Здравейте, как трябва /кои "клетки"/ да се попълва Д1 на лице на допълнителен трудов договор, при положение че в друга фирма е осигурено на МОД ?
..................
ДДС за юли, подаден в август, ще бъде възстановен началото на септември. (За три години само два пъти са ми възстановявали в последния ден на месеца на подаване)
.....................

Явно вие въстановявате  ДДС по някой друг член -  по редовната процедура ще ме чакат 2 месеца да си го "избия" , а то няма как  и ще се натрупа за 3 месеца и чак тогава ако благоволят може да го върнат, може още 6 месеца да ме моткат с ревизии
Да, но при мене тази процедура като цяло ще продължава постоянно в течение на 1 год. В чл.92 (1) т.1 това което пише , ако нарочно не внасям дължими текущи данъци и осигуровки, НАП няма ли автоматично да ми ги прихващат и да плащам само разликата ? Иначе излиза че ще си плащам текущите задължения  ДДФЛ авансов КД, осигуровки, а ще имам да вземам след......? месеца
С приключване на поцедурата си попълвате клетката за ефективно възстановяване в декларацията. От НАП ви правят проверка и си прихващат от наличните задължения, за което ви се издава документ. И ако е останало нещо за възстановяване - го възстановяват ефективно.
Да, но при мене тази процедура като цяло ще продължава постоянно в течение на 1 год. В чл.92 (1) т.1 това което пише , ако нарочно не внасям дължими текущи данъци и осигуровки, НАП няма ли автоматично да ми ги прихващат и да плащам само разликата ? Иначе излиза че ще си плащам текущо засълженията , а ще имам да вземам след......
Здравейте, фирмата е производител на хляб и естествено излиза на ДДС за възстановяване, като това ще се случва веки месец, поне 1 година напред. Тъй като досега не ми се е случвало да играя това упражнение може ли малко помощ как практически се постъпва, тъй като ДДС-то за възстановяване ще е е от порядъка на 20-30 хил лв месечно , а фирмата ще дължи ДДФЛ и осигуровки около 23-25 хил.лв месечно.
Здравейте, за пръв път имам такава случка и отговорът от НАП малко ме озадачи, затова да попитам тука . По ГДД ФЛ-СОЛ има данък за възстановяване и  маркирах да бъде приспаднат от данъците. Сега подадох Д по чл.55 и виждам че въпросната сума не се приспада. От НАП ми отговарят че трябвало да изчакам падежа, да де ама по някакви техни си хватки не я приспаднат сигурно и лихва ще искат...  Дали е така ? Някой имал ли е такава случка ?
Здравейте, за пръв път ми се налага при попълване на ДД на самоосигуряващо се лице да доначислявам здр.осигуровки /лицето се осигурява само здравно/ по Т.2 за мин.години. В Приложение 3 по ДД мисля че е ясно - в т.7 авансово внесените и в т.8 сбора от  окончателните вноски за двете години по Таблици 2.  С Д6 обаче как се процедира - цялата сума ли се посочва или се подават две Д6 -  за 2021 и за 2020 ?
Такаааа, мисля че Д1  я оправихме -т.4 БУЛСТАТ, т.5 ЕГН.  Платежното по ЕГН ли остава ?
Здравейте, СОЛ - адвокат ,( пенсионер, осигуряващ се само за здравно с код.12) досега се е  осигурявал по ЕГН.  - Сега как трябва да се осигурява и подава Д 1 - с новия БУЛСТАТ или по ЕГН ?
Е ли е енергийна помощ,демек финансиране,сумата която се възстановява по фактурата за месец 11.2021г. от ЧЕЗ примерно,и как ще се контира ?
  За да е финансиране не би ли следвало да има паричен поток?
НАПаджиите казаха, че в декларацията трябва да се обяват вноските за м.11 /нищо че тя не се променя/,  и м.12, иначе  кадърната им система приема че вноската за м.11 е нула  и тъй като  сме платили вече тази вноска, я приспада от обявената вноска за м.12
Погледнете декларацията за промяна на авансовите вноски. Вместо м.12 да не е м.11?
   Първо това проверих. Ще видя утре какво ще излезе по сметката и ще платим това което искат, като се надявам до 01.12 да стане ясно
Да не сте платили ДДС за 10.2021, което да е покрило 2000.00 авансова вноска за 12.2021 преди още да коригирате авансовите
  Не, никакви данъци не са плащани , а и нали в дан.сметка щеше да се види че авансово е платено 24 хил.лв и две-те хиляди са "дръпнати" от някой друг данък
Здравейте, във връзка с промяна на авансовите вноски се получава нещо което не мога да си обясня. Обявили сме месечни авансови вноски 2 х.лв месечно. Вчера в сайта на НАП като предстоящо задължение излизаше 2 хил.лв за м.12. Също вчера подаваме промяна на авансовата вноска за м.12  на 37 х.лв. Днес ми излиза като задължение 35 хил.лв. Проследих задълженията и плащанията в дан.сметка и си излиза авансово платени 22 хил.  Къде може да е проблема ?
Здравейте. Има ли практика и евентуално последствия от нея по следния въпрос. Може ли в ТД или вътр.правила за РЗ да се запише примерно текст че лицето е съгласно при дължимо и не отработено предизвестие, същото да му бъде удържано по ведомост от РЗ ?
1.Да
….
А дали някъде има черно на бяло "прясно" тълкувание, че току-що говорих с колега, на когото одитора му казал че се попълват данни, само ако са директен приход/разход - примерно разход за наем, услуга, ремонт и съответно приход от това???
Здравейте, тази година за пръв път ми се налага да попълвам тази част и имам някои "терзания" така да се каже :).  1. При продажба на стока на свързано лице, отчетната стойност ли се посочва като разход?   2. Префактурираните консумативи - ел.енергия, вода, телефон /междинно ги осчетоводявам като разчет/  трябва ли да се посочват ?
Здравейте, лихвите по Данъчна декларация които се дължат за деклариран и внесен в по-малък размер авансов КД признават ли се за данъчни цели или за тях важи чл.26 т.6 ?
Здравейте, имам следния случай и моля за мнение кой е коректния вариант. СОЛ- адвокат- е получил и възнаграждение като осигурителен посредник от т.нар. фондове за втора пенсия. С дружеството има договор като осигурителен посредник и няма никакви удръжки за осигуровки и данък /дохода е получен 4-то трим./  Този доход с кой код 306 или 307  следва да се покаже в Приложение 3 ?