Здравейте,
и аз отново да питам за таблици 1 и 2 в ГДД, тъй като не съм попълвала до сега и се колебая. Собственик на ЕООД с положен личен труд е получило доход от м.04.2018г до м.12.2018г- 4590лв./9*510/. Преди това се е осигурявало на 510лв. Получило е БТВ по ТД-1000 лв./мес. за цялата година. /Бях питала в друга тема, но не мога да я намеря.. :blush:/
Аз съм попълнила така:
Колона 3 - 12*1000=12000лв. от трудови правоотношения,
Колона 4 - 12*510=6120лв.,
Колона 5 - 12*382.50=4590лв.
При което годишен осигурителен доход върху който се внасят окончателните осиг. вноски е отрицат. число /-1530лв./. Съответно надолу дължими суми 0.
Това ми се струва странно. Правилно ли е?
25-то число се пише когато само са начислени възнагражденията, но не са изплатени.
Последен ден на месеца - когато са начислени и изплатени. Ако са изплатени през април- 30.04.2019. Ако са изплатени през март 31.03.2019.
Ако няма основание за подаване на декларация 6 се чеква при подаването, че няма основание.
Още един въпрос:
ТРЗ програмата ми прави автоматично служ. бележки за дохода на СОЛ. Изплаща се доход за личен труд както писах от 01.04.18г. Програмата, включва и осигуровките платени за първите три месеца от СОЛ в служ. бележка за дохода. Аз издадох друга с дохода, платените осигуровки и удържания данък от април до декември, но сега се колебая дали това е било правилно. :blush:
Ако имате задължение да издавате касови бонове през фирмата, то тогава сте лице по чл. 3 и съответно за вас важи чл. 52м от наредбата, тоест трябва да подадете Приложение 33.

За Booking и аз съм на мнение за подаване на информация, независимо дали се правят плащания през сайта или не. Системата им много лесно позволява промяна от една опция към друга.
Колебанието ми е дали трябва да декларирам личен сайт на фирма, през който клиенти могат само да заявяват нощувки. Плащането се извършва  при получаване на услугата на място в обекта.
Ако цялата година е бил СОЛ - разпределят в 12-тв месеца.
Попълва се в колоната за доход от дейност като СОЛ
Благодаря на всички!
Да цялата година е СОЛ, полага личен труд от 01.04.2018г.
Указание Таблица 1обр.2004
"Облагаемият доход в редове от 1 до 12 на колона 5 се определя като сумата в ред 13 се разделя на  броя на месеците, през които лицето е упражнявало трудова дейност като самоосигуряващо се лице, независимо от броя на отработените през месеца дни."
"В Обр.2004 дохода за периода 05-11.2018 го пръскам пропорционално на 12 месеца."

