Разликата между ЗП и другите СОЛове идва от МОД.
Тъй като регистрацията като ЗП и регистрацията като СОЛ са различни, но то възможно е да е направена само първата. Не коментирам дали е правилно и/или допустимо.
Относно осигуряването на СОЛ_ЗП за ОЗМ: то и до сега си беше възможно, а и сега не е задължително.

Защо да са различни ЗП и СОЛ? "Собственик на дружество/ЕТ, свободна професия , ЗП всички са СОЛ и могат да изберат да се осигуряват за ОЗМ или не. СОЛ -като ЗП решава от 01.01.2019 да се осигурява за ОЗМ, в същото време е и на ТД. До тук всичко е наред. Въпроса ми е поставен в началото, моля да го прочетете внимателно, защото питането е как ще подаде ЗП-като осигурител прилож.9 и декл.1 за дните на болничен. В приложение 9, т.2 пише осигурен за съответния риск ..........., но приложението се подава от ЗП. Отделно работодателя по ТД ще си подаде прил.9 и там съответно си има 6 месеца. Как мислят други, няма ли някой на който му се е случвало?
 
В този случай ако не е вече СОЛ а само на ТД, няма проблем да се отбележи че има 6 месеца осигуряване за ОЗМ, но тук става въпрос как ЗП ще подаде информацията като осигурител/все пак е променил вида осигуряване от 01.01/ .Моля ако някой има опит в този случай!
Земеделски производител осигурен 2017-2018г. на ниския процент. От 01.01.2019 е подадена декларация за промяна осигуряването с право на болничен.  В същото време човекът е осигурен и по трудов договор, т.е. има необходимите 6 месеца осигуряване за този риск. Предстои му да излезе в болничен в края на месеца. 
Трябва да вземе два болнични - за работодател и за ЗП.
При подаване на болничния от ЗП в приложение 9 какво ще се попълни в т.2 - има ли 6 месеца осигуряване за ОЗМ / тези от по ТД/ или се гледа само като ЗП и в т.9 раб.дни с право на обезщетение ще се  попълвали с дните от болничния? И другата ми питанка е в декларация 1 за месеца , ще се отразят ли тези дни в болнични в т.16.2? Моля някой който се е сблъсквал да помогне!
Честит празник! Здравейте колеги! Моля за помощ: ЕООД купува и заличава ЕТ, ЕТ е на бащата а ЕООД на сина, цената по договор е 100 лв., баланса на ЕТ е нула, не е работило от 15 години. При ЕТ собственика подава ГДД прил.5 и плаща 10 лв данък, при ЕООД 499/501 100 лв. и 123/499 100лв. т.е. загуба от закупеното ЕТ. Въпросите ми са: признава ли се за данъчни цели или трябва да увелича резултата; свързани лица ли са и трябва ли да попълнят справката ; справка 73 с код 507 подавам за 100 лв. Моля за помощ изчетох доста материали и законите и съвсем се обърнах. Правилно ли постъпвам? Пропускам ли нещо?
Честит празник! Бихте ли се включили и да систематизираме какво се подава от СНЦ в обществена полза! Имаме СНЦ в обществена полза, на което в устава е заложено и стопанска дейност. Същото обаче не е извършвало изобщо до момента стопанска дейност. Има приходи само от членски внос и разходи за нестопанска дейност. През 2017г. - В НАП -декл.92 (1010а)   и в  НСИ - отчета за нестопанска дейност до 31.03.;            в  МП- Доклад за дейността и финансов отчет приети от Общото събрание - до 30.06.17
През 2018 - какво следва: Пререгистрация в ТР, в  НСИ -отчет нестопанска дейност -30.03 и в ТР доклад и отчет до 30.06.   Та въпроса ми е подава ли се декларация без дейност  в ТР д о 30 март и после публикуваме отчета и доклада - за което няма логика или само отчет и доклад до 30юни   Моля кажете как виждате вие стъпките?
подавате с код корекция декл.6 с нули и се намаля задължението, тя не може да се заличи
При обаждане до националния телефон на НАП ми отговориха, че нямало значение кога е регистрацията като ЗП и следвало да се намалят сумите с 60 % НПР, което не ми се вижда редно.
Нали затова се регистрираш като ЗП за да се възползваш от привилегирования режим-60% разходи, а след като тези субсидии са за периода преди регистрацията би следвало да са с 40 %, независимо че са получени вече в периода когато си регистриран ЗП.
При обаждане до националния телефон на НАП ми отговориха, че нямало значение кога е регистрацията като ЗП и следвало да се намалят сумите с 60 % НПР, което не ми се вижда редно.
