Трябва да се носят, дори и да са сметка на работодателя. Нали от НОИ следят броя на дните, допустими за една календарна година. Въпреки, че ги имат в системата.
Задължително трябва да има или ДС или обща заповед за промяна на възнаграждението на лицата поименно. Вие си избирате един от вариантите.
Имах случай за м. април. Три ГД, сумите по които бяха изплатени през м. май. Подавам Д1 и Д6 през юни, т.е. месеца, следващ месеца на изплащане и веднага плащам осигуровките. От НАП веднага начислиха лихви и оттогава започнах да ги подавам заедно с Д1 за трудовите договори. По този начин досега не съм имала проблеми.
СИС я издавам с датата на плащането.
А защо договора е прекратен считано от 01.07.2015г. А 29-ти и 30-ти юни как ги отразявате? За тези двата дни В Д1 не може де фигурира лице, което е починало. И защо трябва да подавате Д1 за юли? С Д1 се декларират осигуровките на дадено лице. Вие в юли какво осигурявате? Починало лице?????
Аз винаги подавам Д1 и Д6 за трудови и граждански договори заедно. Нищо, че плащането по ГД е в следващия месец. В Д6 за ГД дата на изплащане на възнаграждението се посочва последната дата на месеца/ ако се посочи датата от следващия месец, декларацията няма да бъде приета/. Ако подадеш Д6 и платиш осигуровките в следващия месец, ще има начислени лихви.
Попълва се само първия ред-за периода от 01.02.2015 до 31.07.2015 времето се включва на основание чл.13 ал.1 т.1-4 КСО. Следващите редове се отнасят за лицата по чл.4 и самоосигуряващите се.
Болничният от юни го отразявате като продължение, ако няма никакво прекъсване. Най-вероятно е издаден от друго болнично заведение и за тях е първичен, но не и за вас.