Здравейте,
За да не пускам нова тема, може ли малко съдействие как да оправя бъркотията, която забърках...
През м. 01.2021г. съм подала Д1 и Д6, че хонорар по гр. д-р за м. 12.2020г. е изплатен през м. 12.2020г., но сега през м. 02.2021г. отново подадох, че същия хонорар за м.12 е платен през м.01.2021г. и така дублирах декларациите, но с различни месеци на изплащане.
Може би някой ще каже да залича тази, която сега съм декларирала, но на мен ми трябва да залича тази от м. 12, тъй като и данъка за него не е включен в декл. по чл. 55 за 4-то тримесечие. По невнимание не съм отбелязала, че съм подала Д1 и Д6 и за това стана голямо...  :blink:
Здравейте,
Търсих в темите, но не открих конкретен отговор по моя въпрос.
На служителите раздаваме униформено облекло, но някои от тях не ги връщат или ги връщат скъсани и негодни вече за носене. Правим им удръжки от последната заплата за остатъчната стойност, но си задавам въпрос дали трябва да им издаваме фактура насреща за тази удръжка. От една страна ако издадем фактура ние ще се прецакаме с ДДС-то, защото удържаме само остатъчната стойност.. Имам колежка, която е издавала фактури в тази ситуация, но не съм много убедена, че трябва да е така...  :blink:
Здравейтее,
Повдигам отново темата, за да може да се включи някой ако е изпадал в такава ситуация с предварителен договор.  :noexpression:
И ако може да ми кажете дали е трябвало да се начислява амортизация на МПС с текста отдолу?
 :blink:
И аз имам такъв казус в момента и ме интересува дали сте си начислявали амортизация.
При мен е малко заварено положението и търся логика защо предната счетоводителка е сложила автомобила по 205 и не му е начислявала амортизация година и половина.
Сега сме изплатили всички вноски, но отстъпваме правото на собственост на трето лице. Въпросът е трябвало ли е да се начислява амортизация и да си намаля балансовата стойност?
Консултирах се с фирмата, от която е закупен и те казаха, че са имали същата ситуация, при която са направили 205/159 с "-" и после са признали целият разход по вноските като наем на 602/159 с цялата сума. Според вас правилно ли е да се признае целият разход в годината на изплащане или е по-добре да се начислява амортизация?  :blink: :blink: :blink:
Не, не е бил изваден от експлоатация.
Не разбрах дали е трябвало да има амортизация или не? :)
И аз имам такъв казус в момента и ме интересува дали сте си начислявали амортизация.
При мен е малко заварено положението и търся логика защо предната счетоводителка е сложила автомобила по 205 и не му е начислявала амортизация година и половина.
Сега сме изплатили всички вноски, но отстъпваме правото на собственост на трето лице. Въпросът е трябвало ли е да се начислява амортизация и да си намаля балансовата стойност?
Консултирах се с фирмата, от която е закупен и те казаха, че са имали същата ситуация, при която са направили 205/159 с "-" и после са признали целият разход по вноските като наем на 602/159 с цялата сума. Според вас правилно ли е да се признае целият разход в годината на изплащане или е по-добре да се начислява амортизация?  :blink: :blink: :blink:
Не точно. Правата се дават поради други причини, но лицето не е свързано с фирмата.
Друг е въпросът сега. :)
Ами не, не е заведен, защото ние не сме го придобивали никога. Струва ми се странно да сме изплатили 20х за автомобил, които е струвал толкова тогава и сега да продадем правото върху него за същата стойност. Ако решим да го продадем за 6х примерно, трябва ли да преобразувам резултата след това..
Да, отстъпваме му правото да го придобие, но не знам на каква цена да му го отстъпим. Трябва ли да се влияем от пазарна цена или .. ? :))
И с лицето не сме свързани лица.
Здравейте,
Имаме фирма, която ще отстъпи правото на собственост на автомобил, които е взет на лизинг преди 2 години. Първоначално сумата на лизинга е била за 20хиляди, като са изплатени и директно фирмата лизингодател прехвърля собствеността на физическо лице.
Нашата фирма, която е била лизингополучател сега ще издаде фактура за отстъпване правото на собственост, но се колебая каква трябва да е сумата.
Трябва ли да бъде пазарна стойност към момента на автомобила, на цената, която сме изплатили по лизинга или да бъде по усмотрение?
Здравейте,
Един въпрос и от мен по тази тема, тъй като от няколко дни чета мнения, но така не мога да взема категорично решение..
Лице, което е регистрирано в АЗ има сключен договор при нас, като всеки месец хонорара му е по 150лв.
Четох различни мнения дали трябва да се подава Д1 с нули, за да се отрази все пак сключения договор... Опитах се да подам, но ми върна грешка..
Може би трябва да се подаде само сумата в 55-цата с данъка в тримесечието, когато са изплатени доходите?  :blink:
Благодаря ви! Не е ползвано ДДС, тъй като фирмата е регистрирана по чл. 96 и извършва освободени доставки. Това означава, че не трябва да начислявам ДДС при продажбата. А данъчно ще мога ли да си призная загубата от продажбата на имота, защото той е закупен на по-висока сума, отколкото в момента е данъчната оценка и най-вероятно ще продадат имота на по-ниската стойност?
