Единственото конкретно, което можеш да намериш е когато отговарят на някой колега счетоводител. И когато това съвпада частично или напълно с това което търсиш, тогава имаш късмет.

Отговорите към несчетоводителите са меко казано подигравателни, но някои от тях си намериха майстора.
А често дават и частично или напълно грешни или най-малкото заблуждаващи съвети.
От собствен опит да ви кажа.
Да чакате тук конкретен отговор, е като да чакате от умрял - писмо.

Тук ще ви насочат да четете до умопомрачение, статии, кодекси и учебници по счетоводство, само за да загубите достатъчно време и евентуално да се насочите към тяхна платена консултация или да си наемете някой счетоводител за нещо което може да свършите сам.





То се видя кой е тъп и не прави разлика между ал.1 и ал.2 на чл. 9а от КСО.

Значи само вие искате да назидавате нагло и никой да не ви отговаря в същия тон.
С мен сте сбъркали човека, който може да назидавате. Защото и аз мога - и виждате че не ви е приятно.

Защот виждате че един инженер е разбрал по-добре от вас споменатите членове от КСО и НПОС.

Върнете се във втори клас и наблегнете повече на четене с рабиране.

И повече да си учите уроците, преди да учите другите.
Много щастие, веселие, любов и усмивки ви пожелавам.


Я, значи можело да се дават що годе конкретни отговори макар и неточни и подвеждащи.

Какво стана
Visitor и delphine вече не мислят, ще купуването на стажа по чл.9а, ал.1 става „ЧАК ТОГАВА И САМО ТОГАВА” когато се навърши пенсионна възраст – браво има напредък.  Поне може да се извините за тъпия, нагъл и грешен отговор на моя въпрос.

Смисъла на това упражнение явно не е за вашия акъл да го разберете. Но поне не подвеждайте вашите клиенти с разсъжденията на вашия ограничен капацитет. Просто ги информирайте за различните възможности.

Visitor, на теб може да не ти пука, че даваш грешни съвети в един форум който претендира да е най-голямата професионална счетоводна  общност, но за хората които искат да получат професионален съвет това не е  така. Вероятно и за създателите на форума не е все едно дали в техния форум се дават грешни съвети.

Относно отговора на експерта от НОИ, браво за това че сте го намерили и сте го предоставили на нас. Там стават ясни още важни неща, като например дали ако със  закупения стаж се надвишава минимално необходимия стаж по чл.68 от КСО, той се зачита или не. Това беше едно от важните неща които исках да знам. 
Здравейте,
защо така изведнъж ви секна сарказма (visotor , delphine), та не отговаряте на поставените въпроси.
Да не би да разбрахте, колко сте се объркали в надувките и назидателния тон.


 
Може да ми отговорите и на другия въпрос:

"Когато навършите необходимата възраст за пенсиониране - според годината на раждане - ще получите от НОИ уведомление, колко стаж не ви достига (ако е такова положението).
Чак тогава и САМО тогава може да "закупите” осигурителен стаж:"

Ако това написано по-горе е вярно :

Защо в чл.45 ал.2 на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж допуска че по чл.9а,  са платени осигуровки за месеци в които има осигуряване на друго основание и че платеца може да си върне надплатените осигуровки.
Нали от НОИ има уведомление точно колко стаж да платите - какъв е смисъла на този член.

И ако погледнете в ал.1 на чл.45 ще видите, че той се отнася за закупен стаж по чл.9а, ал.1 от КСО , а не по ал.2

След като продължавате да твърдите, неща които не са ясни, да ви попитам нещо.
Правите ли разлика между чл.9а ал.1 и ал.2.
И защо в ал.4 е конкретизирано, че Само за случаите по ал.2 недостигащия стаж се преценява към датата на заявлението за пенсиониране, т.е. за случаите по ал.1 това не трябва да важи.

С цялото ми уважение към хората които отговарят тук, преписването на КСО и други наредби , както и препращането към указания, които са едно и също с КСО като само са изтрити членовете и алинеите - не е отговор на конкретен въпрос.
Това само показва че и вие знаете точно колкото мен. Аз също съм прочел  КСО и наредбите и питам за това което не е уредено в тях.  И дали сте се сблъсквали с точно този проблем и как евентуално сте го решили.

Иначе вече съм пуснал запитване и към НАП и към НОИ, след като и вие не знаете.

Иначе, коментара на Nikolay ме насочи да питам дали може да се плащат на части, тъй като това не е ясно разписано в КСО и наредбите.

Благодаря все пак

"Няма как да стане това "периодично купуване по 3 месеца стаж". Тоест - сега решавате, плащате и получавате.
Когато навършите необходимата възраст за пенсиониране - според годината на раждане - ще получите от НОИ уведомление, колко стаж не ви достига (ако е такова положението).
Чак тогава и САМО тогава може да "закупите” осигурителен стаж:"

Ако това е вярно, тогава какъв смисъл има чл.45  ал.1 и ал.2 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
Както и чл.9а, ал.4 от КСО - която казва точно това, но ако купувате стаж по ал.2, а не по ал.1 (която е купуване на период на образование).
Здравейте,
бих искал някой да допълни или коригира моите мисли по темата.
Искам периодично да си купувам по 3 месеца стаж за периода на висшето образование.
1. Подавам декл.8 в НАП, като пиша сумата 3.0,198.650 = 386,10лв
2. Плащам сумата онлайн.
3. Подавам искане до НОИ, за издаване на удостоверение за осигурителен стаж от осигурителния архив на НОИ. (за да видя дали към осигурителния ми стаж са добавени 3месеца)
Ако някой знае друг начин да разбера дали са добавени 3-те месеца, ще се радвам да го науча.
Благодаря за отговора.
Здравейте,
искам да попитам, ако получавам обезщетение за безработица, и имам граждански договор - трябва ли да го декларирам към АЗ и ще ми спрат ли обезщетението или ще го прекратят. И ще ми го възстановят ли след прекратяване на гражданския договор.

Благодаря
и съответно какъв осигурителен доход се брои, 3000, или 3000-пенсията или 3000-пенсия-ИИ.

Ако съм надвнесъл ДОО и ЗО дали мога да си ги приспадна при ГДД.
" здравните осигуровки върху какъв доход се внасят? Върху 3000 или върху 3000-пенсията?"
Допълвам въпросите върху 3000, върху 3000-пенсията или върху 3000-пенсията(311лв)- интеграционните добавки(52лв)
Нямам фирма за да имам счетоводител, просто разсъждавам по въпроси които имат познати със фирми и счетоводителите им дават разнопосочни мнения.

Те ако нещата ми бяха кристално ясни няма да пиша тук.

Относно разсъжденията ми по-долу, исках да проверя какво се случва с граничен случай при 1лв, А за всички останали по-високи доходи е ясно, че пак ще се дължат ЗОВ.

Благодаря за разясненията
В обобщение аз невиждам никакво основание дори пенсионер с 1лв допълнителен доход (да не говорим за по-големи доходи) да не дължи 6ст. Здравна вноска като му се приспаднат НПР,
Дано да греша.
А пък в т.6 на чл.40, ал1 от ЗЗО става още по-интересно тъй като лицата получаващи доходи на различни основания всъщност включва пенсиите към другите доходи и вноски се внасят върху сбора от всички доходи. Т.е.  пак основание да се плащат ЗО.
Само че съгласно ЗЗО чл 40, ал.1, т.4 - пенсионерите са осигурени върху размера на пенсията им , за сметка на държавния бюджет. Което може би заблуждава, че те не дължат ЗО за останалите си приходи, колкото и малко да са те.