Катя,
вече съм в Нигерия и работата "върви на много добра страна", както казваме в България. Е вярно си е, че в Африка се чувствам наистина "бял човек"  - с всичките му предимства и недостатъци...
Сего по темата - можем ли да я подновим? Разбреах, че догорорът мога да го ти го споделя, без да се посочват детайлите на фирмата. Странно, но не се притесняват от останалите клаузи. Надявамсе, че фактът че договора е на английски няма да е проблем за тебе. По принцип, фирмата е нигерийска (разбирай, учредена и работеща във федерална Република Нигерия) но собствениците са англичани, така че по отношение на коректност и комуникация с работодателя по въпроса на трудово-правните отношения нещата стоят коректно. Лошото е, че счетоводството се води от местни момци, които не са в състояние да ми обяснят какви данъци, такси и т.п. се плащат по договора ми - или просто не им се занимава, защото го считат като "извънтрудов ангажимент", т.е. ще се пробвам да им "бутна" нещо допълнително, за да получа повече информация. Убеден съм, че каквото се изисква по закон във ФРНигерия се плаща, понеже договорите, по които работя са със Федералното Министерство на Енергетиката и колегите там гледат всичко по две лупи (включително и плащанбията на персонала, понеже в миналото е имало "рабство", т.е. работодатели на са си плащали на персонала, а са си прибирали паричките, к'во да се прави, познато до болка, нали?), преди да оторизират плащане на фактура.
Пиши на кой имейл да ти пратя пидиеф копие от договора, ако искаш да продължим с дискусията.
Поздрави,
Гено
(P.S. Съжалявам, получи се доста дълго, ама отдавна не съм писал на български - удоволствието си остава изцяло мое!)
Благодаря за времето, което отделяш по този казус. По понятни причини, договорът не е възможно да се предоставя на трети лица. Все пак отговорите на поставените въпроси ще даде още повече яснота по слузая:
(1) Имам собствена фирма (ООД), която в момента е "замразена". Един от вариантите, които имам предвид е да я размразя и приходите от дейността да си минават през нея - така процедирах по време на престоя ми в Латвия. Засега обаче това е само теоретична възможност, понеже работодателят в Нигерия не е много наясно какво се прави в този случай - от една страна той ползва "квота" за чуджестранни специалисти (т.е. физически лица, а не фирми), от друга страна аз пък не съм наясно на колко възлиза Нигерийския данък при източника. Иначе аз съм склонен - ако имам тази възможност - да "размразя" фирмата и да си действам по стандартния и вече познат начин.
Така че, отговорът на този въпрос е: НЕ, не се осигурявам нито по тръдов договор, нито по граждански договор.
(2) Отговорът на точи пърпос следва логически от отговора на предходния.
(3) Със сигурност ще бъда извън България повече от 183 дена. Това ме навежда на мисълта, че в този случай не бива да се кахъря за декларирането на доходите си в Родината, а да мисля за това какво правяв в Нигерия, така ли е?
Договорът предвижда срок на съвместна работа от три (3) години с опция за удължаване по взаимно съгласие.  Предвижда по 40 календарни дена отпуска, шестдневна работна седмица, настаняване, командировъчни и т.п.
Доколкото разбирам, вариантът с БУЛСТАТ и самоосигуряване е приложим, ако пребивавам извън България по-малко от 183 дена за една календарна година. В противен случай подлежа на данъно облагане в Нигерия, така ли е? Разбира се това е в сила, ако не успея да се разбера с работодателя разплащането да минава през фирмата ми.
Ами това е - засега.
 ;D Други въпроси?  ;D
Добро утро, Katya!
Ето по-долу отговор на поставените въпроси (по реда на задаването им):
(1) Държавата, в която българското физическо лице полага труда (извършвайки консултации) е Федерална Република Нигерия;
(2) Не, все още не е изплатено каквото и да е възнаграждение по този договор;
(3) Не, през 2011 година по този договор няма получаани възнаграждения;

В договора е записано: "US$ X'XXX (off-shore payment) per month exclusive of any tax deduction at source in Nigeria", което в превод гласи: "Х'000 щатски долара (плащане на база "offsahore", т.е. договорено работно време с фиксирана работназ аплата за даден период от време, в случая - месец, платимо при представяне на - както е в този слузай - фактура и timesheets/отчети за извършената работа по дни) на месец, след приспадане на дължимите данъци при източника в Нигерия".

Това е то, значи трябва да си вадя БУЛСТАТ, така ли?

Така, първо не бях в цивилизацията, та затова чак сега отговарям...
Нека да опиша ситуацията така:
(1) Работите (консултациите) се извършват в страна от третия свят;
(2) "Изпълнител" по смисъла на договора за услуги е физическо лице - гражданин на РБългария;
(3) "Възложител" по смисъла на договора за узлуги е фирма, учредена и оперираща по законите на тази страна от третия свят;
(4) "Възложителят" е консултантска фирма, която изпълнява дейност като "Инженер по смисъла на FIDIC", т.е. не се явява като някакъв си комисионер или посредник;
(5) Платец на възнаграждението е точно този "Възложител"; получател на възнаграждението е "Изпълнителя" (виж т.(2) по-горе);
(6) Съгласно договора за услуги между "Изпълнителя" (по смисъла на т.(2) по-горе) и "Възложителя" (по смисъла на т.(3) по-горе), "Възложителя" удържа и заплаща всички дължими данъци, осигуровки, такси и т.п. съгласно законодателството на страната, където се извършват работите (виж т.(1) по-горе).
Дано да не съм допуснал пак някоя двусмислица...
Извършва се консултантска дейност в развиваща се страна като услугата се предоставя от физическо лице там, на място; Възложител е местна фирма; в договора се посочва сумата, която се заплаща не консултанта "след изплащане на всички данъци, такси и подобни суми, дължими в страната на предоставяне на услугите"; тази страна няма подписано СИДДО с РБългария.
Какъв е най-добрият (и изгоден) начин за деклариране на тези доходи, както и за плащане на съответните здравни, социали и т.п. вноски?