Здравейте!

Ако съм много малък производител на някаква земеделска продукция - например (орехи, мед), но не съм регистриран по никакъв начин като земеделски производител и продавам част от продукцията си по интернет (facebook и сайтове с обяви) и пращам по куриер на клиентите, до какъв оборот на година не съм задължен да водя счетоводство и да плащам данък?

Виждам, че много хора практикуват такъв вид дейност и силно се съмнявам някой от тях да декларира доходи от нея. Та просто искам да разбера как стоят реално нещата на практика, защото не ми се струва някак логично някой, който например е продал орехи за 500-1000 лв, да го карат да води отчетност.

Благодаря предварително!
Здравейте!

Аз съм самоосигуряващо се лице и съм вписан в агенцията по вписванията като свободна професия. През април 2017 си подадох декларация, че започвам дейност като свободна професия и от тогава до сега си се самоосигурявам. За цялата 2017 година нямам никакви приходи от дейността (бизнесът, който исках да стартирам се отложи, но така или иначе реших да си плащам осигуровките, за да ми се трупа осигурителен стаж за това време).

Въпросът ми е при това положение трябва ли да подавам Годишна данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ и ако да - кои нейни части трябва да попълня и как точно при положение, че нямам доход за периода. Някакви други документи трябва ли да прикачам към тази декларация?

Също така освен данъчната декларация трябва ли да подавам някакви други документи свързани с това, че съм самоосигуряващо се лице - свободна професия? Четох нещо за някакъв Отчет за дейността?

Благодаря ви предварително!
Благодаря ви много за отговора!

А за да получа обезщетение от НОИ, трябва ли болничния да е за повече от 3 дни или няма такова изискване?
Здравейте!

Регистиран съм в регистъра на БУЛСТАТ като свободна професия и като самосигуряващо се лице в НАП. В момента работя по граждански договор за една фирма и като самосигуряващо се лице внасям всичките си осигуровки и данъци сам. Нямам други доходи от трудова дейност.

Въпросът ми е, ако работя по този начин в продължение например на 5 години и след това до края на кариерата си работя на трудов договор, тези 5 години ще ми се броят ли за трудов стаж за пенсия? Има ли някакви особености, които трябва да имам предвид като самосигуряващо се лице що се касае до пенсионирането?

Също така искам да попитам и следното. Забелязах, че като самосигуряващо се лице имам възможност да избирам дали да се осигурявам само за пенсия + здравно, или за пенсия + здравно + общо заболяване и майчинство. Характера на моята работа е такъв, че доходът, който получавам всеки месец, изцяло зависи от постигнатите от мен резултати. Тоест ако например съм болен, никой не ми иска болничен, за да отсъствам от работа - просто пропускам възможността да генерирам доход за себе си за времето, през което съм болен. В такива ситуации мога ли по някакъв начин да се възползвам от това, че се осигурявам за общо заболяване и майчинство? Ако да, моля кажете ми какъв е редът и какво трябва да направя? Ако не, моля обяснете ми тогава каква е идеята на този фонд и за какво се използва той при самоосигуряващи се лица?

Благодаря ви предварително!
Здравейте!

Искам да се посъветват с вас относно това дали работодателят ми изчислява правилно заплатата ми. На този линк може да се види фиша:

prikachi.com/images/685/8154685F.jpg

Първото, нещо което не разбирам са тези 40 лв. - Социални добавки. Имам допълнително здравно осигуряване от работодателя. Според вас тези 40 лв, които ги има във фиша всеки месец, биха ли могли да са именно заради това ?

Другото, което ме интересува по специално, е дали осигуровките за здравно осигуряване и тези за ДЗПО трябва да се начисляват върху сумата от 1 040 лв. (както прави моят работодател). Ако това е правилно, какво е обяснението ? Защо не се начисляват върху сумата от 1 000 лв. ?

А също така дали върху тези 40 лв. трябва да се начисляват "Осигуровки върху социални разходи" - както прави работодателят?

Благодаря предварително!



Благодаря Ви много за отговора !

Не работя другаде - студент съм и университета ми плаща само здравните осигуровки.

Може ли да Ви помоля да ми пратите линк към закона, в който е упоменато това, което сте написали, че ако след приспадането на НПР сумата е по малка от МРЗ, не се начисляват осигуровки. Искам да го пратя на работодателя си.

Здравейте !

Имам нужда от вашата помощ. В момента работя по граждански договор и ме интересува при каква сума се начисляват осигуровки и при каква не ?

Последното ми брутно възнаграждение е 396.00 лв.

Когато го изчисля с калкулатора за граждански договор от този сайт http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php ми излиза, че се удържа само ДОД, без осигуровки - тоест сумата ми за получаване е 366.30 лв.

Във фирмата, в която работя ми начисляват удръжки и за осигуровки и нетното ми възнаграждение е по-малко.

Какъв е правилният начин за изчисляване ?