетох препратката към дискусията - ще го направя както е дискутирано.

Единствено не разбирам тълкуванието "изискуем от получателя" - аз го разбирам, че получателят трябва да си самоначисли ДДС -то в Дн.продажби, т.е. без да го отразява и в дн.покупки?
Мисля така, защото доставчикът на услугата ни е от трета страна.
Може да не тълкувам правилно члена от закона - как трябва да постъпя?
Здравейте, българска фирма, регистрирана по ДДС, получава фактура за комисионна от Русия.
Как трябва да я отразя в дневниците по ДДС и съответно в СД по ДДС?
Според мен - следва да издам протокол за самоначисляване на ДДС - видим само в дневник - продажби, на основание чл.82 ал.2 т.3 от ЗДДС, а фактурата не отразявам в дневниците.
Благодаря, предварително
Здравейте,
Работя по трудов договор, като счетоводител към фирма с предмет на дейност ел.услуги .
До сега не съм подавала никъде нищо по ЗМИП. Преди време (когато масово се подаваха документи) бях попитала колеги и ми казаха, че не следва да подавам .
Сега, когато чета задължените лица по чл.4 т.13 "лицата, които по занятие предоставят счетоводни услуги" - се замислям дали не трябва да изготвя всички документи?
Здравейте, ще се включа към тази тема със следния въпрос (може би е тривиален, но сега се сблъсквам с тези казуси):
1. Новорегистрирано ЕООД - Собственика е и Управител - кога трябва да заяви пред НАП вид на осигуряване за СОЛ? - реално ще започне дейност (очаква приходи) през м.09, но вече има сключен договор, плаща наем. До колкото четох - щом има сключен някакъв договор - от гл.т. на закона - това вече е дейност. Предполагам разбирате, че лицето иска да спести осигуровки - а и се осигурява по трудов догор.
2. По ЗЗЛД - там някъде нещо ще трябва ли да подава - Заявление пред КЗЛД ?