Много благодаря, Явно това ми е грешката, не разгриначавам видовете разходи. В случая става въпрос определено за разход тип "шапка" :)
Сигурно не се изразих аз разбрано, фактурите за покупките за личните нужди на собственика се осчетоводят стандартно като разход и с тях се преобразува резултата, но те намаляват и фирмената каса..., при което мен ме притеснява момента със скритото разпределение на печалба... Затова си мисля, че е редно собственикът да върне сумите в касата, но как, като ми остава салдо по разчет, което не знам как да закрия. Къде бъркам? Благодаря!
Сигурно е елементарно, но на мен ми е трудно и Ви моля за помощ. Досега съм ползвала точно този вариант 499/501 и после 501/499. Съгласих се с delphine, че трябва да са посочени като разход, обаче оттам зациклям със сметките... или по-точно зациклям с операцията, че собственикът трябва да възстанови парите в касата.
Добър ден,
нека да попитам в тази тема и аз, когато неплатеният отпуск е по желание на лицето и здравната осигуровка е за негова сметка, но какъв процент е, защото програмата ми смята на 4,8, а аз все си мисля, че трябва да е 8% Греша ли?
Струва ми се, че код 606 "Доходи от други източници, извън посочените в предходните кодове по чл. 35, т. 6 от ЗДДФЛ" е подходящ, но ще съм благодарна на още едно мнение!
Добър ден на всички!

И аз имам малки затруднения с попълването на справката тази година. Фирма купува от физическо лице компютър на стойност 600лв, което е необлагаем доход за лицето и съответно той не го декларира, но платецът - да. Не попадам и в чл.73 (1), т.4, но не мога да преценя какъв код е подходящ в случая да се посочи.
Съгласна съм и с двамата, но не съм наясно за последиците...
Благодаря.
Да, но няма. Следва, че грешно съставена според мен. А какви биха били санкциите, ако се продължи така?
Добър ден,

според ЗС и ЗДДС минималните изисквания към фактурите включват "предмет и стойностно изражение на съответната операция", т.е. какво се продава, колко струва 1 единица, колко като количество се продава, обща сума.
Ако фирма издава фактури с някакво по-общо наименование на продадените артикули, примерно "строителни материали", това прави ли фактурата грешно съставена? И да допълня, не е издала никакъв друг документ, в който подробно да е описано това, няма приемо-предавателен протокол, няма договор... Може ли да се процедира така?
Склада и аналитичното водене на 304 не го коментирам, отделно за него се подава достатъчно детайлна информация.

Благодаря!
Много ми помогнахте, благодаря Ви, ще прегледам обстойно всичко и ще пиша пак, ако не ми е ясно нещо! Желая хубав и ползотворен ден!
Разбрах, благодаря!
Да, за което благодаря!
Добър вечер,

бихте ли ми помогнали, фирма, извършваща услуги, прекратява договора си за наем на помещение, очертава се занапред да извършва дейността си без офис (което не пречи с оглед услугите, които предоставя). Има заведен неамортизиран климатик, та въпросът ми е какво да правя с амортизациите му? Предполагаа се, че трябва да ги спра, но какво точно следва, не ми е ясно и докога... Ще бъда благодарна и на някакви насоки!
Благодаря, да, начислила съм ДДС, повече се колебаех за деветките. Благодаря!
Добър вечер,
възможно е да е елементарно , но аз се затруднявам: регистрирана по ДДС БГ фирма продава тук в България стока на английска фирма, нерегистрирана по ДДС. Освен адреса имам и Company Registration N, който предполагам е техния ЕИК. Правилно ли се ориентирам, че това се третира като обикновена продажба и ако е така, как се вписва този техен ЕИК номер, за да влезе правилно в дневник продажби, защото счетов. програма ми дава грешка. Дали не трябва да използвам деветки?
Благодаря!
Благодаря, хубав и ползотворен ден!
Разбрах какво съм направила: подала съм по невнимание Д6 с код 8 и нули (защото нямам данък), така ми е приета, както и тази на СОЛ-а! Значи трябва да оправя данните на майката, ще подам отново едновременно за нея Д! и Д6, но се питам какво да правя с тази приета Д6 с код 8?
Благодаря Ви и на двете, ще погледна и ще пробвам да подам само на СОЛ-а.