През месеците Януари, Февруари и Март има изплатени комисионни като партньор от сайт за спортни залози от чужбина, така наречените афилиейт програми.

   Афилейта се класифицира като доход от автоматизирана цифрова услуга. VAT MOSS
Вече на втора фирма за няколко месеца от НОИ правят  обстойни проверки поради този член. Проверката ако е само документиална -  добре. Посещение на място , обяснения от останалите работници - кога, как , колко, какво работят и т.н. и  за съкратения работник. Обяснения от управители, счетоводители, проверки на другите работници точно какво работят, отговоря ли работата на длъжностната, доказване намален обем на работата  и т.н.
Предоставяш услуга на ДЗЛ извън БГ - чл.21 ал.2   
Получаваш услуга  от ДЗЛ извън БГ - чл.82 
Премахнете от схемата посредника и няма рег.по ДДС до 50х
За физическото лице водещо е дали извършва независима икономическа дейност, т.е. е дали е ДЗЛ или не. След като го прави срещу възнаграждение и системно е ДЗЛ. Ако е инцидентно не е.
 Ако е ДЗЛ.
 1. Да
 2. Да
  Ако не е ДЗЛ
 1. Не
 2. Не
 
 3.
 Юридическото - да.

 чл.97а от ЗДДС.
От това ме е страх,че ако поискат документ,ще видят че този камион не влиза в лиценза.
  Спокойно.  Лицензът се издава на превозвач.  За заверените копия към лиценза /в които също не пише номер на МПС/  е необходимо брой МПС-та-  Съгласно Чл. 7а от ЗАТ  за лицензи издадени за превоз в общността удостоверения за конкретно  МПС не е необходимо. Ако сте минали през Унгария сега щяхте да пишете "глобиха ме с 1500 евро защото извършвам превоз с МПС небългарски номера :wink1:"
3.   „Мащабно“ е системното наблюдение и/или обработване на лични данни на неограничен кръг субекти на лични данни.
 от проекта на ЗЗЛД

(91) Това следва да се прилага по-специално за широкомащабни операции по обработване, чиято цел е обработване на значителен обем лични данни на регионално, национално и наднационално равнище, които биха могли да засегнат голям брой субекти на данни и които е вероятно да доведат до висок риск, например поради чувствителното си естество, когато в съответствие с постигнатото ниво на технически познания се използва нова технология в голям мащаб, както и за други операции по обработване, които пораждат висок риск за правата и свободите на субектите на данни, по-специално когато тези операции затрудняват субектите на данни да упражняват правата си.
 от регламента
Аз ли нещо пропускам?
Чл.30 т.5 е записано "Задълженията, посочени в параграфи 1 и 2, не се прилагат по отношение на предприятие или дружество с по-малко от 250 служители " т.е.
не водят регистри.
Фирма притежава лиценз за международен превоз на пътници.

   След като фирмата притежава лиценз има назначен на трудов договор ръководител транспортна дейност . Той е "специализираната литература" .  Всяка година категоризира автобусите в АЕБТРИ.  Ако има съмнение за нещо - АЕБТРИ са компентентни и ще му помогнат.  Защото и в Хърватия, Словения, Дания, Германия, Австрия  имат специални режими за облагане при превоз на пътници. Без Хърватски и Словенски данънчни номера не ви съветвам да извършвате случайни превози през тяхна територия. Дори да заобиколите през Австрия  , там пък ще ви обложат с 10% данък върху оборота за км през тяхна територия и т.н.
Хърватия -18.06.2014
Регистрацията е сложна - всичко с превод на хърватски. След това мин.2 години годишни данъчни декларации, независимо дали е имало случаен превоз или не. През месеците на превози през тяхна територия - месечни данъчни отчети
Напълно подкрепям Живко Бойчев, че собственик на ЕООД може да се назначи на трудов договор.
  Не може, ако е вписан като управител в ТР.  Решение 306/2012  на Върховен касационен съд на България.
Префактуриране?
По скоро изглежда за начин на определяне на  сума по доставка.

През м. 10  ЕООД подписва предварителен договор за покупко-продажба на изплащане по реда на чл. 335 от ТЗ. на товарен автомобил с  друга фирма.
 

  ЗДДС
   Чл. 6. (2) За доставка на стока за целите на този закон се смята и:
              2. фактическото предоставяне на стока по договор, в който е предвидено прехвърляне на правото на собственост върху нея под отлагателно условие или срок;
Показването на ЛК не е предоставяне на лини данни.
А какво е
 Чл. 2. (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г.) Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци.
Код ДДС   R -  Режим на редовно начисляване

 Правят го редовно, особено от търгове.  ВОП - 12200 и 20% .
п.с. Ако е от търг трябва да имаш и допълнително 2  фактури за услуги и на тях протоколи.
А каква е разликата дали си дилър или не за ддс при воп на коли втора употреба?
ВОП ... дилър ?
Двамата съдружници не искат ДУК искат трудов договор.  И от тук натам следват всички мой въпроси и неясноти.

 "Върховният касационен съд (ВКС) на България осъществява върховен съдебен надзор в държавата върху гражданските, наказателните, военните и търговските дела. Налага точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. Касация означава отмяна. Решенията на Върховния касационен съд са окончателни и не подлежат на обжалване"

Решение 306/2012  на Върховен касационен съд на България

"Правоотношението, което се създава между управителя и управляваното от него ООД, възниква от избора на управителя; това правоотношение не е трудово, а има мандатен характер и се регламентира от нормите на гражданското и търговското право.   Този договор е мандатен – договор за поръчка и съществена негова характеристика е равнопоставеността на страните по него, поради което управителят няма качеството на работник или служител на дружеството по смисъла на КТ. Тъй като основните правомощия на управителя да управлява и представлява дружеството произтичат от закона и от факта на избирането му, в договора за възлагане на управлението неговите права само се конкретизират, като могат да се уговорят и размера на възнаграждението му, определено от общото събрание, начина на плащането му, размера и начина на ползването на отпуски, различни обезщетения и пр., но без това да превръща създаденото мандатно правоотношение в трудово, дори когато договорът е озаглавен „трудов"."

"Регламентираните в КТ, основания за възникването и прекратяването на трудовите правоотношения също са неприложими относно управителя ........."

 "Именно с оглед вида и характера на правоотношението между управителя и управляваното от него ООД и с оглед правната природа на договора за възлагане на управлението между тях, възнаграждението на управителя, дължимо от дружеството, е възнаграждение по граждански договор, а не е трудово възнаграждение, като също е без значение как то е наименовано и как е оформено счетоводно и какви oтчисления и удръжки са правени по него."