При това положение осигуровките са за сметка на лицето. Отделен е въпросът, че нямате право вие да му пускате отпуск без негова молба.
Здравейте,
Физическо лице е натрупало оборот около 30000 лв чрез търговия по еконт. Тъй като тези обороти се следят в НАП, лицето решава да ги декларира в ГДД по чл. 50. По смисъла на ТЗ, лицето е търговец, независимо, че няма регистрация като ЕТ и следва да попълни приложение 2 от ГДД и да се обложи като ЕТ. Въпросът ми е - длъжно ли е това лице да съставя годишен отчет. При попълване на ГДД платвормата ми иска съставител на ГФО и без това не минава. Някой имал ли е такъв казус.
Щом плащането е в м.Март, то декл.6 трябва да се подаде до 25.04.2019 г. с дата на плащане 31.03.2019 г.
Няма никакъв проблем за два договора при един работодател. Дори основния договор може да е на 8 часа, а втория по чл.110 на 4 часа.
Дори и да се промени с ДС, пак трябва да се подаде уведомление в НАП.
Според мене това не е много правилно. Кода за назначаване по чл.114 е 12, а по чл.67 е 01.
При проверка от НАП за касова наличност гледат точно служебните аванси дали превишават тази цифра.


Нощния труд се плаща по 0,25 лв. ако в КТД не е записано нещо друго. Освен това той се умножава с коефициент 1,1428, за да се преизчисли нощния труд и да се направи доплащането за допълнителните часове.
За минали дати не съм пробвала, но и с текуща става, няма последствия.
Прекратете договора и уведомлението го подайте с електронен подпис. Пробвано е и става. Но го прекратете примерно към днешна дата.
А защо фирмата не открие банкова сметка? Не е скъпо и става бързо.
 Досега лицето беше при нас на 8 часов трудов договор. Сега той сключва 8-часов договор с друг работодател, а при нас остава на 4-часов договор със същата заплата.
Основния работодател става втори.
Здравейте! Какво бихте направили при преминаване на дадено лице от 8-часов основен трудов договор към 4-часов допълнителен договор? Възнаграждението се запазва същото.
От НОИ виждат осигурителния доход на лицето от персоналния регистър. Документи не изискват.
В НАП не е необходимо да се подновяват заявленията за упълномощаване.