Здравейте! Ние сме българска фирма регистрирана по ДДС. Преди 3 години сме закупили тежкотоварен автомобил от БГ доставчик и сме ползвали ДДС. Камионът  е заведен като актив във фирмата и са му начислявани амортизации. Сега ще го продаваме на полска фирма, която е  регистрирана по ДДС . Как трабва да издам фактурата. Без ДДС  ли? И  кое  основанието за неначисляване на ДДС да посоча? Съответно трябва ли да подам VIES?

Благодаря предварително!
Здравейте! Имам следния казус. Водя счетоводството на 2 фирми регистрирани по ДДС между, които няма свързаност. Двете фирми искат да извършат бартерна сделка, без да се осъществява каквото и да е доплащане между тях. Едната фирма А е собственик на земя по УПИ със себестойност 100 хил. лв. . Тя иска да я продаде /замени/ на фирма Б, като фирма Б се задължва да построи една къща за фирма А, а с останалата земя може да прави каквото си иска. Т.е. фирма А дава земя за 100 хил. и получава къща на себестойност 100 хил., ако не греша. Какви счетоводни записвания трябва да се направят и какви фактури трябва да се издадад в двете фирми и съответно как да се осчетоводят, ако себестойноста на построената къща от фирма Б е 200 хил.
Благодаря предваритално!
 Здравейте!  Ние сме фирма регистрирана по ДДС в БГ. Имам следния сложен казус. Получаваме физически стока месец август с транспортна фактура от Хасково до София и фактура за въпросната стока с месец септември от фирма от ЕС. ЧМР е от фирма в БГ до нас. Всъщност стока пристига от ЕС в БГ м. август за друга фирма, въпросната  фирмата отказа стоката и ние се договаряме за покупката на стоката с фирмата от ЕС и те издават фактура директо на нас. Как трябва да се отрази тази покупка като ВОП или като какво. Фактурата за стока е от фирма в ЕС с месец септември, а ЧМР е от БГ до БГ и транспорта е от БГ до БГ в месец август.

Моля за помощ, много съм обърката.
Да това ще го направим, но аз питам счетоводно как се отразяват нещата. Обещетението, което ще получа дали ми е приход върху, който дължа данък печелба и фирмата, която ще получи право на преминаване  как да заведе сервитута, като нематериален дълготраен актив или като разход?
Съжалявам допуснала съм грешка исках да кажа безсрочно.
         Здравейте. Имам нужда от помощ. Ние сме фирма регистрирана по ДДС и притежаваме имот УПИ с  жилищна сграда. Налага ни се да дадем безсрочно право на преминаване /сервитут/ на друга фирма. Как трябва да осчетоводя издадената от нас фактура? По точно - трябва ли да начисля ДДС и  обещетение, което ще получим  приход ли е за нас?
Фирмата, която получава от нас сервитутното право също е регистрирана по ДДС. Тя как трябва да го осчетоводи? Това за нея разход ли е или трябва да го заприходи като нематериален дълготраен актив?

Благодаря предварително!!
         Здравейте. Имам нужда от помощ. Ние сме фирма регистрирана по ДДС и притежаваме имот УПИ с  жилищна сграда. Налага ни се да дадем безвъзмездно право на преминаване /сервитут/ на друга фирма. Как трябва да осчетоводя издадената от нас фактура? По точно - трябва ли да начисля ДДС и  обещетение, което ще получим  приход ли е за нас?
Фирмата, която получава от нас сервитутното право също е регистрирана по ДДС. Тя как трябва да го осчетоводи? Това за нея разход ли е или трябва да го заприходи като нематериален дълготраен актив?

Благодаря предварително!!
         Здравейте. Ние сме българска фирма регистрирана по ДДС в БГ. Купуваме си стока от Полша т.е. имаме ВОП на стоки, но транспорта ни се фактурира от Македонска фирма и във фактурата няма ДДС. В този случай как трябва да процедирам. Трябва ли да си начисля ДДС върху транспорта и да си го платя или какво въобще какво  трябва да правя? Аз получавам услуга за транспорт на стоки в рамките на ЕС, но фирмата, която извършва транспорта е регистрирана в трета страна.

Благодаря предварително!
Да така и направих, но се получава разлика в дебита на 702 и кредита на 304. В ОПР трябва да взема кредита на 304, а дебита на 608 да отразя в обезценка на текущи краткотрайни активи. Надявам се, че така е правилно.
Здравейте колеги! Имам следния казус. Ние сме фирма за търговия на едро с продукти от хранително вкусовата промишленост. Част от стоките решаваме да ги обезценим поради факта, че срока на годност наближава. Счетоводните записвания са следните 304/401 1500, правим обезценка на стоката и 608/304  1000 лв. След това продаваме стоката. Каква стойност трябва да вземем при изписването 702/304?  И къде се отразява в ОПР сметка 608?  И коя стойност взимаме в ОПР - Балансова стойност на продадените активи  - Кредита на 304 или Дебита на 702?

Благодаря предварително!