Здравейте! Днес ми донесоха фактура за извършена авто услуга. Издателя на фактурата е физическо лице, субект на Булстат. Според вас ще трябва ли да включим тази сума по фактурата в справката по чл.73, ал.1 и ако да с кой код? Благодаря предварително!
В практиката на НАП се приема, че е допустимо получаването на ваучери за храна да зависи от броя на отработените дни. Този критерий не нарушава изискването за общодостъпност. Трябва обаче да се определи еднаква сума за отработен ден за всички наети лица, както и еднаква база (реално отработени дни). При избор на такъв критерий, лицата в дългосрочен отпуск няма да получават ваучери. Напр. служители в отпуск за бременност и раждане, за отглеждане на дете и др. За останалите наети лица размерът на месечната сума за ваучери за храна ще варира в зависимост от отсъствието им от работа – напр. поради болнични, платен или неплатен отпуск.
Имаме работник назначен по трудов договор от юни 2020 г. Лицето е в неплатен отпуск за 2 години при друг работодател и започна работа при нас. Кой трябва да направи годишното уравнение на данъка? Ние не сме основнен работодател, но при другия работодател, той е в неплатен отпуск.