Т.е. вариантите са или нает или собственост на фирмата. Друг вариант няма.
Благодаря Ви за бързите отговори. Както винаги ясни и точни!
Собственик на ЕООД притежава лек автомобил, който не е фирмен. Използва го за осъществяване на икономическата си дейност и за лични нужди. Вариант за признаване на разходите за гориво на разход е сключване на договор за наем по пазарни цени м/у физическото и ЮЛ.
Съществува ли друг вариант за възможно отчитане на разходите за гориво на ЕООД-то? Ще съм благодарна ако някой се включи.
Здравейте,
Може ли някой да ми каже има ли ограничение във времето. т.е. до кога може да се подават нулеви декларации по ДДС  и да не се дерегистрира ЕТ /неосъществяващ дейност/, когато регистрацията е била доброволна? Нищо не намирам.
Здравейте,

Имаме новопостъпилс служителка, която излезе в болнични. За първите 3 дни е ясно изчислението на възнаграждението. Колебанието ми е за 4,8% здравно - за следващите дни на болничните - в/у договореното възнаграждение (564 лв) ли трябва да го изчисля или в/у мин. РЗ 420лв?  Лицето не е работило през последните 3 години. Има като цяло 7 год. трудов стаж.
Здравейте,
Имаме следния казус- предоставена ни е проектанска услуга от физическо лице, което е на трудов договор в друга фирма. Трябва ли да се сключи граждански договор с това лице и да се удържат ДОД, здравно и осигуровки при изплащане на договорената сума? Трябва ли да подадем декл. 55? Това р-д за външна услуга ли е?
Ще съм Ви безкрайно благодарна за информацията.
Опишете какво точно искате да коригирате.
В месечните Д6 са били включени и осигуровките на СОЛ, а не само ДД. Ще трябва да се коригират сумите на осигуровките и да останат само на персонала.
Годишната декларация 6 на СОЛ включва осигуровките от 01.2012-12.2012
В нея не се декларира данъка.
Благодаря! В такъв случай ще ми изскочи задължение по Д6 със сумата от месец декември - това правилно ли е? И кога ще се закрие - към 31.04 ли или аз нещо се омотах?
Някой подавал ли е коригираща декл. 6 за стар период? Трябва ли да пофам предварително някаква молба - заявление или
направо да подам коригирашите? Става въпрос за месеци 10 и 11.
В тази връзка да Ви попитам и аз. Декл.6 - 13.2012 трабва ли да включва и осигуровките за м. декември при положение,
че възнаграждението за личен труд е получено месец януари или не трябва?
Подадох я вече, но с ел. подпис и получих вх. номер. Защо само на хартия да се подава?
Може и с ел. подпис, т.е. по един от двата начина.
В обр.6 за положен личен труд от собственика се посочва само ДДФЛ без личните му осигуровки. За тях се подава обр.1 и след това обр.6 за 13.2012 . Би следвало да коригирате подадените вече обр.6 за СОЛ .
Благодаря Ви! Объркването ми дойде от факта, че имам положен труд  и затова реших, че и осигуровките ще трябва да ги третирам като данъка. Явни ще подавам коригиращи декл.
Благодаря на всички колеги, които коментираха отговора ми относно сл.бел. за личен труд по чл.45. Вие имате своите основания, аз също. Когато ми се е налагало да подам ГДД по чл.50 на ръка в НАП, винаги са държали на бележката да пише, че е личен труд, ако занеса бележката по образец, те ме задължаваха да я покажа на код 01 , Прилож.1, а нейното място е на код 09. Благодаря Ви още веднъж.
Извинявайте, но не е ли на код 10 в Прил.1 от Декл чл. 50?
ДДФЛ за персонала и за личния труд се декларира заедно с Д6 код 3 за 2012г. по булстат.
Не сте го направили грешно.
Годишната Д6 е по ЕГН и се вписват само осигуровките за цялата година. Няма какво да коригирате.
Благодаря Ви! Но в месечните Д6 съм включвала и осигуровките за личния труд по булстат. Сега като ги подам и по ЕГН няма ли да стане двойно и да ги търсят отново като дължими?
През булстата на фирмата. Данъка влиза към този на персонала и не се подава Д чл.55 за него, защото се декларира с Д6 месечно.
Колеги, в такъв случай в Д6 само данъка ли посочвам, без нач. осигуровки и ДЗПО или всичко? Нали и осигуровките са за положен личен труд? През 2012 съм ги включвала в Д6. Това грешка ли е? Все още не съм подала годишната Д6. В нея за 2012 само осигуровките ли ще трябва да включа или всичко?Трябва ли да коригирам нещо? Пл. нар. за  данъка са с булстата на фирмата, а осиг. с ЕГН-то. В момента в справката за задълженията в НАП ми стои при ЕГН, че няма задължения и че лицето има надвнесена сума. Моля да ме посъветвате какво да правя, че съвсем се обърках.
Колеги, моля Ви за уточнение. В сл. бел. по чл. 45 влизат ли и сумите за м. 12, които са платени м. Януари или само начислените и реално изплатени през 2012 г.?
Здравейте,

Имам познат, който иска да се дерегистрира по ДДС. Съшият е ЕТ и е бил рег, по чл100, ал. 1. От две години не е осъществявал дейност и е подавал декл с 0. Към края на 2010 г. има салдо хранителни стоки на ст/ст 22 хил. лева. В началото на регистрацията си има стоки за 5 хил. лева, за които не е ползвал дан. кредит. Може ли да приспадне тази сума от крайното салдо при изготвяне на справките за дерег.? Стокоте обаче не са в наличност, тъй като са изконсумирани. Възможно ли е да изготви акт за брак, имайки в предвид , че са изтекли  2 години от прекратяване на дейността му или не?
Благодаря Ви предварително.
Имам аналогичен на горния случай. Само,че полагам личен труд и си определям възнаграждение от 420 лв. Следва ли при подаване на декл. по чл.50 да приложа и сл. бележка за изплатени заплати на самоосигуряващо се лице или не?