Здравейте. Лице което работи при едни работодател по трудов договор на РЗ над максималния осиг.доход,  при друг работодател извършва еднократна услуга в рамките на един месец и получава съответното възнаграждение по гражд. договор. Въпроса ми е втория работодател подава ли Д1 и Д6 ?
Имаше едно становище,/сега търся да го намеря /че когато едната страна на плащането е банка, се брои за банков превод.
Здравейте, съдружник-физическо лице ,ако получи дивидент над 10 хиляди лева , теглейки ги от банковата сметка на дружеството нарушение ли е?  Брои ли се че е по банков път така да се каже?
Да разбирам че няма поредност при определяне на МОД - примерно първо като СОЛ, после по тр.договор и т.н...
Здравейте, физическо лице, съдружник в ООД,  е и управител на трудов договор на максимален осигурителен доход  в същото ООД.  Ако той регистрира собствено ЕООД ще дължи ли осигуровки и в него.  В смисъл има ли поредност при определяне на осигурителния доход ?
Нищо, апартамента не е негов
За да изпълнява "дейност по занятие" не би ли следвало това лице да извършва дейност като свободна професия и да се самоосигурява?
Хм, фирмата защо плаща неща, които не са й фактурирани на нея?

Щото ще и спрат тока :)
Благодаря за бързия отговор.  Прегледах набързо нещата. Тази сума /за 2016г/ не  води до някакви други промени и внасяне на допълнителни осигуровки  и предполагам не трябва да се подава нова ГДД и декл.6 за 2016 г ? 
Здравейте, изникна ми следния казус. Адвокат, който се е пенсионирал м.12.2016г през м.11.2017г   получава възнаграждение от Окр.съд за дело по което се е явил служебно. Процедура била такава, че те когато му одобрят възнаграждението и имат пари, се обаждат да пусне бележката за сумата . Освен това, на няколко пъти през годината той възобновява и спира дейност във връзка с нови дела, за които си получава възнагражденията от частни лица. За тези  суми се осигурявал здравно и са подадени съответните декларации.  Проблема е как ще се впише в Таблица 2 този получен доход от мин. години тъй като тогава той се е осигурявал като СОЛ и не би трябвало през тази година пак да се осигурява върху него?
Уф, верно, объркал съм кутийките,да с код 12 е лицето.  Мерси!
Здравейте , с ПП на НАП попълвам д1 на СОЛ-пенсионер, който ще се осигурява само здравно. На стр.3 слагам отметка че ще е само здравно, съответно клетките стават неактивни, на стр.4 попълвам  т.27 и т.28 и като се опитам да превина на следваща страница ми дава съобщение:   Има грешка в социалните осигуровки !   Къде бъркам ?
Такаааа, значи Окд-5 се подава задължително без значение че СОЛ- пенсионер не желае да се осигурява за пенсия  /то и за здравно не желае ама все още никой не го пита /. С една дума това е само да покаже от коя дата започва дейност - въпреки че като се консултирах с нац.тел. на НАП ми отговориха че те си гледат какво се подава с Д.1.   Интересно ще се получава после при авансовия данък и  годишното изравняване
Хм, то ако никой не знае, най-добре да му кажа да не пуска сметка за изплатени суми...няма доход, няма проблем  :noexpression:
Здравейте, така и не разбрах какво се прави в следния случай. Пенсионер ще извършва /евентуално/ услуги като СОЛ. Примерно през месец май ще извърши консултантска услуга за 5 дни и ще получи 300лв. През другото време нищо не прави. Не желае да се самоосигурява за пенсия.Как следва да  обяви тези 5 дни  това от гледна точка здравното осигуряване, след като не следва да подава декларация Окд-5 ?
Става въпрос за най-благоприятния начин от гледна точка на физ.лице  /тъй като това е съпругата ми/  Счетоводителят и казал че така няма проблем, но искам да съм сигурен че в последствие няма да има някакви изненади от гледна точка - внасяне на допълнителни осигуровки за собствена сметка , изравнявания някакви и т.н.  Пак казвам -търси се най-добрия начин от гледна точка на управителя :)
ТПК-то и ООД-то са с едно и също седалище и са в една и съща сграда.
Здравейте, бихте ли ми отговори относно осигуряване при следния казус. Председател на ТПК се осигурява като такъв по основен трудов договор на 8 часа и 800лв РЗ. Същият председател става съдружник / с 20%/  и управител /вписан в ТР/ на ООД. В ООД-то е назначен като управител по допълнителен трудов договор на 4 часа с РЗ 1200лв. /ООД-то има и друг управител /.   Въпросът ми е правилно ли е това и как евентуално трябва да се промени.