Предполагам няма да стане по електронен път, тъй като са минали всякакви срокове и ще трябва да се разходи до офис на НАП  :hmmm:
Благодаря!
Здравейте! Физическо лице /не е търговец с  регистрация/ продава, през интернет, стоки с наложени платежи. Лицето ще попълни ГДД, приложение 2, до тук добре, но относно осигуряването се обърквам. Наясно съм че дължи осигуровки /впрочем, тъй като е пенсионер - само здравни/,но пред мен възниква въпросът- при положение, че не подал декларация за започване на дейност, няма подадени Д1 - на какво основание ще подаде Д6 и въобще трява ли да я подава? Моля, който има практика по подобен казус да сподели!
Чл. 37. (1) (Доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) С окончателен данък независимо от обстоятелствата по чл. 13 се облагат доходите по чл. 8, ал. 11 и следните доходи от източник в България, начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, когато не са реализирани чрез определена база в страната:
...............
6. авторски и лицензионни възнаграждения;
7. възнаграждения за технически услуги;
(7) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Не се облагат с окончателен данък доходите по ал. 1, освободени от облагане по чл. 13 и начислени/изплатени в полза на чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - членка на Европейското икономическо пространство.
Според мен трябва да удържите данък и да декларирате.
Здравейте! Предстои сключване на договор за наем на помещение собственост на ЧФЛ с нашето дружество, което не е регистрирано по ЗДДС. Наясно съм с това че ще удържаме данък при източника, декларираме и т.н., но си задавам въпроса дали не е необходима регистрация по чл.97а от ЗДДС? /по-скоро смятам, че е задължителна/ Ще съм благодарна на всеки, който вземе отношение по темата!
По граждански договор изплатен м.12.2016 съм подала Д1 и 6. Поради допусната грешка ми се наложи да подам коригиращи декларации обр. 1 и 6. Редовните са подадени до 25.01.2017г., а коригиращите ги подадах на 05.02.2017г. Но се отхвърлят, поради това че срокът за подаване е изтекъл. Не разбирам къде греша, нали по наредба срокът ми е до края на месеца следващ месеца на възникване на задължението за деклариране?
Ето го текста от ЗДДС:

Доставка на стоки или услуги, за която не е ползван данъчен кредит
Чл. 50. (1) (Предишен текст на чл. 50 - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Освободена е доставката на стоки или услуги:
2. при производството, придобиването или вноса на които не е било налице право на приспадане на данъчен кредит на основание чл. 70[/b].


поправете ме ако греша, но не намирам как чл.70 е приложим спрямо конкретния казус, така че се съмнявам че може да се позове на чл.50(1)т.2. Нима ако се ргистрираме по ДДС и за наличните активи не сме ползвали ДК и в последствие ги продаваме не начисляваме ДДС
сега трябва да подам коригираща само на записа с код 12 и после редовна
заличаваща
Въпросът ми е кой ще плати ДДС като читалището не е регистрирано по ДДС и има незначителни приходи от своята дейност.
нещо не разбрах, какво ДДС?
 а е мн. повече те не го разбират и смятат че работата е да вкараш 5-те фактури в програмата и до там...сигурно при някои е така, но поне при мен работата, която не се вижда е много повече, предполагам и при вас е така.
Прав сте колега, но действителността е такава, особено в малките населени места, където бизнес почти няма. Много хубаво е трудът на счетоводителя да е адекватно заплатен, но... А що се отнася до неразбирането от страна на клиентите колко много труд се крие зад "вкарването на 5-те фактури в програмата", с това смятам че се сблъсква всеки колега.
Искам да попитам тези, които са законотворците и подстрекателите, подбудителите и радетелите на тази идея....кажете ми в кои страни от ЕС Счетоводителите които подписват и съставят отчетите са подлагани ежегодно за тяхна сметка на изпити и получават по 500 евро заплата месечно???
а някои от колегите не работят и за 500 евро, а за много по-малко
Трябва да стане - това е за д.1.
За д.6 - срока е до 30.04 на следващата година.
За д.6 се съмнявам, че може да стане по ел.път.
Благодаря!
Предписание от НОИ Ви е необходимо при корекция на вече подадени декларации.
В конкретния случай - подавате редовни декларации и нямате нужда от предписания.
Може да има глоби за неподаване в срок и задължително ще има лихви, ако не са преведени осигуровките.
Благодаря marpan_64! Дали ще стане по електронен път или само на място в НАП?
След като не са подадени - няма корекция. Трябва да се подадат редовни декларации. А има ли подадена декларация образец ОкД-5?
да, има ОкД-5
Не става въпрос за корекции, а за предписание от НОИ.
СОЛ-ЗП е декларирал започване на дейност през 2012г., но до днес нито са подавани Д1, нито са плащани осигурителни вноски, а пък да не говорим за Д6.
За корекции по Д1 за минал период съм наясно, че е необходимо предписание от НОИ,но не съм сигурна дали е необходимо за подаване на неподадени Д1.
Здравейте,
сега ми предстои откриване на фирма ЕООД,което ще бъде регистрирано като земеделски производител-юридическо лице. Въпросът ми  е следният: Аз като управител на тази фирма върху какъв минимален осигурителен доход трябва да се осигурявам - 420 или 240 лв.


420 лв.

Някой успял ли е да поде коригираща декларация ,как да отбележа в клетката  Х ????

по електронен път - като подадете нова, тя замествала подадената по-рано (така ми отговориха от информационния телефон на НАП, защото и аз се зверих  :blink: и търсех къде да маркирам, че е коригираща)
Физическо лице, което е безработно през 2012г. има доходи от други източници в чужбина. Лицето  е внасяло по 16.80лв. на месец здравноосигурителна вноска, но с ГДД прави изравняване и формира здравноосигурителната вноска за довнасяне в размер на 20 единици. Декларира и дължим данък в размер на 100 единици. Внася си дължимата сума с едно платежно нареждане март 2013г. и си мисли че всичко е ок, но след справка в НАП се установява, че има надвнесена сума в размер на 20единици или това  е здравната осигуровка за довнасяне. Какво да се направи в случая?