то изплащането е станало вече на 31,03,2014, само документите на са оформени.... Та при това положение не попадам ли в първо тримесечие... или предвид, че на момента не са оформени нещата трябва да ги оформя така, че сумата да е изплатена през април и тогава вече да попадна във второ тримесечие...  :blink:
Здравейте! Преди 15 минути ми съобщават, че трябва да сключим граждански договор за 10 работни дни от март. Не съм имала граждански договори до сега, но знам, че е сложно и е по добре да се избягват... няма как да се избегне в случая, но не знам какво да правя.
Изчетох няколко теми за граждански договори... но все за през 2013, а от 2014 нали има промени....
Ако го сключа от 10,03-21,03,2014, за периода, през който е свършена работата, сумата е 150 лева, което е под минималната заплата, не подавам Д 1 и Д 6, а само чл.55 до 30,04,2014. Внасям данъка до 30,05,2014 и толкова. Със приключването на работата издавам констативен протокол за свършена работа и толкова. През периода обаче лицето не е осигурено по ТД на друго място, а има подадена Д7 от 01.03.2014, че ще си внася сам ЗО върху 210.
Това ли е всичко,което трябва да направя аз като работодател? Изпускам ли нещо?
Незнайно по каква причина отчета за продажбите в брой е донесен след като е приключено ддс-то за предния месец. Сега виждам, че не е вкарван....посъветвайте ме как да процедирам, никога не ми се е случвало до сега и не съм на ясно.
Благодаря за отговорите  :give_rose:
Благодаря за отговора. Чудя се къде да го намеря в някоя наредба или друг нормативен акт, за да убедя и останалите  :hmmm:
Здравейте, изчетох много неща, но не можах да си отговоря на въпроса за това се престрашавам да попитам. СОЛ във ООД с договор за личен труд и получаващ възнаграждение всеки месец подадени Д1 с код 12 и Д6 за ДОД заедно са на персонала. В месец октомври прави проект за фирмата и иска да си изплати по-висок ЛПТ от 700 до сега изплащани, иска 7000 да си изплати /заслужил си ги е/. Въпроса е за предните месеци и подадените Д1 и Д6. Трябва ли да им се прави корекция на тях или като доход приравнен на трудов си е за месеца и приключва въпроса с тях до 25 число на ноември? Питам, защото скоро имах проблем с осигурителна книжка в НОИ точно с доход за ЛПТ пред 2005, който е изплатен през декември, и искаха да правя корекции и да довнасям за предните месеци.  :hmmm:
Последното становище е, че от 01,01,2013 щом едно лице стане пенсионер във НАП автоматично отивала информация, че лицето е пенсионер и не му се търсели тези вноски. Ако като пенсионер човека иска да се осигурява - тогава се подава ОкД5. Пенсията се отпуска от деня, в който лицето придобива право на пенсия 60г. и 8м. в срок 6 месеца след тази дата, когато се подадат документите пенсията се изчислява от датата на придобиване на правото, ако тези 6 месеца са минали се изчислява от датата на подаване на документите. Тоест ако лицето придобива право на пенсия средата на месеца /както в моя случай/ се внасят осигуровки до края на месеца. От първо число на следващия само здравно. Като излезе разпореждането за пенсия и официално се води лицето пенсионер от дата еди коя си, в НАП отива тази информация и те не търсят СО. /даже ще сме надвнесли половин месец/ Така ми обясниха.... остава ми борбата с ревизора да я завери тази книжка.
Благодаря Ви! Оказа се, че ревизорката е много назад с информацията.... Тя ме е объркала от НАП казаха не трябва да се подава.... След ходене по мъките в НОИ Пенсионно и НАП остана да изясним от кога да спирам да внасям социалните осигуровки. Лицето навършва пенсионна възраст на 14,08,2013, ако тази декларация не се подава, аз от кога трябва да спра да внасям осигуровки? За септември излиза, че социални не трябва да се внасят.... Нали така?
От НАП на националния телефон ми казват, че не се подава, но от НОИ ми искат подадена такава, за да ми заверят книжката, която да представя в Пенсионното.... Омагьосан кръг...
В този случай обаче, няма ли да прекъсне самата дейност? Тя всъщност продължава и човека, ще работи като пенсионер, на който ще му се внасят само здравни осигуровки.
В новата бланка ОкД5 за пенсионерите липсва текста "пенсионер съм и не желая да се осигурявам" Аз имам самоосигуряващо лице, което подаде документи за пенсиониране. Сега трябва да му подам ОкД5, че иска да прекрати самоосигуряването.... Не ми става ясно само къде да попълня, че от 01,10,2013 спира да внася. Дейността не се прекратява... къде трябва да попълня? В прекъсва или в прекратява?
Ами така си е избрал... не си пада по минимумите  :smile1:
Благодаря за отговорите, изясних си нещата. :bow:
А веднъж увеличен дохода не е проблем да се намаля, така ли? Идеята е да си разпредели доход за личен труд последните месеци повече....
А корекции за предходни месеци също не се правят в такъв случай, нали? То си е месец за месец декларирано - внесено. В ГДД после описано в Таблици 1 и 2 до октомври по 700 за ноември и декември 2000, всичко внесено през месеците и това е.
Въпросът е подава ли се нещо ако СОЛ, което цяла година се осигурява на 700 лева реши, че иска да увеличи дохода си за последните два месеца на 2000? И от януари 2014 реши да намали пак на 700... Има ли проблем?