Подавам Д1 и Д6 на възстановени от съд. За Декларация 1 е ясно. В началото на годината ходихме на курс и казаха, че в Декларация 6 кода за вид плащане за 2012г и 2014г е "6", а за 2011г и 2012г.  код за вид плащане е "3".    В  НАП пък казаха , че за 2012г. и 2013г. е код "3". Кое е вярното.
 
Предстои да получа  обезщетение по чл.225 от КТ на възстановен работник. Щеми бъде удържан данък върху него.  Лихвите върху него също ли са облагаеми с ДДФЛ?
Защото часовете на  отсъстващия се вземат от  друг учител и съответно му се заплащат. Когато отсъствието е по чл.161 от КТ, парите не са от делегирания бюджет на училището. Възстановяват се от друг фонд.  Въпросът ми е принципен.  Изобщо може ли, хем да си командирован, хем да си в отпуск ?
Учител съм. По европейски проекти водим ученици в партниращи ни страни. По правилата на европейските проекти разходите за пътни, дневни и нощувки се поемат от бюджета на проекта, а работодателя издава заповед за командировка на учителите, които водят учениците. Може ли за същото време да бъде издадена и заповед по чл.161 от КТ на същите учители?
Забравих и още: Ако е изплатено обезщетение по чл.221,  за оставане  без работа   и сте го осигурили и сте подали Д1 с код 27, сега пак го осигурявате и искате разрешение от НОИ за корекция на Д1 , за да я промените с код 18. Дублират се осигуровки за един и същи период но според указанията НАП трябва да ги върне ако ги поискате. Но първо прави ревизия.  Като свърши моята ще съобщя резултата.
Ако е роден преди 1960г. -17.8%. Ако е роден след 1959г.-12.8% за ДОО и 5% ДЗПО.  Осигуровките са изцяло за сметка на работодателя и са за целия период- от датата на освобождаване до датата на възстановяване. Ако става дума за учител имайте предвид изменението от 01.01.2012г.-внася се и за учителски пенсионен фонд-4.3%. /чл.9, ал.3 от КСО/.  И нещо много важно: Обезателно  искайте декларация за  ОСИГУРИТЕЛЕН ДОХОД ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ КОЕТО НЕ ЕБИЛ НА РАБОТА.  Дори и да има   10 лв. от граждански договор  например вие не бива да го осигурявате върху тях.  Подавате Д1 за всеки месец с код 18  и съответно Д6 за тези периоди.
НОИ не оспорва взетите часове. Признава ги за стаж, но не ппризнава полученото за тях възнаграждение за осигурителен доход.
Касиер съм в училище. Учителка която е работила като външен лектор през 1985-87 г. иска УП2 за доход. Има суми във ведомостта, но няма документ, с който да докаже че си е допълвала пълния норматив.  В НОИ уважават този стаж за осигурителен, но не уважават дохода за тези липсващи и часове. Как се доказва доход в този случаи? С какъв документ?         
По предписания на НОИ коригирахме Декларация 1 за стари месеци и години. Корекцията е в намаление. Превели сме повече осигуровки. Трябва ли да подам и корекция на Декларация 6 /в намаление/ за съответните месеци?
Работя в бюджет. Заплатите се изплащат в месеца на заработването им. Всеки месец се случва след изплащането им да се представи болничен или отпуск, след като осигуровките вече са преведени. Това налага корекция на Декларация 1, която на практика се прави с изплащането на заплатите следващия месец. Сега, след 01.01.2014г. корекцията на Д1 води до корекция и на Д6 -  В НАМАЛЕНИЕ. с минусови стойности за съответния месец. Това възможно ли е ? Как ще реагира НАП?
Работя като главен счетоводител в едно училище от 2007г.  Преди това 10/десет/ години години работех също като счетоводител в предприятие "Лагери и столове", което е на разпореждане на МОН.  Предстои ми пенсиониране. На колко брутни заплати  обезщетение по чл.222 ,ал.3 от КТ имам право, две или шест?
Учител съм. От тази година съм на непълен норматив. Директора ми предлага вместо да намалява заплатата ми да се ангажирам с училищната библиотека. Това щяло да стане с промяна на длъжностната характеристика. Възможно и законно  ли е? Има ли такава практика? Касиера ни казва, че не може от гледна точка на осигуряването. Двете длъжности били с различни осигуровки. И трябвало два трудови договора.
Съдът възстанови уволнен работник.Веднага след уволнението работникът донесе болничен за 1/един/ месец. Трябва да внесем осигуровки за целия период от уволнението до възстановяването. За месеца през който е бил болнични да внасяме ли осигуровки? В персоналния регистър този период пише  "Доход от НОИ" и е с код 85. Имам ли право да го коригирам ако трябва?
Съдът възстанови уволнен работник. Внесохме осигуровки за 20 месеца-11.2011г. до 06.2013г. Трябва да подам Декларация 6 за това плащане. Колко Декларации 6 да подам? За всеки месец от Ноември 2011г. до сега ли/датата на възстановяване/? Скакъв код за вид плащане?
Съдът възстановява работник след неправилно уволнение. Работникът отказва да се върне. Предприятието дължи ли осигуровки за периода от уволнението до възстановяването, при условие, че работникът не се е възползвал от това си право?
Опитах се да създам УП2 чрез КИК ИНФО. На всеки ред написах осиг. доход ,който за Юли-Декември.1990г. е 2022.77лв. И когато излезе на екран в PDF формат дохода в колона 4 на УП-то е 2.00лв.
Защо изготвяйки УП2 за период 1990г.-1995г. осигурителния доход ми излиза в деноминирани лева.А небива да е така.Нещо неправилно ли правя?
Аз смятам да ги прихвана. Но не съм сигурна че е така.
Лице, което е съкратено преди година вече е възстановено със съдебно решение. Месец след освобождаването , му е изплатено обезщетение по чл.222, ал.1. Подадена е Декларация 1 с код за вид осигурен 27. Сега за целия период на незаконното уволнение работодателят дължи осигуровки и трябва да подаде Д1. Въпросът ми е: за месеца след уволнението, който се дублира с месеца на обезщетението по чл.222. Отново ли да внасяме осигуровки? Да си ги прихванем ли ? Да подам ли Декларация 1 за този месец с код на осигурен 18, след като съм подала вече с код 27? Мога ли с код корекция да сменя кодовете за вид осигурен?
Лице, което е съкратено преди година вече е възстановено със съдебно решение. Месец след освобождаването , му е изплатено обезщетение по чл.222, ал.1. Подадена е Декларация 1 с код за вид осигурен 27. Сега за целия период на незаконното уволнение работодателят дължи осигуровки и трябва да подаде Д1. Въпросът ми е: за месеца след уволнението, който се дублира с месеца на обезщетението по чл.222. Отново ли да внасяме осигуровки? Да си ги прихванем ли ? Да подам ли Декларация 1 за този месец с код на осигурен 18, след като съм подала вече с код 27? Мога ли с код корекция да сменя кодовете за вид осигурен?