На основание - ДОПК Чл. 213. (1) т.5. - не съм удържала запор 2 месеца на  служител - и устатото :) ЧСИ - не ме е притеснило :)
ДОПК
Чл. 213. (1) Принудителното изпълнение се насочва върху цялото имущество на длъжника, с изключение на:
5. трудовото възнаграждение, обезщетението по трудово правоотношение, пенсията или стипендията - в размер до 250 лв. месечно
Здравейте,
на бивш служител след прекратяване на ТД сч. от 01.07.2002г. - са  изплатени болнични за периода: 01.07 - 05.07.2002г. във фиш за м.07.2002г. Как е правилния начин да се посочат в УП-2?
Служителят не е напускал, но така са му оформили смяната на длъжност... Въпросът ми е - Така ли се приключва трудова книжка на тази дата /датата на промяна на длъжността/ - с натрупания до тогава стаж, с правоъгълния печат, със задължителната забележка - "ОС = ТС", като лицето на практика не е прекратявало работа нито за 1 ден?
Здравейте,
служител преди 2 години има промяна на длъжност, която промяна са направили с прекратяване на ТД и от същата дата нов ТД с новата длъжност. Приключили са трудовата книжка на тази дата  - с натрупания до тогава стаж, с правоъгълния печат, със задължителната забележка - "ОС = ТС". И след това от същата дата новото вписване. Въпросът ми е - това  ли е правилният начин? /ако и аз имам такъв случай.../
А коментар за тази статия...
Как се изчислява клас за трудов стаж
 
От 1 юли 2007г. е в сила Наредба за структурата и организацията на работната заплата (ДВ, бр.9/2007г., доп. 147 ПМС/2007г., ДВ, бр.56/2007г., ДВ. бр. 83/2007 г.) Министърът на труда и социалната политика издаде и Указания № п.к.25/1/23.07.2007 г. по прилагането й.

В чл. 12 от нея се урежда и допълнителното възнаграждение за "придобит трудов стаж и професионален опит". То доразвива съществувалото възнаграждение за продължителна работа, т.нар. "клас", уреждан от отменената Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения (чл. 3, ал. 2 от НДДТВ). Наредбата не дефинира категорията "трудов стаж и професионален опит". Трудовият стаж е определен в чл. 351 от Кодекса на труда (КТ). Що се отнася до опита, той представлява натрупани знания и умения в процеса на определена дейност, в случая опит, придобит в процеса на работа по трудово правоотношение (към него отнасяме трудовия стаж) по дадена или в рамките на определена професия. Идеята е получаването на възнаграждението да се определя от комбинацията от трудов стаж (като период от работено по трудово правоотношение време) и придобития професионален опит за определена професия, заемана длъжност през това време. Законът цени вече едновременно времето на работа и натрупания в него професионален опит като носители на по-големи възможности за производителност на труда.
Според наредбата:
1. Правото за получаване на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит възниква при придобит трудов стаж и професионален опит не по-малък от една година (чл.12, ал. 9);
2. Размерът на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се изменя на период, не по-малък от една година придобит трудов стаж и професионален опит (чл.12, ал. 10);
3. Конкретният размер на допълнителното възнаграждение се определя на база на минимален размер, който е определен с ПМС №147/29.06.2007 г. и е 0.6% за всяка година трудов стаж и професионален опит;
4. Това възнаграждение се заплаща за действително отработено време в рамките на съответната месечна продължителност на работното време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време (чл.12, ал. 8).
Във връзка с въпроса на читателката:
1. При определяне продължителността на трудовия стаж и професионалния опит, за които се изплаща допълнително трудово възнаграждение, работодателят отчита и трудовия стаж на служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на КТ на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия (чл.12, ал. 4);
2. Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за организация на работната заплата в предприятието (чл.12, ал. 5).
В случая на читателката:
1. Работодателят е длъжен да изплаща това възнаграждение в процент, не по-малък от 0.6% за всяка година трудов стаж и професионален опит, както следва:
А) За всяка натрупана година трудов стаж за времето от началото на трудовия й път до 1.07.2007 г., независимо от това, че предходната работа може да не е същата, сходна или със същия характер работа. За времето преди влизането на наредбата в сила работодателят не може да ревизира натрупания трудов стаж, той трябва да се приеме какъвто е. Това е така, защото наредбата е материално правна норма, която действа за в бъдеще и няма обратна сила.Б) За периода след 01.07.2007 г. ще се прилага чл. 12, ал. 4 от наредбата.
В крайна сметка при преминаване от едно в друго предприятие общият трудов стаж и професионален опит на работника, въз основа на който ще се определя конкретният размер на допълнителното възнаграждение, ще бъде сбор от трудовия стаж преди 01.07.2007 г., такъв какъвто е, и след 01.07.2007 г., ревизиран от работодателя на базата на условията, определени в браншов колективен трудов договор или във вътрешните правила за организация на работната заплата.
юрист  Чавдар Христов
 Тази ли е програмката... :smile1:
"Работил при непълно работно време .....8ч."?
в колона 5  часове 8 ?
Абсолютно сте права за УП-3, цитирания отговор на МТСП илюстрира различното въображение на различните хора.  ::)
 