Регистриран земеделски стопанин от 01.05.2015г. и получил доход от продажба на продукция през август 2015г. - 5000лв. Получени субсидии на 29.01.2015 и 03.04.2015г.  за очертаванията на площите през 2014г. /когато още няма регистрация като ЗП/-1000лв. . Как следва да се попълни ГДД :
1. 5000 минус 60% НПР и 1000лв.  минус 40% НПР и после 10% данък. - защото субсидиите са за времето преди регистрацията
или
2. 5000 +1000=6000 минус  60% НПР и после данък 10 %.
По взаимно съгласие - чл.352 ал.1 т.1 от КТ, не се дължи предизвестие от никоя страна, но ако лицето отиде на борсата ще получава минимума за 4 месеца.
Собственик съм на ЕООД /офис- технически и счетоводни услуги / и се осигурявам като СОЛ върху 420лв. Няма регистрация по ДДС.
Предлагат ми да сключа двугодишен  договор за техническа услуга / услуги, свързани с координация и консултация на дейността на възложителя в областта на счетоводството и данъчните закони и маркетингови проучвания в страната/  с  ЧЮЛ /чуждестранно юридическо лице/ от Дания.  Фирмата не е регистрирано по ДДС. Плащане по банков път. Фирмата няма дейност в България, както и аз ще извършвам услугата тук в България.
Има няколко варианта, но кой е по –добрият за мен естествено? Дали не пропускам нещо?
Ще съм благодарна на всички които се включат за да изясня ако може всички подробности преди сключването на договор и най-вече как да се сключи?
Варианти:
1.   Договор за услуга с ЕООД – отчитам си приход от услуга; годишно облагане 10 % данък. Внимавам за достигане на оборот от 50 хил. лв.
Въпрос – прилагам ли СИДДО? И  задължителна регистрация по чл.97а ал.2 от ЗДДС?
2.   Договор за услуга с физическото лице - Нямам други доходи като физическо лице.
Сключвам договора, при плащане- на тримесечие от получения доход вадя осигуровките ми като СОЛ и плащам авансов данък 10%. Годишно-декларация по чл.50 – извънтрудови доходи, плащам разликата за доплащане, изравнявам осигурителни вноски. Но предполага се че доходът по договора ще е по-голям и ще изравнявам само до 2600лв.
Въпрос – прилагам ли СИДДО; има ли задължително регистрация по чл.97а от ЗДДС; платеца на дохода издава ли ми някаква бележка за доходите и прилагам ли я към ГДД;  Следва ли да се регистрирам по Булстат като свободна професия или сключвам договора като физическо лице -граждански договор и си оставам собственик на ЕООД – СОЛ?
Благодаря предварително!
Да с това съм съгласна, но лицето е собственик на ЕТ и ЕТ е регистрирано като земеделски производител и доходите са декларирани в приложение 2. Както съм написа по-горе, облагаемият доход е 7200лв. в т.9.3 от ГДД за 2013, но в справката за осигурителния доход тази сума не се включва тъй като реално тя е от земеделската дейност/ търговия минус 6000, земеделие  13200лв./ и не изравнява осигурителен доход. Но сумата 7200 лв. ли е облагаемият доход който се взема предвид за осигуряването през 2015/ осигуровки на месец върху 500/ или ще се осигурява на 420 лв. имайки предвид че осигурителният доход се определя от облагаемият за 2013г. от съответната трудова дейност като  СОЛ /това е ЕТ-търговия и земеделие/ попълващо приложение 2 от ГДД.
И на мен ми се иска да е 420 лв., но незнам защо мисля че е 500 лв. Може ли и други да се включат, все пак трябва да се подаде декларация 1 до 25 февруари! Някой не е ли имал такъв случай?
 Казуса е следния: ЕТ  извършва търговска дейност и земеделска дейност /регистриран ЕТ-Земеделски производител/. Осигурява се през 2014г. на 420лв. За 2013г. облагаемият доход е 7200 лв.  От търговска дейност през 2013г. е на загуба 6000лв. , а от земеделската е на печалба - 13200лв. Облагаем доход - 7200лв. Не изравнява осигуровки защото дохода се получава  от земеделската дейност.  Сега за 2015г.  кой облагаем доход  ще се вземе предвид за осигуровките - общият  7200лв. и ще внася осигуровки върху 500лв.  или тъй като печалбата е от земеделска дейност ще дължи осигуровки 420лв. Имам предвид че осигурителният доход се определя от облагаемият за 2013г. от съответната трудова дейност като  СОЛ и това че регистрираните ЗП не изравняват ОВ за тази си дейност.
Здравейте! Моля за мнение какво може да се случи, при следния казус: Самоосигуряващо се лице е сключило граждански договор с ЕООД за изпълнение на определена задача. Това че е СОЛ не е декларирано и ЕООД -то е начислило осигуровки по ГД подадена е Д1 и осигуровките са платени. В същото време е удържан и данък и също е платен от ЕООД. Просто е направено всичко както е за лица които са на трудов договор като не се е знаело че това лице е СОЛ. Какви са последствията.