Благодаря много,irenabrili
Ако може и аз да ползвам темата, нищо че стара, но въпроса ми е точно за нея.
При продажба на земеделска земя, от чл. 13, ал. 1 б се разбира че дохода е необлагаем. Разглеждайки приложенията на декларацията по чл.50 от ЗДДФЛ за 2015 не видях подходящо приложение за деклариране.  В приложение 5 например в различните случаи винаги се начислява 10% данък. Искам да кажа, че няма код който да декларираш прихода и данъка да ти е нула.
 Въпроса ми е когато е продажба на зем. земя  декларира ли се прихода ( почти съм убедена, че трябва) и ако е да как се описва в приложението?
Аз ли не чета правилно или не разбирам какво се случва с ДМА - офис или автомобил на името на фирмата  напълно амортизирани  до 31.12.2015,но продължават да се използват.
Въведени в експлоатация повече от 20 г за недвижим и повече от 5 за движимите?
За напред от 01.01.2016  е ясно , преценка  и прилагане методика
И аз това не го разбрах. Напълно амортизиран автомобил, който ще бъде деклариран че ще се ползва и за лична употреба как ще се отразяват разходите? Само за бъдещите разходи ли ще делим по % или ще се връща някакво ДДС от минали периоди?
А, тази красота:
.."Когато данъчно задължено лице до началото на 2016 г. е упражнило данъчен кредит както за актив, който до този момент е ползвало за стопанска дейност и за лични нужди, така и за направените преки разходи, свързани с използването му и не е начислявало данък за личното ползване, може да начисли данък и след 01 януари 2016 г., пропорционално на размера на ползването. За определяне на данъчната основа на доставката на услугата за ползване за лични нужди се прилага изложеното в т. IV. Документирането на начисляването на данъка се прави по реда, посочен в т. 1.5"...
 :blush: :no: :no2:
Искам да се върнем на този текст. Как го разбирате? Ако актива е напълно амортизиран и за него е ползван данъчен кредит ( възстановено ДДС)  но все още се ползва във фирмата за служебни  и за лични нужди -например компютър или кола само консумативите ли му отчитаме в пропорция? Искат ли ми възстановяване за лични нужди със стара дата?
Също не разбрах каква свобода ми дават в методиката, уж свобода са си определя % на ползване, пък после доказвай с документи. То за един автомобил не е ли все км. и пътни листа. Ако избера 70% на 30% как мога да ги докажа по друг начин?
Здравейте.
Ситуацията е следната.
В ЕООД няма служители и работници, само управителят на ЕООД-то. Той обаче работи по трудов договор на друго място за 4 часа и там го осигуряват, работи на трудов договор на още едно място на 1 час и там също го осигуряват.
Въпроса ми е в неговото ЕООД как да се осигурява, след като той е единствен? Като СОЛ на 4 часа (или на 3 часа) или като ДУК на 4 часа (или 3 часа). ЕООД-то има дейност от време на време и съответно тази дейност я върши управителят ( защото няма друг).
Всъщност може ли СОЛ на 4 часа?