Благодаря за включването. Разбрах, че имало заявление за разпределяне на осиг.вноски за стари периоди и така ще се реши въпроса с единната сметка :wink1:

/Тръснаха ми осигурителна книжка - спешно, за вчера, били внасяни за някои месеци, за други не, ама аз да им сметна дължимото за целия период и да си я заверят, че бързат за пенсия. /
Здравейте,
по кои сметки трябва да се внесат осигурителни вноски за 1998 година?  Как ще се разбере, че са за стари периоди - ако сега се внесат по сметката на фонд ДОО ще се явят като надвнесени суми по единната сметка.
Благодаря! :smile1:
 И аз така си мисля, но се надявах, че греша.
Аз се чудех, дали може да приспадна от дохода по чл.29 дължимите осигуровки за този доход - тези, които ще се определят при год.изравняване, а не тези които внася авансово :wink1:.

Ако доходът му по чл.29 е 3000лв за м.01.2016 при год изравняване ще трябва да довнесе осигурвки върху 2600-420=2180*29,3% = 638,74лв
но сега като определям дължимия ав.данък би трябвало да го внеса върху 3000-750= 2250 лв*10% = 225 лв. В крайна сметка с подаването на ГДД данъкът ще е 2250-638,74= 1611,26*10% = 161,12 и ще има 63,87 лв надвнесен данък.

Дали не може направо сега да си определи данък в размер на 161,12лв?
Самоосигуряващо се лице /собственик на ЕООД/ авансово внася ос.вноски върху 420 лв. През февруари получава възнаграждение по гр.договор. В тази връзка до 30.04.2016 трябва да определи, да декларира и да внесе авансов данък от ЗДДФЛ.
От ЕООД си получава месечно възнаграждение в размер на 420лв, приспадат му се внесените чрез дружеството ос.вноски и му се удържа данък 10% за този доход.

Въпросът ми е при определяне на дължимия данък за дохода по гр.договор мога ли да приспадна дължимите ос.вноски за този доход /които ще се определят при год.изравняване/ и върху разликата да се внесат 10%. В противен случай ще се получи надвнесен данък?
Здравейте, молбата ми е да ме коригирате, ако греша!
Българско юр.лице, регистрирано по ЗДДС, получава заем от чуждестранно юридическо лице, регистрирано в страна от Европейския съюз и чуждестранното лице фактурира дължимата лихва.

За лихвата, следва да се издаде протокол по чл.117 от ЗДДС, без да се посочва размер на данъка, понеже това е освободена доставка.

Протокола се включва в дневник продажби - в колона "Данъчна основа 0% освободени доставки"

В дневника за покупки - в колона "Данъчна основа без данъчен кредит"

В справка декларацията - в клетка 19 и клетка 30.

Фактурата е от август /сега ни информираха/. Датата на протокола трябва да е от м.август /поне да е издаден в срок/ и ще се включи в регистрите с два месеца закъснение.
Тъй като няма ддс, няма и как да наложат глоба /надявам се/.

Моля Ви за мнение, дали греша някъде и дали пък не пропускам нещо.
Здравейте,
въпросът ми е във връзка с отписване на вземане /присъдени са ни съдебни разноски, които със споразумение между страните се опрощават./
Аз би трябвало счетоводно да го отпиша тази година, защото е ясно, че тези суми няма да се платят, но с отчетения разход трябва да увелича данъчната печалба. След изтичане на 5 годишен давностен срок /предполагам от датата на съдебното решение/ ще посоча сумата в намаление на данъчната печалба.

В същото време контрагента ни трябва да отчете приход в годината, в която е подписано споразумението /не по-късно/.

Моля, да ме коригирате, ако греша!
Попълнени са данни за "Начислен месечен облагаем доход" и "Начислен месечен данък". Зная, че съм допуснала грешка. Чудя се дали сега трябва да ги залича.
Здравейте, подала съм Декларация 1 за лице работещо на граждански договор, като по гражданския договор не се дължат осигуровки /осигурено е на максималния осигурителен доход по трудовото си правоотношение/. Трябва ли, според вас, да залича подадените Декларации 1?
Според мен в казуса няма нищо интересно. Водещото е втори /допълнителен/ ТД. Другото са подробности. Уведомлението е за втори ТД, предизвестието - 15 дни.
Благодаря на всички за мненията!
Предизвестието нали може и да 3 месеца /15-те дни са само възможност/ ?
При сключен срочен трудов договор с втори работодател /на основание чл.111 и чл.68,ал.1,т.1/ в уведомлението като основание  с код 02 /срочен/ или с код 11/втори трудов договор/ се подава?
Не попълвам ДУК и личен труд за никоя фирма. Тези суми и миналата година бяха разход, нищо че ги наричаха сделки, а не "взаимотношения". То какво друго може да са тези суми, освен разход:))
След като за НАП миналата година тези разходи не бяха предмет на деклариране, то няма да ги декларирам и този година.
Ако от НАП ги интеренсуват ДУК и личен труд, да си бяха направили труда да пуснат ново указание.