Здравейте, аз също за първа година подавам декл. по чл.50 за СОЛ с полагане на личен труд. Личният труд при мен се полага от 01.04.2018 на 510лв.
1/Трябва ли да се пръсне възнаграждението пропорционално на 12 мес. или първите три месеца се попълва нула, а после съответно 510.00лв./мес.?
2/Колебая се в колона 3 или в колона 5 на таблица 1 обр.2004 да го посоча?
Здравейте,
Прочетох доста във форума, но не намерих коментари за осчетоводяването на приходите от Букинг. Какви счетоводни статии използвате за получените преводи от Букинг?  Също така исках да питам за ДДС-то което начислявате 9% или 20% ако не предлагате храна, а само нощувка?
Здравейте,
какви приходи получавате от Букинг? Вероятно получавате авансови плащания от клиенти, а не приходи. Осчетоводявате си авансови плащания от клиенти. Относно фактурите на букинг има различни мнения - аз лично начислявам 20% ДДС /без предлагане на храна./
Изх. № 91-01-53 / 26.02.2003 г. на НОИ
"При съвместяване на повече от една длъжност при един осигурител, на осигуреното лице се определя кодът на длъжността с най-голям относителен дял във времето. Следва да се има предвид, че при съвместяване на длъжности приоритет имат тези, които са свързани с производството пред тези, които са свързани с търговия, транспорт или услуги. При комбиниране на задължения, изискващи квалификация с различни равнища на образование и с различен стаж, приоритет имат професиите с най-висока степен на квалификация."
Дт Печалби от мин. години /Кт Доставчици,
ако няма печалби - от с-ката за загуби от минали години.
За осигуровките не се подава Д6.
Д1 е в "стандартния" срок и не зависи от плащането.
Това, за начисленото и платено след срока за Д1, се отнася за допълнителни плащания, които се начисляват в някакъв следващ месец след полагане на труда.
Благодаря.
Има значение за Д6. Нали данъкът се декларира от 1-ви до 25-ти на  месеца, следващ месеца на плащане.
Да за ДОД е така, а за ДОО? Колебая се дали го правя правилно.
Или ако трябва да бъда по конкретна:
Изплатено възнаграждение за мес.05 -31.05.2018г.
Платени осигуровки до 25.06.2018г.
Съответно така е подадено в Д6-дата 31.05.2018г.
Правилно ли е?
Ето този текст ме обърква
Д1 се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните. При начислено или изплатено възнаграждение за същия месец след този срок – до края на месеца, в който е начислено или изплатено възнаграждението (чл. 3, ал.1, т. 1 НАРЕДБА № Н-8)
Здравейте,
един допълнителен въпрос за Д1 и Д6 при личен труд. Има ли значение кога ще се запише, че е изплатено възнаграждението - в същия месец, за който се дължат на последно число или в следващия месец до 25-то число, при условие че осигуровките се заплащат до 25-ти на следващия месец?
Здравейте,
законовия ред е подаване до 7-ми април и после регистрация. Попитайте в НАП като сте достигнали оборот може ли да се регистрирате преди законовата дата по желание.
Здравейте,

На Ваше място първо бих потърсила контакт със счетоводството на "Х" с цел да уточним салдата по сметките със взаимни вземания и задължения.
Второ, бих предложила за сумата от вземания и задължения, които могат да се прихванат, да се направи протокол за прихващане с конкретно описание на фактурите и той да се осчетоводи във всяка от фирмите.
Трето, останалите салда, които подлежат на отписване могат да бъдат отписани при спазване нормите на ЗКПО както следва:
- по чл. 37 за вземанията;
- по чл. 46 за задълженията.

Разбираемо е желанието на някои собственици да представят финансовото си състояние както им е угодно, но спазването на счетоводното и данъчно законодателство е наша грижа, нали? :smile1:
Здравейте,
и аз да попитам - въз основа на договор за прихващане на вземания възникнали през 2013г. страните се споразумяват, че нямат други вземания на суми помежду си към ноември 2017г. Мога ли да отпиша оставащата сума на наше задължение от порядъка на 100лв. на приход в 2017г. /Дт401/709/ или трябва да изчакам 2018г?
Благодаря много и за мен е по-лесно да е един ТД. Ще попитам и НОИ и НАП.
Здравейте,
може ли назначен човек по тр. договор на длъжност Управител в транспортна фирма да подписва ГФО, ако отговаря на изискванията по ЗС? Адвоката каза да пишем Управител и гл. счетоводител в тр. договор и да бъде подаден с кода на по-високата длъжност в НАП, т.е. човекът съвместява в един ТД две длъжности. Това правилно ли е?
Да мисля, че ще възникне проблем с това и може би ще остане в едно населено място, макар изискването на собственика да е да работи в две места. Евентуално ще има командировки.
Здравейте,
възможно ли е след промените да бъде оформен трудов договор за работа в 2 населени места - примерно 6 часа работа в едното и 2 часа в другото. И ако да, как ще се опише това в уведомлението по чл.62?
Според мен, всичко е ОК.
Доставките ми приличат на такива по чл. 25, ал. 4 от ЗДДС - т.е. доставки с непрекъснато изпълнение. В този случай данъчното събитие за всяка доставка възниква тогава, когато е уговорено плащането. В случая - в края на всеки месец.
Благодаря A_V_A и аз стигнах до този извод, но не съм сигурна трябва ли да имам договор или може да се мине и без него?