Здравейте,
доста теми и материали изчетох, но все още съм със съмнения относно осчетоводяването и ползването на ДК  на закупени рекламни м-ли, за Коледните и новогодишни празници, които ще се раздават на персонала и на клиентите като подаръци. Става въпрос за календари,тефтери,раници и чаши, всяко от които е с ед.цена под 30лв. и с името на фирмата ни. Притеснява ме това че във ф-рата не е отразено услуга за печата на фирм.лого. Моля за помощ като директен разход рекламни материали ли да осчетоводя и с право на ДК .???? Стойността е 2580лв. доста е
Здравейте,
при покупка на товарен автомобил от Бг фирма регистрирана по ДДС имаме право на ДК нали така, във фактурата няма посочен текст за специалния ред на облагане т.е. сделката е по общия ред на облагане , НО някой да е запознат с нещо от рода, че когато товарния автомобил е категория N1 няма право на ДК, според някакво указание на НАП. Моля ако някой е запознат по този въпрос да помогне.
Моля ви за коментар относно счетоводното отписване на актива и съставените от мен сч.статии
При отписване на МПС което е бракувано и е изплатена щета от застрахователя как би следвало да се осчетоводи
моите операции са следните:
- при получената сума от застрахователя
Дт 495 / Кт 709 
Дт 503 / Кт 495
- при отписване  на ДМА
Дт 2415 / Кт 205 със ст-ста на набраната амортизация
Дт 609  / Кт 205 - балансовата ст-ст. Тук не съм сигурна за 609 сметка
Приключване 709/123 , а с/ка 609 ????
Моля ви за коментар дали е правилно счетоводното записване?

Благодаря !
По моите изчисления 1200 х 1/5 = 240лв х 2г. = 480лв ДДС така ли е. А ако се докаже че погиването на ДМА е по вина на другото лице тогава дължи ли се ДДС.
Изплатената щета и прихода от продажбата на скрап директно като прихид ли ги отнасям или  коригирам стойността при отписване ? 
Здравейте, имам сложен казус и моля за помощ
Закупен Бус през 2013г с отч. ст-ст  6000лв и ползван ДК 1200лв.
претърпял катастрофа и е бракуван на 27.07.2015. Балансовата стойност е 3250лв
Изплатена застрахователна щета 5767лв
МПС-то е продадено за скрап  за 500лв.Издаден Протокол от фирмата
Моля за помощ относно датите на  отписване от САП и ДАП и счетоводните записвания.
Трябва ли да се прави корекция на ДДС. ??? 
за първи път имам такъв казус и не съм  много наясно как да отразя всичко коректно.
Може ли да се издадат няколко КИ към една фактура. ??????
Доставяме хляб на една от веригите хипермаркети но бракуваният хляб е за наша сметка клиентът ни издава всеки ден документ за върната стока и  иска да бъдат с отделно КИ , но фактурите им са за период и включват няколко доставки. Съответно към ф-рата за период 5 дни доставки трябва да има 5 Кредитни известия.
Да то си е Мотокар - чл.55, ал.1, т.3 от ЗКПО, категория III - "транспортни средства, без автомобили; покритие на пътища и на самолетни писти"
Вие как мислите ?????
А ГАЗОКАР към коя категория активи се отнася според вас. Транспортно средство ли е или съоражение????
Имаме сключен договор за финансов лизинг за 5 години производствено оборудване. ДА е 2-ра категория с ам.норма 30% трябва ли да взема в предвид че лизингът е за 5год.  и каква ам. норма да приложа. Извинявам се предварително за въпроса но съм объркана , четох ЗКПО и НСС но.... :hmmm: моля помогнете ми
Да така е 13г 7м... е с войнишката служба още в по предните публикации го написах. Много тъпо за една точка и не може.
Вече се обърках, къде греша че да не е верен.
това което съм написала и изчислила е крайният стаж с казарма и приравнен той е 41г.3мес 23дни не ми е проблема в смятането на стажа а дали при този стаж и навършване на възрастта през месец 10 може да подаде документи за пенсия.
Защо 43г 3м. 22д. в стажа който съм цитирала е включена казармата.
СТАЖ ІІ-ра категория 22 год.-01 мес.- 13 дни   =   27 год. - 07 мес.- 24 дни /приравнен ІІІ-та категория/, СТАЖ ІІІ-та категория  13 год. - 07 мес.- 28 дни, ОБЩО СТАЖ ІІІ-та категория 41 год. - 03 мес.- 23 дни вкл.казармата 2години. Изчисленията са до 31.10.2014г.
Моля за малко помощ. Баща ми е роден 1957г. на 27.10.2014 навършна 57г.и 8 месеца, изискването за ранно пенсиониране за мъже е възраст 57г.8мес. , 15г стаж ІІ-ра категория и 100 точки. Той има около 22год. стаж втора категория и отделно трета. Изчислих му целия стаж плюс 2г. казарма и ги приравних към трета категория общо 41г.и 3мес. но сбора от точки се получава 99 нали ???? Ще може ли да се пенсионира до края на 2014г.
Срокът е до 31.05.2014 подадох декларациите но ми ги отхвърлиха, понеже крайния срок бил 31.05. Сега не знам какво ще правя трябва да ходя до НАП и кой знае колко нерви ще изхабя.
Здравейте. За месец април 2014 трябва да подам коригиращи декларации 1 и 6. Моля ви кажете ми за Д6  мога ли да подам корекция с ел.подпис или трябва да подавам заявление в НАП. Какъв е срока, до колкото разбирам от наредбата е до края на м.юни но не съм сигурна. Моля за вашето мнение.
Здравейте. За месец Април 2014 трябва да подам коригиращи декларации 1 и 6. Моля ви кажете ми за Д6  мога ли да подам корекция с ел.подпис или трябва да подавам заявление в НАП. Какъв е срока, до колкото разбирам от наредбата е до края на м.юни но не съм сигурна. Моля за вашето мнение.
Моля ви за малко помощ. Служител работещ по безрочен ТД на 8ч. ще изпълнява и друга длъжност и трябва да сключим втори ТД за 4 часа на ден но за срок от 6 месеца. същевременно към основния ТД ще се сключи ДС , защото през този период ще бъде на двете длъжности на 4 часа. Въпросът ми е с какъв код да подам уведомлението тъй като договора е срочен и допълнителен с 02 или 10 и на какво основанието в ТД чл.68 или чл.110 Моля ви помогнете.