Моля помогнете!!!!!!!
Какво се случва ако сме прогнозирали печалба през 2014 и сме направили АВ за първо и второ тримесечие, а се окаже, че сме на загуба? Трябва ли да пускам декларация по чл. 88 и мога ли да приспадам тези вноски от стари задължения?

Миналата година и при нас се получи надвнасяне на корпоративен данък и нямаше никаква яснота, какво ще се случи. В НАП хем виждаха сумата, хем не можеше да се използва за погасяване на други задължения. В крайна сметка през месец май 2014 сумата на надвнесения данък отиде за погасяване на задължения към Републиканския бюджет без молби и искания. Факт е, че НАП задържа тази сума около два месеца. От тогава прогнозите ми са за много ниски печалби, пък до 15.12 пак ги мисля :smile1:
При подобен случай не трябва ли НОИ да дадат предписание да се подадат тези декларации. Това и ще бъде доказателството пред НАП, че данните липсват. НАП ще трябва да приемат  декларациите, защото тези предписания са задължителни за изпълнение. А как следва да се подадат в НАП /като редовни или коригиращи/ да си кажат те. Те имат достъп до тази система и НАП изпраща информацията в НОИ. То в случая май е редно НОИ да даде предписания на НАП да си свърши работата като хората.
 :blush: Срам не срам...да питам.
Фирма издава фактури на Световната банка, и в тях се вписва ЕИК и номер по ЗДДС.
При проверка на регистрираните по ЗДДС за този ЕИК няма валидна регистрация по ЗДДС.
Как трябва да подавам дневниците по ЗДДС: като регистрирано по ЗДДС лице или не?
А справката за окончателния размер на осиг доход как ще се коригира? С декларацията за 2014 или с корекция на декларацията за 2013

Изобщо не съм сигурна и за това. В този случай следва да бъде коригиран само избрания осигурителен доход, върху който се внасят авансово осиг.вноски. Надявам се да може да се приложи писмото на НОИ /през 2009 също е било в сила, но сега дали е?/.
Много Ви благодаря за отделеното време!
Лека и спорна работа!
Грешно е определен осигурителният доход. Внасяно е върху 420лв, а е трябвало минимум да се внася върху 500лв. Всеки месец лицето е получавало по 420лв за личен труд, удържан му е ДОД. За облагаем доход и нетно възнаграждение е писано 420лв.

Сега не знам дали да коригирам и тези суми. В предписанието пише да се коригира осигурителния доход.
В декларация 1, нали трябва да променя само осигурителния доход?
Облагаемия доход и нетното възнаграждение остават 420 лв.
Здравейте, извинявам се, ако има и не съм открила тема по моя въпрос.
Имаме предписание от НОИ за корекция на осигурителния доход на самоосигуряващо се лице в декларация 1 за цялата 2013 година - осигуряван е на 420лв, а е трябвало да е на 500лв.
Мислех, че от НОИ ще ми дадат предписание и за корекция на декларация 6, но казаха, че те за нея не дават предписания.
От информационния център на НАП ме пратиха да си питам в компетентната НАП.

В наръчника за осигуряване пише - "Декларация образец № 6, не се подава, когато с декларация/и образец № 1 се коригират данни във връзка с установени задължения от органите по приходите по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.", но това май не се отнася до моя случай.

Според мен е редно да се подаде и коригираща декларация 6 /подадена като редовна, само с увеличението/, но дали е така и на база на предписанието ще ми я приемат ли?
Благодаря Ви предварително!

Благодаря!
От това че според чл. 114, ал. 1, т. 11. от ЗДДС "фактурата задължително съдържа единичната цена без данъка и данъчната основа на доставката, както и предоставените търговски отстъпки и намаления, ако те не са включени в единичната цена" не следва ли, че след като в единичната цена сме включили намаленията, то може да посочим само остатъка в окончателната фактура.

Извинявайте за нескопосано написания въпрос. Въпросът ми е "допустимо ли е", да не се посочват авансово платените суми, а направо да се издаде фактура с окончателно дължимата сума.
Здравейте,
задължително ли е, когато по дадена сделка има авансови плащания, в последната фактура да се впише само окончателно дължимата сума, като данъчна основа, без да се посочва общата данъчна основа и да се приспадат авансовите плащания ?