Здравейте, един бърз въпрос! :))
ЮЛ закупува преди 2 години терен УПИ, като във фактурата е начислено ДДС, и още една фактура за сградата, за която не е начислено ДДС на основание чл. 45. Сега ЮЛ решава да продаде имота на ФЛ, но трябва ли да начисляваме и ние ДДС, като към момента на закупуване не е ползвало ДДС-то, защото не е било регистрирано все още, а към момента е регистрирано по чл. 96.
Привет на всички!
Имам един бърз въпрос - когато сме продали един ДМА под балансова стойност и генерираме загуба, този разход данъчно признат ли е в данъчната декларация или трябва да го изключим?
Благодаря! :)
Здравейте, някой има ли опит с фирма, която е франчайз на куриерска фирма, тъй като ьял ден търса някаква информация, но няма нищо съществено. Интересува ме дали има някаква специфика, на която да наблегна. Благодаря!
ГД е за 50лв. на месец - под минималната заплата. Не знам защо още тогава не ми казаха, че трябва да го "прекратя" към датата на регистрация.. И каква е логиката да има графа в документите им "осигуряване на друго основание" ако ще те накарат да го прекъснеш..
Здравейте, може ли някой да ми кажете какво можем да направим в следната настъпила ситуация в Бюрото по труда и НОИ. Лице, което се регистрира в м. Юни в 7 дневния срок от прекратяването на ТД отива и се регистрира по район, като уточнява, че има и граждански договор, който е всеки месец и дали да го посочва като осигуряване на друго основание. След консултация помежду си казват, че не трябва, защото така няма да могат да регистрират лицето в системата им. Отивайки в НОИ обаче казват, че не може така и ей сега ще се обадят в БТ, за да напишат глоба от 6 месеца за невярна информация и че е трябвало да се напише. След разговор с БТ се оказва, че не им е за първи път и процедурата е следната - дерегистрация, която вече е в м. Юли, за да си оправят грешката и да отидеш на следващия ден за нова регистрация "на чисто". По техни думи гражданския договор трябва да се "прекрати" и тогава да се върне обратно. А пък след това може отново да си го подпише.. Отивайки обаче на другият ден служителката казва, че сега лицето не излиза в системата им в Есграон и не може вече да го регистрира при тях, защото по ЛК е в друг град, а има удостоверение за настоящ адрес в този район. След поредния скандал и отказ от тяхна страна, след цялата разправия казват, че има нов 7 дневен срок, в който лицето да се регистрира отново при тях, но по адрес на ЛК, който излиза в Есграон. Питането е - наистина ли има такъв нов срок, за да не се прекъсне изцяло правото на ползване на обезщетение и какво се случва в този почти един месец, в който лицето е било регистрирано там, но не и в НОИ.. Как така първо регистрират лицето, а след това не може.. Кой поема цялата тази вина и разкарването по 5 пъти в институция.. И трябва ли цялата ни система да е толкова сбъркана...
.. Никой ли няма фирма, която се занимава с даването на кредити?  :blink:
Привет на всички! От скоро се занимавам с фирма, която е регистрирана като финансова институция - франчайз. По договор в края на месеца изпращаме сумата на оборота/касата към основната фирма, удържат си лихви, застраховки и комисионна, и ни изпращат сума, за която трябва да им издадем фактура за комисионна. За първи път попадам на такава фирма и ми се губи нишката по цялото това прехвърляне на средства за отчитане на каса към основната фирма, удържат си всичко, фактурираме и ни връщат разликата..  :blink: Извинявам се, но малко объркано го описах. Според мен логиката е да си фактурираме целият оборот, те да ни издадат фактура за всички лихви, такси и т.н., които си удържат, прихващам си ги и остава отново разликата за превеждане. А ние реално нямаме фактури от тях, а само ни казват какво да фактурираме след удръжките. По какъв начин според вас мога да отчитам реално прихода, разхода и как да осчетоводя това прехвърляне на пати, като основание отчотане на каса към главния офис.. Благодаря предварително!  :blink:  :noexpression:
Да, грешката е моя.
Замислих се, че при нас го правим във фирми, които са на ДУК.
Странното е обаче, че има фирми, които слагат и тези на трудов договор, както и неизплатени дневни пари по командировки на управителя, който е на ТД...
Доходи по извън трудови правоотношения, доходи по договори за управление и контрол и начислени, но неплатени осигуровки свързани с тях към 31 Декември, разходите по натрупващи се неизползвани отпуски към 31 декември на текущата година, както и разходите, свързани с тях, за задължително обществено и здравно осигуряване, не се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане. Когато имаме начислени, но неизплатени доход по извън трудово правоотношение, доходи по договори за управление и контрол и осигуровките свързани с тях към 31 Декември, разходи по неизползвани отпуски, то те подлежат на регулация на счетоводния финансов резултат.
Общо взето това може да ви е в помощ.
Вече вие си знаете какви са неизплатените заплати. :))