Благодаря! Така и ще направя.
Т.е. няма да подавам отделни декларации за данъка за м.7, 8 и 9, а една обща за 12.2015 когато реално е платен данъка. Така ли?
Здравейте!
Имам един казус с промяна на Д6 за месеци 7,8 и 9.2015 г. Как е правилно да постъпя?
За въпросните 3 месеца имам лице, за което е допусната грешка при изчисляване на РЗ и трябва да се поправи и съответно да се коригират Д1 и Д6.
Д1 ще подам с код корекция, Д6 в частта за осигуровките ще подам като редовна, тъй като сумите са в увеличение, само за размера на доплащането. Но как да подам Д6 в частта за данъка? Нали съгласно наредбата данъка се посочва когато се плати, а той реално ще бъде доплатен сега през 12.2015 г., тъй като сега е открита грешката. Следва ли тази разлика за трите месеца да я включа  в Д6, която ще подам през януари 2016 за 12.2015 с дата на изплащане края на 12.2015 г.? Накратко как да подам Д6 в частта за доплащане на данъка за въпросните три месеца?
Благодаря за отговора!
Правилно сте разбрала. Но ми възникват още въпроси за това дали ЕС фирмата ще иска да се регистрира по ЗДДС и в БГ?
Процедурата по регистриране на ЕС фирмата в БГ по ЗДДС същата ли е като за БГ фирма?
Прочетох доста неща и става все по-объркващо, моля за съвет правилно ли се ориентирам в материята.
БГ фирмата-подизпълнител е длъжна да начисли 20% ДДС на ЕС фирмата, тъй като стоките няма да напускат страната.
ЕС фирмата не може да ползва право на приспадане на ДДС на осн.чл.81 от ЗДДС защото Наредбата, касаеща това възстановяване се отнася само за стоки и услуги включени в прил.2 към същата наредба.
Вярно ли разсъждавам?
Доколкото се ориентирам:
1. БГ фирмата подизпълнител не начислява ДДС на фирмата от ЕС независимо от факта, че стоките и монтажа се изпълняват в БГ за трета фирма - получател от БГ
2. Фирмата от ЕС също не начислява ДДС при фактуриране на цялата доставка към фирмата получател в БГ
3. БГ фирмата получател се самооблага
Моля, коментирайте!
Фирма от ЕС доставя и монтира стоки в БГ за БГ фирма, но се оказва, че ако фирмата от ЕС наеме български подизпълнител за изработване, доставка и монтаж на част от стоките ще излезе по-евтино.
Бихте ли дали насоки относно облагането с ДДС.
И трите фирми са регистрирани по ДДС.
За да се осигурява собственик на ЕООД за Общо заболяване и майчинство в ОкД-5 отбелязва Заявявам, че ще се осигурявам за "инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт", а не "за всички осигурени социални рискове без ТЗПБ и безработица".
Вярно ли е?
Имам следния казус:
За СОЛ е подадена ОКД-5 през 2006 за осигуряване на по-ниския процент. До момента не е подавана промяна на вида осигуряване, но са внасяни по-високия % осигуровки и съответно с данни за по-високия % са подавани Д1 и годишните Д6.
От НОИ сега отказват да изплатят болничния. Има ли начин да подам ОКД-5 със задна дата с по-високия % и какво мога да направя, за да бъде признат осигурителния стаж?
Или да си искаме възстановяване на надвнесените осигуровки?
Моля, всякакви коментари са добре дошли.
Казусът ми е абсолютно същия - има вероятност да започна работа като преводач за фирма от ЕС (конкретно Словения). От там ми изпратиха документи за издаване на tax number. Но, следва ли да правя регистрация по ЗДДС в БГ, нова фирма и т.н.т. ако от фирмата правят всички необходими удръжки съгласно тяхното законодателство и след това ми издадат необходимия документ, че вноските са направени там.
При този вариант какви документи следва да подавам аз - само в края на годината или ...
Реално работата ще е дистанционна, т.е. ще си работя вкъщи.
Моля за съвет!