Здравейте,

СОЛ, полагащо личен труд в ЕООД се осигурява в/у минимума от 420 лв. В месец юни има получени 400 лева по гражд. договор.  При изчисляване на авансовия му данък трябва ли да приспадна осигуровките за тримесечието ( 3х123,06лв.), които са начислени и удържани от възнаграждението му за положения личен труд или не? В такъв случай следва ли да подаде декл. по чл. 55?
Благодаря Ви. Разбирам, че мога да прикачам повече документи към заявлението Г-2, т.е. допълнително ГФО и решение за предходната година - нали така?
Мога ли да ги подам и двата отчета по ел. път наведнъж или трябва по отделно - с две платежни и два отделни файла за всяка година. Сигурно ще им и глоба за забава.
Дружеството е създадено септември 2012г. и ГФО за тази година не е обявен в ТГ. Какво мога да направя - да подам ли сега или да оставя нещата така?
Благодаря! А от къде да взема номера на банковата сметка?
Какъв протокол следва да се представи при обявяване на съкратена форма на ГФО в ТР за ЕООД, което се състои от собственик, упражняващ личен труд в дружеството и един работник. Дейността на Дружеството е в сферата на услугите и год. оборот е 96 хил.лева. Таксата предварително ли трябва да се внесе? Ще подавам отчета по ел. път.
Декл.1 всеки месец. Декл. 6 в края на годината при подаване на ГД. Ако полага личен труд в ЕООД-то, то тогава декл. 6 за данъка всеки месец.
Във връзка с горния казус да Ви попитам, в случай, че лицето изпълнител по договора е осигурен по друг трудов договор, трябва да декларира дохода си за всеки месец в който е изпълнявал договора си или само дохода си в месец февруари - т.е. месеца на плащането?
Кейт, само с уточнението, че месецът, който трябва да попълните в декларация 1 и 6 няма да е месец февруари, който е месец на плащането, а трябва да е месец януари - когато е извършвана работата.
Благодаря. Точно това ми беше притеснението - кой месец да посоча - на плащане или на реално извършената дейност. Още нещо да уточня. Нали в т. 21 на декл. 1 ще трябва да посоча само разликата до тавана от 2400 лв. , а не цялата сума,изплатена по договора. Така ще имам равнение със сумите по декл.6. В т.29 цялата сума по договора, т.31 не попълвам и т. 34 чистата изплатена сума.
Здравейте,
Моля Ви да ми кажете бъркам ли някъде в месеците или правилно съм се ориентирала. Имам гр.договор за предоставена услуга за периода 02 -31 Януари. Сумата е изплатена през февруари. Декл 1 и 6 подавам до 25 март с данни месец февруари. Декл. по чл. 55 до 31 март и плащане на данъка до 30 април.
Точно така. Поне аз така мисля и правя.
Виж отговора на gal4eto от 31 Януари относно ДУК-а - отношение работодател- работник, т.е. в изключенията.
Благодаря Antea. И аз окончателно стигнах до извода, че не трябва да се вписват в приложение 4 възнагражденията за личен труд на собствениците на дружествата. Те си подават декл по чл. 50.
т.9 се пише м.13 г.2013
Т.8, т.17  и т.18 не се попълват
3. "Свързани лица" са:
е) дружество и лице, което притежава повече от 5 на сто от дяловете или акциите, издадени с право на глас в дружеството;
Не разбирам обаче в кой код на справка 1 би могло да се посочи възнаграждението за личен труд. По код 6 ли? И нали това възнаграждение се декларира в ГД по чл.50 на база на издадена справка по чл. 45 ал. 2т.2. Мисля, че става въпрос за друг вид сделки, но не и за възнаграждението за личен труд. Увеличение на фин. резултат има само при нач. и неизплатени възнаграждения на ред 6 в декл. по чл. 92.
Моля за мнение, че съвсем се обърках.
Здравейте,

Имам СОЛ, собственик на ЕООД, полагащ личен труд. След попълване на ГДД по чл.50 има да довнася осигуровки и данък за получен хонорар от лекторски.
Въпросът ми е при подаване на декл.6 за м. 13 трябва ли да включа и изравнителните суми от ГДД или само авансово внесените през годината? Кой код ще трябва да напиша - 9?
С промяната на влизане в сила на т.15 чл.31 на ЗКПО от 01.01.2014 г. излиза, че не се признава за разход за дарение за календарната 2013 г. учредена и отпусната стипендия на ученик, учащ в чужбина - в държава членка на ЕС. Но какво става със стипендиите на учениците и студентите в България? Те не влизат ли в тази точка?
Имаме  отпусната стипендия на български студент в български ВУЗ. Може ли да се признае суматата за разход за дарение  или не? Трябва ли дарението да е на името на учебното заведение?
Здравейте, моля за малко помощ. В м. Септември имам ДДС за възстановяване 80 лева, сега месец Октомври имам ДДС за внасяне 200 лева. В справка декларация за ДДС попълвам в кл. 70 - 80 лв., а в кл. 71 - 120 лв. и процедурата ми приключва. Правилно ли е ?
Колеги, не трябва ли и приложение 6 да  се подаде?
Точно така. Остава ми само варианта за командировки и транспортни разходи, свързани с тях, разбира се документално обосновани.