Прекратяване на служебното правоотношение по инициатива на органа по назначаването срещу уговорено обезщетение
Чл. 107а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2012 г., в сила от 01.07.2012 г.) Органът по назначаването може да предложи на държавния служител прекратяване на служебното правоотношение срещу обезщетение в размер на не повече от 6-кратния размер на последната получена месечна основна заплата. Ако служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, смята се, че то не е прието.

Здравейте!
Искам да попитам как тълкувате удебеленият текст. Последната начислена за реално отработено време или последната чиста (след удръжките)? Благодаря предварително!
Хубав ден!
Благодаря Ви! И аз почетох и намерих! Да здравните са за сметка на работодателя при този вид непл. отпуск по чл.167а.
Здравейте! Знам, че тази тема и за платеният отпуск, но да не отварям нова тема да питам тук. Имаме служител на който е позволено да ползва отпуск по чл. 167а, ал.1 от КТ - неплатен за отглеждане на дете до 8 годишна възраст. Той се зачита за трудов стаж. Интересуваме какви осигуровки и за сметка на кой са, защото като дам неплатен с тр. стаж е за сметка на осигурения, а ако дам гледане на дете 2-3г. с характер на гледане на 2-8 г. е за сметка на работодателя? И по принцип при неплатения с тр. стаж как стоят нещата?
Благодаря предварително!
Благодаря! На там съм се насочила и аз, защото разполагам само с ведомост. Вероятно е така за предните месеци. Ще го направим :)!
 Хубав и успешен ден!
Добро утро!
Бивш служител си е подал документите за пенсиониране и от НОИ са му пратили писмо за допълнителни документи. Представено ми е писмото, но не и трудова книжка. Проблемът е, че периодът който е посочен от НОИ не се покрива изцяло. Всъщност лицето е било по заместване, чл.64. Става на въпрос за 1975-1977 г. Аз ще напиша в УП-то само там където я виждам, но от първо число ли на съответният месец и броя работни дни от ведомостта, като не пропускам, че се е работило и в събота. И аз я виждам и напред два месеца от посочените от НОИ дати, тях да ги отбелязвам ли? Проблемът на НОИ е липса на подпис на гл. счетоводител. Надявам се не съм била объркваща! :)
Хубав и успешен ден!
Благодаря! :)
Сметнах ги, но няма разлика. И аз така си помислих, че трябва да има, но е казала че няма.
Здравейте отново :)! Аз пак имам въпросче за потвърждение. Искам да потвърждавам, тъй като съм нова. Пак имам да изготвя УП 3. Служителката е работила като озеленител през 1973г. Не ми е приложила копие от трудова книжка. В заявлението си е посочила от 26.03, а във ведомостта я няма за март месец. От април я има. Искам да питам грешно ли ще е, ако я дам от 01.04? И дали е правилно да пиша, че е работила на 8 часа. Иначе за всеки един от 6те месеца има изработени повече от половината дни.
Периодът който е посочила е 26.03.-01.10..
Благодаря предварително! Успешен ден!
Благодаря много. Аз проверявам правилно ли мисля. Успешен и хубав ден!
Здравейте! Имам да правя УП3 - лицето има неплатен в рамките на 30те дни. Периодът е 78-80 г. В сниманата част от ТК  е зачетен целият период. Какво трябва да напиша в УП-то? Благодаря предварително!