Защото може да има задължения към фиска. Поради това няма право на облекчения.
Благодарна ще съм ако ме насочите към вече водена подобна дискусия и опит с ИТ.
Здравейте, колеги! Помагайте. Трябва да съставя трудов договор с учител- лектор, чийто работен ден е 50 минути на ден. Естествено, че договора трябва да е по чл.111 от КТ и да са изпълнени условията на чл. 66 от КТ. Ако някой има опит със съставянето на такъв договор нека помогне!
Подадох заявление за напускане. Тече 30-дневно предизвестие. Но се разболях. Датата на прекратяване  на Трудовия договор е по време на болничния. Има ли пречка в деня на прекратяване на ТД  да се явя и да подпиша заповедта за освобождаване или не мога щом съм болна. Чета чл. 335, ал. 1 от КТ, но нещо се обърках.
В болнични съм един месец. Мога ли през това време да подам заявление за напускане?      Може ли съпруга ми  вместо мен да представи заявлението за напускане пред работодателя?
Подписан е нов колективен трудов договор за системата на народната просвета. Една от  промените включва и изплащане на представително облекло на помощник директор по административната дейност и главния счетоводител.   Браво.  В наредбата за представителното облекло на учителите обаче изрично е посочено на кого се полага такова. Изброени са точните длъжности и горепосочените не са от тях. Възможно ли е сам министъра да променя своя наредба с колективен договор?  Ако е възможно, защо в КТД на училищно ниво директора да не прибави и друти административни длъжности: Техн. сътрудник, административен секретар и т. н.
 При СБКО  одиторите искат само решение на общо събрание как да се харчи -в пари или в натура. Ако е в пари ЗДБюджет  определя коя да е базата.  Ако е в натура влиза в разпоредбите на ЗКПО и не бива да е свързано с работното време  изпълнение на норма и т.н.
 По този въпрос / с ваучерите/ има съдебна практика.
на основание чл.110 във връзка с чл.68, ал.1, т1 от Кт
Вторият ТД е срочен по чл.68, За него кое е валидно 15 дни или 3 месеца дължа предизвестие? В самия договор не е уговорен изрично срок за предизвестие.
Работя по първи ТД/по него съм в неплатен отпуск/ и по втори ТД при един и същ работодател. искам да напусна и по двата. Колко заявления да подам /и по двата ли/ и еднакви ли са сроковете за предизвестие?
Да! Това ми се струва разумно. Ще го предложа.Благодаря.
Колеги минали по този път ми казаха ,че трябвало по двата трудови договори отпуските да си ги вземам едновременно. Нали по основния съм в неплатен отпуск?
Работя по основен трудов договор-8 часа. Имам намерение да поискам 1 година неплатен отпуск по този договор, през което време да бъда назначен при същия работодател на друга длъжност на 8 часов работен ден. Възможно ли е това? Какъв трябва да е новия договор? - "за допълнителен труд" ли е или си е нов основен тр. д-р?   
Според  НРВПО, НСОРЗ и КТ ако в събота и неделя работник положи извънреден труд, ползва почивен ден в следващата седмица. Въпросът ми е заплаща ли се този ден? Ако не се заплаща кое е основанието за това. Защото ако работникът е работил по 1/един/ час в събота и неделя  какво от това, че ще му се платят с увеличение на 175% два часа , а ще бъде лишен  от цяла надница през следващата седмица?
Здравейте. Работник напуска през Юли 2015г. През Декември 2015г. му е изплатено обезщетение по чл.224 от КТ.  Внесен е и съответния данък. Как трябва да декларирам този данък пред НАП? С Д1 и Д6 или с Декларация по чл.73 от ЗДДФЛ?
По КТД  при  освобождаване  на   работник по инициатива на работодателя,  последния дължи предизвестие-2 месеца.
Счетоводител съм в училище. Навършил съм възрастта за пенсиониране и подадох заявление за напускане с двумесечно предизвестие, имайки предвид отчетническата ми длъжност. Подадох го на 31 Август    считано от 01  Ноември.   Работодателя днес ми каза, че трябва да напусна от 01 Октомври.  Каза, че ще ми връчи заповед за освобождоване считано от 01 Октомври. Дължи ли ми обезщетение за неспазено предизвестие и колко?
Получих заповед за участие в комисия. Още не съм я подписала. Решенията, които комисията трябва да вземе не са от моята компетентност. Ако откажа да се подчиня работодателя може ли да ме накаже?  Какви ще са последствията за мен? Как да направя "мотивиран отказ"?
Главен счетоводител съм в училище. След месец ми предстои пенсиониране. Директорът  предлага след напускането ми да изпълнявам същите функции по граждански договор. Съображенията са финансови. Има ли законова пречка това да се случи? Уязвими ли сме пред  Инспекциятя по труда?