17-08-2012
[/b] Eмил  Мирославов - Директор дирекция "Трудово право и обществено осигуряване"
Съгласно чл. 5, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване при прекратяване на трудовото правоотношение осигурителят (работодателят) е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението или в 14-дневен срок от искането на осигуряваното лице или негов представител. От цитираната разпоредба е видно, че в нея изрично е предвидено задължението при прекратяване на трудовото правоотношение работодателят безплатно да издаде в срок до 30 дни (календарни) документите – УП 2 и УП 3. МВ/
 
А може би Ви е нужно това писмо от Директора на Дирекция „ОУИ” – Пловдив ...:
 ОТНОСНО: Осигуряване на лице, чието уволнение е признато за незаконно от компетентните органи, присъдено му е обезщетение по чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) за оставане без работа вследствие на незаконното уволнение, но не се е върнало на предишната работа

http://accountplus.info/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%9D%D0%90%D0%9F/96-00-333.html
НОИ
"В случаите, когато удостоверението за осигурителния доход обр. УП-2 е изготвено на отделни страници, на всяка следва да са посочени личните данни на лицето, за което се отнася (ЕГН, име), да е заверена с подписите на главен счетоводител и ръководител и да е подпечатана с печата на фирмата, организацията или институцията, която го издава.
UP-2-2012  "                                           
НАРЕДБА ЗА ДОГОВАРЯНЕ НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА
Чл. 11.  Минималната месечна работна заплата за страната, определена от Министерския съвет, се гарантира при добросъвестно изпълнение на задълженията и не зависи от постигнатите резултати и платежоспособността на работодателя  ;D. Тя е основа за определяне на минималните размери на социалните и осигурителните плащания.
Чл. 12.  Установената минимална заплата за страната може да се завишава при договарянето в отраслите, предприятията и организациите.  Минималната работна заплата, определена чрез договаряне, не може да бъде по-ниска от тази, определена от Министерския съвет.
"Минимална работна заплата - възнаграждение за най-ниско квалифициран труд при нормални условия и пълно работно време. МРЗ е нациоална заплата. Размерът и се определя от МС и се прилага за всички работодатели. Определя се при повременната система на изплащане. Чл. 244, т.1 Кт във връзка с чл.3 КТ МРЗ се определят от МС след тристранно сътрудничество на рабониците/служителите и работодателите. Недопустимо е уговарянето на основната работна заплата под този размер."
МТСП
"Съгласно новата редакция на чл. 328, ал. 1, т. 10 от КТ, работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 при навършване на 65-годишна възраст за професори, доценти и доктори на науките. Когато работодателят иска да прекрати трудовото правоотношение с работници или служители извън посочените в разпоредбата длъжности (включително и тези, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст), съществува възможността да предложи прекратяване по взаимно съгласие на основание чл. 325, ал. 1, т. 1 от КТ или да предложи прекратяване по чл. 331 от КТ срещу уговорено обезщетение. За да се прекрати трудовото правоотношение в този случай е необходимо изразено писмено съгласие от страна на работника. Работник или служител, който отговоря на условията за пенсиониране и иска да му бъде отпусната пенсия, също има право да предложи на работодателя си прекратяване на договора по взаимно съгласие – чл. 325, ал. 1, т. 1 от КТ или да прекрати трудовия си договор с предизвестие на основание чл. 326 от КТ. ЕКБ"
НРВПО
Чл. 50. (1)(Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят имат право на отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 1, 2 и 3 КТ за деня на съответното събитие и за следващия го работен ден. Когато денят на събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползува в първите 2 работни дни след нея.
Просто ми е странен периода на сглобката...НО каквото той пожелае и си пише в заявлението ................... ........
Да, НО...консултирали са го, че най-благоприятен за него е периода - 88,89,90. Т.с би могъл да си вземе УП-2 от предишната работа - от 01.01.1988г. до 30.10.1990г., като от нас получи от 01.11.1990г. до 31.12.1990г. и така да си сглоби тригодишния период преди 1997г.
А сега - ще има от предишния си работодател -  част от 1987г.,1988г.,1989г.,до 30.10.1990г. и от нас - от 01.11.1990 до 05.11.1990г. ??? ... НО каквото той пожелае и си пише в заявлението ........................ ...
Бивш служител си подава заявление за издаване на УП-2 от 01.11.1990 до 05.11.1990г. /Има стаж при нас - от 01.11.1990г. до 31.12.1990г./ Зная, че преди 1997г. - служителя си избира периода на УП-2... Има ли такива частични УП-2та ? ???
3. За времето на неплатен отпуск, който се зачита за осигурителен стаж, или на законна стачка:    до 31.12.2010 г. – минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния период (отм. т. 3 на чл. 46, ал. 3 НПОС); след 31.12.2010 г. – не се взема предвид при определяне на осигурителния доход (чл. 46, ал. 2, т. 9 НПОС).