Здравейте,

става въпрос за магазин в Етци.
Лицето иска да се регистрира не по чл. 97а, а доброволно по чл. 100 от ЗДДС.
Как се отчитат продажбите в дневника на продажби към ФЛ от Европа и САЩ и как се отразява ДДС-то в България?
В този случай фактурата от Етци за такси и комисионни и в двата дневника ли се отчита с протокол ?
Благодаря!
Осчетоводяването на ав. данък за всяко тримесечие.

Може ли да се осчетоводи:
452/503

123/452 накрая на годината ?
Здравейте, повдигам темата и искам да попитам какви счетоводни записвания следва да бъдат направени, за да са коректни? Благодаря
Явно не съм ги разтълкувала правилно. Бихте ли ми обяснили как ще се отрази коректно предоставянето на услуга към Полша при регистрация по чл. 97а?
Здравейте, изчетох всичко написно, след като имаме регистрация по чл. 97а и предоставяме услуга на данъчно задължено лице от Полша издаваме фактура с ДДС - 0% и подаваме ДДС на продажбите и ВИЕС, а фирмата в Полша си начислява ДДС-то. Правилно ли разсъждавам ?
Мерси!
Здравейте,
Имам следния казус- Ако лице е на 8 часа по трудов договор, може ли да бъде на граждански на 8 часа към друга фирма. Ще се усъмнят ли НАП че това е скрит трудов договор? Как да се постъпи така, че всичко да е законно? Дали е по-добре да му бъде направен втори трудов договор?
Здравейте,

фирма е регистрирана на основание 97а от ЗДДС,която е рег. по ДДС, заради такси и комисионни от Етци.

Фирмата получава фактура за услуга, която е издадена от Еранк със седалище САЩ, ако може някой да ми каже как се осчетоводява и следва ли да влезе в дневник продажби? Аз мисля,че не трябва, но все пак моля за коментар. Благодаря!
Здравейте,

имам лице, което е управител и се осигурява, като СОЛ във фирмата си. Скоро ще даде първият болничен за 45дни преди раждането. Фирмата няма да има управител, няма и работници. Няма кого да поеме управлението й и съответно няма да работи. Може ли само да се подават болничните?

Трява ли да се подаде нещо допълнително, че фирмата няма да работи?

Благодаря предварително
Здравейте,
Имам следният случай: управител на фирма СОЛ е сменен на 14.07.2021 в Търговския регистър, но не му е прекратено в НАП осигуряването. Въпросът ми е мога ли да го прекратя с дата 14.07.2021 или не; ако не мога това означава ли че той трябва да плати осигуровки до деня на прекратяването му.

Благодаря предварително!
Здравейте, фирма е рег. на основание 97А от ЗДДС и получава фактура от Амазон за покупка на ключодържатели с ДДС - 0%. Трябва ли да се отрази в Дневник продажби и да се внесе ДДС или се процедира по друг начин при такава регистрация по ДДС?
Здравейте, може ли малко съдействие?
От Амазон.де, rehnung e  :blush: :blush:
Здравейте,
имам следната чуденка- имам фактура от Амазон с 0 ДДС, трябва ли да я включвам в дневниците или не?

Благодаря предварително!
Здравейте,
нали срокът за корекция на Годишна данъчна декларация на физически лица по член 50 е 30.09.2021.
Имам следното запитване:
Лице, което е работило в Италия и има приходи в размер на 42995.15 лева и внесени осигуровки в размер на 2874.84 лева и платен данък 7453.12 лева

Прилагаме снимки на подадената ГДД, като смятам, че трябва сумата от 7453.12лв. да бъде намалена от основата за облагане. - (42 995.15-2874.84-7453.12) и въху тази сума да се начисли данък от 10%

Блгодаря предварително!
Здравейте,
Управител по ДУК иска да изтегли натрупана към момента печалба за лични разходи. Разпределяне на дивиденти според мен не е удачно, защото не е приключена финансовата година. Чудя се какви други варианти може да се използват?

Благодаря предварително!
Здравейте,
Може ли малко помощ-чудя се дали трябва да се подава декларация по член 55 на лице, което е регистрирано като свободна професия и се осигурява като СОЛ?

Благодаря предварително!
Здравейте, може ли да попитам дали трябва да се подава VIES когато сме регистрирани по член 97а и получава фактура от Етси?

Благодаря предварително!
Здравейте,
Ако фирма е пропуснала да предаде на счетоводството фактура  за продажба с ДДС, която е трябвало да бъде подадена миналия месец, какво може сега да се направи?
Фактурата е подадена от другата фирма в дневник покупки за ДДС.

Благодаря предварително!
Пробвах и с двете и никъде нямаше информация нито за едното, нито за другото. Понеже го подадох днес в 21 часа дали не трябва да почакам малко.