Производство на бетонови смеси.
Здравейте, фирмата иска да закупи автомобил , който е с 5 места. Има ли право на ДДС и признат разход ми са разходите по нея?
Извинявам се може би аз не съм обяснила правилно. Ситуацията е следната: ние продаваме стоката с транспорт или без в зависимост от предпочитанията на клиента, в дадения случай цената е с включен транспорт, но във фактурите, които се издават никъде не упоменаваме това, но на клиента се дава товарителница , в която пише и колата, която го е транспортирала. Питането ми е дали трябва, чрез протокол или справка нещо към фактурите да си разделяме цената на стоката и транспорта, а сега той е вкл.  и на фактурата пише - стока А - 30 лв. примерно, питането ми е за евентуална проверка дане би да е проблем?
а съвет както по точно да се посочи?
да, но при една евентуална дан.проверка няма ли да е проблем, че е транспортирана стоката с наш транспорт , а във фактурата не е упоменато транспорт , а само цената на стоката?
Здравейте, казоса е следни: фирма продава стоки , като транспорта се заплаща отделно, имаме клиент , който иска цената на стоката да е формирана от транспорта и стоката заедно, т. е във фактурата да пише стока А - ед. цена 20 лв. , фирмата доставчик издава товарителница за транспорта. Питането ми е: При осчетоводяването във дневниците или като цяло доставчика трябва ли да упоменава, че това е цена с включен транспорт ? и трябва ли да разделя стока и транспорт.?
 :blush: :blink: :noexpression: Моля, за помощ вече много се обърках - получава ми се разлика в загубата по123 в ОВ и по ОПР??? Къде съм свъркала???
да, на ръка, но ОВ като показва 123 с приключванията?
Здравейте моля за малко помощ за приключване на на четвърто тримесечие. Питането ми е приключена е годината 2015,  но трябва да се направят отчети за 10,11,12 м. При това положение ?
здравейте! фирма, чито дейност е строителство закупува лек автомобил. Има ли право на ДДС за него и начислва ли се данък 10 % за горивото, ремонт и т.н
здравейте, искам вашето мнение: През 2015 г. е сключен е договор за строителство , според който гаранциите за строителство са 5 % . Но счетоводителката е забравила да ги начисли? Какво бихте ме посъветвали да се направи към днешна дата?
някой знаел???
А може ли съставителя на на ОСК, ОПП, ОПР  и Приложението да са различни хора?
някой може ли да ми даде съвет?
здравейте, питането ми е следното нашата счетоводителка след годишното приключване (31.03.2016) напусна и сега имаме нова . Бившата счетоводителка не е подготвила док. за подаване в ТР, т.е ние имаме СБ, ОПП, ОПР ..... с нейни подписи , но нямаме приложението и питането ми е може ли новата счетоводителка да го изготви и подпише или трбва да е от старата?
Какъв смисъл сте вложили в това, че лихвата "ще се начислява" преди изплащане на заема ?

така е по договор
А според вас при положение , че по договор пише ,че лихвата ще се начислява преди самото плащане, длъжни ли сме да я начисляваме сега?
Здравейте, моля за малко помощ по следния казус: сключен договор за заем между фирма А и фирма Б 2014 г.  , в договора е упоменато, че лихвата ще се начислява преди изплащане на заема. Сега от фирма Б искат потвърждение на салдата за 2015 с начислена лихва , а при нас тя не е начислена. Какво пихте ме посъветвали?