Това, че някой бил написал някъде статия и коментар, не означава, че е посланик на данъчната администрация:)) Данъчната администрация си има ръчички и да седне да напише какво иска.

И аз мисля да не декларирам тези "взаимоотношения". В миналогодишната справка трябваше да декларираме сделки със свързани лица, като в същото време в указанието определяха обхвата на "сделките/взаимоотношенията". Вероятно за тях сделки и взаимоотнешия са едно и също нещо /поне за 2013 ........за 2014 не се знае :wink1:/
През 2014 фирма започва производството на изделия, но няма реализирани продажби.
По сметка Разходи за продажби има набрани суми за отпечатване на каталог и за закупуване на фотоапарат.
При приключването на 2014 би трябвало да приключа сметката, но не нарушавам ли принципа на съпоставимост на приходи и разходи?
 
И аз така знам и така подавам, но за съжаление колежка не го е правила и сега трябва да се направи от някой. Ако някой е подавал със закъснение, моля да сподели мнение. :smile1:
Аз го зададох този въпрос и отговорът беше: "От първо до пето число на месеца, следващ отработения", ден преди това отговорът пък беше на 30 число. Чаках за този отговор доста дълго време. Друг няма да получа. Има момиче, което ще излиза по майчинство и няма да може да ползва никакви права, ако не се подаде информация.
Намерението ми е да подавам Д1 и Д6 с осигуровките - за по четири месеца наведнъж от 2014 - с дата  "От първо до пето число на месеца, следващ отработения" :wink1:.
За Декларации 6 за ДОД  - пак за по четири месеца в една декларация /нали, когато е само за ДОД може да се подаде и без обвързване с Д1/
Здравейте,
за една фирма не са подавали декларации 1 и 6 от 2013 година.
За самоосигуряващо се лице подадох с един файл за 2013 и един за 2014 година.
В справката за осигурителния доход всичко е наред, но в справката за задълженията за 2014 излизат задължения само за м.12.2014 година. Грешка ли е било, че съм подала с един файл?
Сега и за лицата на тр.договор не зная дали може в един файл да подам за четири месеца от 2014, заедно със същите тези четири месеца и декларация 6 за осигуровките. Пък ДОД да го подам отделно, пак с по четири месеца накуп.
Надявам се на мнението и помощта Ви!
Лице  е осигурено на максималния размер на осигурителния доход по трудово правоотношение е и самоосигуряващо се лице, което е декларирало, че няма да се осигурява във фонд ОЗМ. В момента не внася осигуровки в качеството му на самоосигуряващо се лице.

Ако му се наложи да ползва болничен ще трябва да си внася осигуровките като самоосигуряващ се, въпреки че ще получава обезщетение по трудовото си правоотношение или греша?

Дали не е по - добре да декларира до 31.01., че ще внася и осигуровки във фонд ОЗМ ?
1000 София, бул. “Княз Дондуков” № 52 Телефон: (02) 98591 Факс: (02) 9870827


Изх.№ 24-31-141
Дата: 11.03.2009 год.


КСО, чл. 6, ал. 7, т. 1;
КСО, чл. 8, ал. 8;
ДОПК, чл. 128;
ДОПК, чл. 129;
Наредба за общественото осигуряване на
 самоосигуряващите се лица и българските
 граждани на работа в чужбина, чл. 2, ал. 4.




ОТНОСНО: възстановяване на осигурителни вноски за ДОО и ДЗПО на самоосигуряващи се лица след подаване на Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ


 По повод на запитванията Ви, постъпили и заведени с вх. № 24-24-14/03.10.2008 г. и № 24-31-141/12.11.2008 г. в Централно управление на НАП, отговаряме следното:

1. По възстановяване на осигурителни вноски при окончателно изравняване на осигурителния доход:

Съгласно чл. 6, ал. 7, т. 1 от КСО осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица са за тяхна сметка и се дължат авансово, върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със Закона за бюджета на ДОО за съответната година.
По силата на чл. 6, ал. 8 от КСО окончателният размер на месечния осигурителен доход за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 се определя за периода, през който е упражнявана трудова дейност през предходната година, въз основа на доходите, декларирани в справка към годишната данъчна декларация по ЗДДФЛ, и не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход и по-голям от максималния месечен осигурителен доход. Окончателната осигурителна вноска се дължи върху годишния осигурителен доход, определен като разлика между декларирания доход и сбора от доходите, върху които са внасяни авансово осигурителни вноски. Осигурителните вноски се внасят за сметка на осигурените лица в размерите, определени за фонд "Пенсии", в срока за подаване на декларацията.
Другата разпоредба, която конкретизира начина на изчисляване на окончателния размер на осигурителния доход от самоосигуряващите се лица е чл. 2, ал. 4 от Наредба за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина. Според нея осигурителният доход, върху който се довнасят осигурителни вноски в размерите, определени за фонд "Пенсии" и за допълнително задължително пенсионно осигуряване се определя помесечно върху разликата между избрания осигурителен доход и средномесечния осигурителен доход за периода, за който е упражнявана дейността през предходната календарна година, но не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със ЗБДОО за съответната календарна година.
Когато тази разлика е положителна върху нея се изчисляват и довнасят осигурителни вноски. Размерът на дохода, върху който се довнасят вноските се вписва на ред 1 под Таблица 1 и Таблица 2. Довнасянето се извършва само за фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване, независимо от това, че самоосигуряващият се може да е избрал през годината да се осигурява и във фонд "Общо заболяване и майчинство" до размера на определения месечен максимален осигурителен доход. Довнасят се и осигурителни вноски и за допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд и за здравно осигуряване.
Когато доходът, върху който авансово са внесени осигурителните вноски през годината е по-голям от този, деклариран в годишната данъчна декларация на практика има надвнасяне на осигурителни вноски, които могат да бъдат възстановени или прихванати по реда на чл. 128 и 129 от ДОПК. Прихващането или възстановяването може да се извършва по инициатива на органа по приходите или по писмено искане на лицето. Искането за прихващане или възстановяване се разглежда, ако е подадено до изтичането на 5 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината на възникване на основанието за възстановяване, освен ако в закон е предвидено друго.
Следва да се има предвид, че възстановяване на осигурителни вноски се извършва само за фонд „Пенсии” до размера на декларирания доход в Таблица 1 и 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход, който не може да бъде по-малък от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица за периода, през който е упражнявана трудова дейност.
Предвид разпоредбата на чл. 6, ал. 8 от КСО при годишното изравняване на осигурителния доход се довнася осигурителна вноска само за фонд „Пенсии”, поради което липсва нормативно основание да бъдат възстановявани осигурителни вноски и за фонд „Общо заболяване и майчинство” /ОЗМ/ на самоосигуряващото се лице, избрало да се осигурява и в този фонд и с възможност да черпи права при настъпване на осигурителния риск върху избрания от него осигурителен доход.
На основание предвиденото в чл. 157, ал. 6 от КСО и чл. 40, ал. 1,т. 2 от ЗЗО уеднаквяване на доходите, върху които се дължат осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване, допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд и здравното осигуряване, неоснователно внесените суми за тези фондове също могат да бъдат обект на възстановяване или прихващане.
В тази връзка има издадени указания на НОИ и досегашната практика не се променя.
2. Подаване на коригиращи декларации:
Съгласно разпоредбата на чл. 3, ал.1, т. 2 от Наредба №Н-8 от 29 декември 2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се Декларация образец № 1 се подава в компетентната териториална дирекция на НАП от самоосигуряващите се лица не по-късно от 10 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.
При определянето на окончателния размер на осигурителния доход самоосигуряващите се не следва да коригират подадените данни с декларация образец № 1 "Данни за осигуреното лице" през годината в случаите, когато се извършва довнасяне или възстановяване на осигурителни вноски, поради липса на нормативно основание за това.
Във връзка със запитването Ви са уведомени Дирекция „ДЗПО” и Дирекция „Информационни системи”, тъй като може да възникне проблем при възстановяването от индивидуалната партида на лицето в пенсионно-осигурителния фонд надвнесените осигурителни вноски за ДЗПО.





ЗАМ. ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НАП:
 /БОЙКО АТАНАСОВ/


Надявам се да е това.
за стотинките -   ЗДДФЛ чл.48 (8) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Данъкът по ал. 1 и 2 след приспаданията по ал. 3 - 5 се закръглява към всеки пълен лев.
В НОИ д.6 и внесените пари не се равняват с една вноска от 68.46 лв.
В НАП д.6 е равнена.

Съжалявам, не съм разбрала въпроса.
В НОИ дали няма да приемат чисто удостоверение за липса задължения на това самоосигуряващо се лице, както и справка от данъчно - осигурителната сметка на лицето за погасените задължения.

Другият вариант е другата седмица да отидете при друг ревизор в НОИ /ако става въпрос за София/. Може този да го е домързяло нещо и всичко да си е наред.