и ДОД за персонала е по-малък....
това е честа практика. хора на мин. раб. заплата. прага -  в зависимост от таблицата  ;D
така и съм го оформила, но писах по съкратената процедура
Благодаря на всички за отговорите. Ето какво вече направих.
1 Сключих тр договор на осн чл 70 от КТ за 7 ч/ден за работа като работник строителството.
2 скл доп тр дог на осн чл 110 от КТ във връзка с чл 70 от КТ за 1 ч/ден като шофьор лт авт.
3 оформих две длъжнжстни характеристики и т.н. всички като два отделни договора. ще го изписвам на два отделни реда във ведомостта с два различни мин осиг дохода и т.н.
трябва да сключим тр договор с лице, което ще работи като работнок в строителството, но в същото време сутрин и вечер в рамките не 8 часов раб ден ще шофира служебен автамобил от базата до обектите (различни обекти). Ако сключим тр дог по чл 70, ал 1 от КТ за 7 ч/ден като раб. строит., КАК ДА ОФОРМЯ ВТОРИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР по чл 70, ал 1 от Кт, във Връзка с чл 110 от КТ за 1 ч/ден като шофьор лт автом.
ОТ 25.07.2009 (събота???) до 31122009 - 111 раб. дни
2010 - 252 р дн
2011 - 252 р дн
до 21 08 2012 - 162 р дн
общо - 777 р дн :2 (4 часа от 8 ч )= 388 дни и 4 часа (половинка ден)
388:21= 18 мес и 10 дни остатък
18:12= 1 год и 6 мес
излиза общо 1 г 6 м 10 дн и 4 часа
считат ли се плащания за единица площ от ЕС и РБ като помощи по смисъла на чл 87 от Договора за създаване на Европейската общност
по отношение на издаването на тр. кн. - продължение....
Аз лично си и слагам номер от дневника за издадените тр кн на фирмата, като отдолу вписвам, че е продължение на трудова кн. с № дата на издаване , издадена от (в повечето случаи издателя е друга фирма) , а във вътрешните страници на предната книжка правя вписване(ако има все още място) това което се пише като начална информация , но вместо приключване вписвам, че отразяването на тр стаж продължава в тр кн с № дата издадена от (моята фирма). В новата книжка продължавам вписванията, а когато приключвам стажа в т.нар. правоъгълен печат включвам целия стаж, т.к. новата книжка е продължение на  предходната книжка.
по логика - струва ми се, че тези три дни от работодателя са като в неплатен отпуск, а другото е така
плащай ги, да не ти пука. просто посочи периода от 01012010 до 31122010, а ако те е шубе напиши ги помесечно на многоредови - така ще спестиш някой лев - вместо 12 пл по доо ще имаш 3 броя. в някои банки многоредовото е с цената на едноредово, но не навсякъде.
според мен Д6 трябва да е с двата отделни месеци и съответната сума. като и за двата месеца датата на изплащане е например еднаква - датата на изплащане
как е колежке? стигнахте ли до задаването на въпроси?
Здравейте!
Понеже се учите още си позволявам да Ви дам съвет: Винаги първо старателно изчитайте нормативната база. Водете си записки докато си изясните всички неясноти. Изградете си мнение по въпроса. Чак тогава задавайте въпроси и то конкретни. В противен случай няма да се научите и постоянно ще допускате грешки, поради отказа ви да работите с нормативните документи.
Като начало отворете страницата на НОИ. Изтеглете си законодателството, програмните продукти, указанията. Прочетете и разучете всичко. Направете няколко различни болнични. Огледайте ги. тогава задайте конкретни въпроси.  ::) Успех!
Като начало прочетете:
КСО
Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обещетения и помощи от държ. обществ. осигуряване
наредбата за медицинска експертиза на работоспособността (нали ще правиш първичния контрол на лекарите, издали болничните и ще им връщаш сгрешените ;D)
АКО АЗ РЕШАВАХ ТОЗИ КАЗУС БИХ ПРЕКЪСНАЛА ДЕЙНОСТТА НА САМООСИГУРЯВАЩОТО СЕ ЛИЦЕ. ТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ ВОДИ В ТРУДОВОПРАВНИ ОТНОШЕНИЯ И ДА ПОЛУЧАВА ОТ ТАМ ОБЕЩЕТЕНИЯТА СИ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ОЧАКВАМ, ЧЕ ЩЕ ИМА ПРОБЛЕМИ С НОИ.
според мен в тр книжка пишеш:
к 5 13.04.2011
к7 01.10.2011
отдолу т.н. правоъгълен печат пишеш тр стаж 00 год 5 мес и 12 дни
трудовият стаж е равен на осигурителния.
това се получава така, т.к. за м април броиш отработените дни и приравняваш към 21, ако имаше отработен непълен месец, например ако лицето работи до 20.10.2011 - 13 р дн става 5 мес и 25 дни т.е. 6мес и 4 дни.
тогава твърдението, че трудовия стаж е равен на осигурителния ще е вярно.
Но хорицата от БТ и НОИ ще им е трудно. Юристите им смятат, че така е вярно, но програмите им не .
другият начин е когато броиш всички дни - съботи, недели, празнични и т.н. и приравняваш към 30 дни за 1 месец.
но тогава си в противоречие с КТ- чл 355  и подзаконовите нормат. актове.
Това е тългогодишен спор за мен.
Аз лично смятам в раб.дни и приравнявам към 21.