Здравейте, фирма от Македония ще ни извърши проектантска услуга /изготвяне на Подробен устройствен план/. Съгласно ЗКПО и спогодбата смятам, че това са авторски и лицензионни възнаграждения - и двете определения са почти идентични. Но в спогодбата има и разпоредба за т.нар."Независими професионални услуги", извършвани от архитекти, инженери и пр., при които не следва да се удържа данък при източника.

Независими професионални услуги

         1. Доходите, получени от местно лице на едната договаряща държава от извършване на професионални услуги или от други дейности с независим характер, се облагат само в тази държава, освен ако то има редовно на разположение определена база в другата договаряща държава за извършване на своята дейност.  В такъв случай само такава част от доходите може да се облага в тази друга държава, каквато е причислима към тази определена база.

         2. Терминът "професионални услуги" включва по-специално самостоятелни научни, литературни, художествени, образователни или преподавателски дейности, както и независими дейности на лекари, адвокати, инженери, архитекти, стоматолози и счетоводители.


Опасенията ми са, че става въпрос за независими услуги от инженери и пр.като физически лица, а не извършени от юридическо лице, но пък в определението говорят за "местно лице", което може да е "физическо лице, дружество или всяко друго сдружение от лица", а за това какво означава независими услуги не пише нищо. Също така си мисля, че авторското право върху тези ПУП-ве е на физическото лице, което ги е направило, независимо, че работи в дадена фирма.

Имаме ли основание да се позовем на тези разпоредби, да им изискаме документите по ДОПК и да не удържаме данък?
Благодаря!
Ако решат да се възползват от освобождаването нали няма да има проблем в това, че лицето получава доходи от наем, но не се осигурява по никакъв начин в България?
Физическо лице, което пребивава в чужбина над 183 дни и внася ЗО като безработно лице в България получава, като облагаем доход в България само доходи от наем. Избра да внася ЗО като безработно лице, за да не загуби здравноосигурителни права. Сега се очертава значително увеличаване на доходите му наем и тъй като ще трябва да прави годишно изравняване на вноските за здравно осигуряване се чудя дали може сега да подаде заявление, че пребивава извън страната и да се освободи от това задължение?
ВЪПРОС:
Фактурите, издавани от МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ не са придружени от фискален бон независимо, че плащането се извършва в брой. Това проблем ли е при осчетоводяване на фактурата? Фактурата няма подпис на лицето издало фактурата и данни за лицето получило фактурата. Тези реквизити задължителни ли са все още? Как да бъде осчетоводена данъчна фактура съдържаща стоки, свързани с дейността на фирмата и такива за лична консумация? В момента осчетоводяването е частично. Правилно ли е това?
ОТГОВОР:
 "МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ" ЕООД регистрира и отчита оборотите от извършени продажби на стоки чрез одобрена за съответния търговски обект интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД) по силата на чл.2, ал.5 на Наредба № 4/1999г.Всички ИАСУТД в обектите на "МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ" ЕООД са изпитани по реда на чл.10, ал.1, т.4 на Наредба № 4/1999г. и са одобрени за използване в съответния търговски обект. В регистъра на одобрените системи ИАСУТД на "МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ" ЕООД са вписани с идентификатор GMS0000ХХ, където ХХ е идентификационен номер на обекта. Съгласно Наредба № 4/1999г. документите за регистрирани продажби, издадени от въведена в експлоатация ИАСУТД са едновременно касови бележки и данъчни документи по смисъла на глава двадесет и първа от ЗДДС, ако отговарят на следните изисквания:1. съдържат реквизитите по чл. 8, ал. 1 ЗС;2. съобразени са с разпоредбите на чл. 94 ЗДДС;3. съобразени са с разпоредбите на чл.37, ал.2 от Закона за статистиката. Следователно към тези фактури не се изисква прилагане на фискална касова бележка.Реквизитите на първичния счетоводен документ по чл.8, ал.1 от Закона за счетоводството (ЗС) са задължителни. Съгласно чл.8, ал.2 на ЗС при автоматизирано съставяне на първичните документи и при бездокументално обхващане на първичната счетоводна информация подписите на лицата, отговарящи за осъществяването и оформянето на стопанската операция се заменят с идентификационни шифри. Необходимите данни за лицето съставител на документа се съдържат в полето "продавач", а за лицето с което се осъществява стопанската операция се съдържат в полето "купувач" на фактурата издадена от ИАСУТД.Когато по една и съща фактура издадена от ИАСУТД на "МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ" ЕООД има закупени стоки за фирмата и такива за лична консумация на собственика при осчетоводяването следва да се изключат стоките, които са за лично ползване.

