Здравейте!
Знам, че въпросът ми е глупав, но ви моля за съдействие.
На колко дни обезщетение за неизползван платен годишен отпуск има лице, назначено на трудов договор считано от 12.06.2023 г. и ще бъде прекратено, считано от 18.03.2024 г.? По ТД има право на 20 дни платен отпуск.
Предварително ви благодаря!
Здравейте и тук! Искахме да назначим служител  Х по заместване на лице по майчинство Y (с цел да задържим служителя, поради по-високата заплата на лицето Y). В същото време, не искахме лицето X да загуби работата си по първия договор в случай, че лицето по майчинство Y се върне на работа по-рано.
В крайна сметка сключихме ТД по чл. 110 от КТ s X, а по първия договор ползва неплатен отпуск и назначихме нов служител по заместване на X.
Значи ще е по 114 във връзка със 111 и задължително сумирано.

И много внимавайте с графиците да не оплескате нещо.

Колега, въпросът е странен.

Според Вас може ли човек в България да е на подневно отчитане на РВ и да има 12 ч. смяна?

Прав сте :)
Благодаря за включването! Имаме изискване да е по чл.114., тъй като е по Закона за личната помощ. Проблем ли ще е ако няма въведено СИРВ, тъй като по закона няма такова разпореждане?
Здравейте!
Повдигам темата, защото имам нужда от помощ за следния случай:
Искаме да назначим лице по чл. 114 на 84 часа месечно. Лицето работи на основен трудов договор на 8 ч,, при условията на СИРВ и има смени (дневни и нощни) по 12 ч. (друг работодател).
За да станат 84 часа месечно, се налага лицето да работи някои дни по 12 ч., други дни по 8 ч., т.е. всеки ден различно. Правилно ли е?
Предварително благодаря!
Много благодаря за отговорите!
Възникнаха още въпроси във връзка с оформянето на втория трудов договор по чл.110 от КТ. След като лицето, което ще бъде назначено на втория трудов договор, подаде молба за неплатен отпуск - колко максимално дни може да пусне с една молба? За времето на действие на втория трудов договор, по основния ще му се трупа ли платен отпуск (за времето, през което се признава трудов стаж)?
И още един въпрос - ако решим да сключим допълнително споразумение, а не втори трудов договор, можем ли да назначим друго външно лице по заместване на длъжността, която освобождава временно лицето, което ще замества служителката по майчинство?
Здравейте,
По проект имаме назначена служителка, която сега излиза по майчинство. Искаме да назначим друг наш служител по заместване на излизащата по майчинство. Заместващият ще работи изцяло по новата си длъжност, като целта ни е да си запази работното място по първоначалния си договор с нас.
Въпросът ми е как следва да се оформи документално, по чл. 110 от КТ ли да сключим договор или допълнително споразумение? Следва ли по основния си трудов договор да излезе в неплатен отпуск за времето на заместване?
Предварително благодаря!
Прекратете си ги, като просто добавите кода. Освен това за променя на кода не се пуска ДС.
Много благодаря!
Здравейте! Извинявам се предварително, ако въпросът ми е глупав, но съм начинаеща и не ми стана ясно как да се справя с проблема. Прекратявам трудовите договори с работници, считано от 01.04.2017 г. Не съм подавала уведомление все още, защото не е актуализиран софтуерния продукт. След актуализирането му, достатъчно ли ще бъде само подаване на уведомление за прекратяване по новият формат на файловете? Или? Как да сключвам допълнителни споразумения (имайки предвид, че местоработата-населеното място е уточнено с трудовия договор), след като работниците вече си подписаха заповедите за прекратяване и изобщо дали е необходимо?
Благодаря!