Това е отговор от ГДД.
Благодаря за включването!

Аз също смятах така, но това становище ме смути, защото твърдят, че за целите на ЗДДС, притежаването на дялово участие не следва да се приема като определящ фактор при характеризиране на дейността дали има характер на независима икономическа дейност.

Важно било, кой поема риска и отговорността от неизпълнение или лошо изпълнение на услугите. Определянето на това, дали съдружниците носят изцяло риска и отговорността ми се струва твърде субективно, особено ако става въпрос за едно лице, което е собственик на ЕООД и получава възнаграждение за положен личен труд.

До сега смело изключвах тези доходи при определяне на облагаемия оборот, но след това становище се чудя дали не трябва са сключи договор по ЗЗД, в който изрично да се посочи кой носи отговорност. /друг въпрос е, че този договор ще трябва да се сключи от едно лице ...../



Налага ми се да коригирам декларация 6 за м.май и корекцията е само за данъка по чл.42 /в намаление/, с деклариран вид на плащане - 8.

Данните подадени за вид на плащане - 5  са коректни.

Правилно ли е при подаване на коригираща декларация, да подам само колоната с вид на плащане 8, код корекция и вярната сума?
Във връзка с прикаченото становище, не мога да разбера как се прави разграничението, кога съдружниците поемат изцяло риска и отговорността и кога не. Достатъчно ли е да речем в протокола, с който се взема решение за размера на възнаграждението да се посочи, че цялата отговорност за изпълнението се поема от дружеството, за да не се причислява изплатеното възнаграждение към облагаемия оборот за регистрация по ЗДДС?
•  Когато съдружниците във вътрешните отношения с дружеството поемат изцяло риска и отговорността за вредите при неизпълнение или лошо изпълнение на услугите, които извършват от името и за сметка на дружеството спрямо третите лица, следва да се приеме, че съдружниците осъществяват независима икономическа дейност и за същата са данъчно задължени по ЗДДС лица.
•   Когато съдружниците във вътрешните отношения с дружеството не поемат риска и отговорността, а същите се носят от самото дружество за вредите при неизпълнение или лошо изпълнение на услугите, които извършват от името и за сметка на дружеството спрямо третите лица, следва да се приеме, че съдружниците не осъществяват независима икономическа дейност и за същата не са данъчно задължени по ЗДДС лица.

Пенсионер, който се осигурява само здравно, в качеството си на собственик на ООД, получава месечно възнаграждение - 2500лв. Внасяли сме здравни осигуровки върху 2200лв. Не съм съобразила, че трябва да приспадна размера на пенсията. Сега при подаването на ГДД ми изникват следните въпроси:
1. В приложение 1 - за внесени осигуровки трябва да посоча дължимите, а не вече внесените /тук ще има разминаване със сл.бележка, защото през годината ООД-то приспада внесената и удържа авансовия ДОД/
2. Трябва ли да коригирам Декларация 1
3. В декларация 6 ще посоча реално дължимите, а не внесените на 2200 лв месечно.
4. Надвнесените здравни осигуровки, дали ще останат в единната сметка  като надвнесена сума или има друг ред.

Благодаря Ви предварително! Надявам се на мнението Ви!
Моля да ми отговорите, ЕООД фактурира сделки на друго ЕООД, и двете собственост на едно и също лице! Трябва ли да се попълва приложение 4?!

Да. /д) лицата, в чийто управителен или контролен орган участва едно и също юридическо или физическо лице, включително когато физическото лице представлява друго лице;
/
Подала съм ГДД на ДЗЗД, но вместо на "Неперсонифицирано дружество или осигурителна каса", съм дала отметка на "Нефинансово предприятие". Проблем ли е според вас? И миналата година така съм подала :blush:
Дали да подам сега корекция или не е голям проблем?

Благодаря предварително!