Не.
До 25.06. подавате две Д1 и две Д6 - по една за всеки месец поотделно. Сумата по договора разпределяте на двата месеца (обикновено според работните дни), приспадате НПР и получавате осиг.доход, който ще попълните в Д1 за м.04 и в Д1 за м.05.
Много Ви благодаря!
До 25-то число на месеца, следващ този през който е изплатено възнаграждението.

Т.е. за април нищо не правя и нищо не изчислявам, въпреки, че се включва половината месец по договор (от 15.04 до 30.04), а до 25.06.2023 г. трябва да подам Д1 и Д6 за осигуровките за крайната сума, която е по договор?
Здравейте, може ли да ми кажете как се смятат осигуровките по граждански договор за период от 10.04.2023 до 10.05.2023 с окончателно изплащане на цялата сума до 15.05.2023 г. на лице, което има доход и по ТД в друга фирма? И кога трябва да се подадат Д1 и Д6? Благодаря предварително!
В такъв случай не правете нищо повече.
Благодаря Ви!
Да, последната е с код корекция и е подадена с правилните осигуровки за лицето.
Здравейте, за м.10.2022 год. е подадена Д1 с грешно изчислени осигуровки за лице, което е СОЛ. През 2023 г. е подадена четири пъти Д1 с код корекция само за лицето, докато програмистите ни кажат, че ръчно трябва да си въведем данните в Д1, защото програмата не изчислява правилно осигуровките на лица СОЛ с болничен. Въпросът ми е дали трябва да си залича първата редовна Д1 за м.10.2022 г. за лицето, след това да залича всички подадени Д1 с код корекция от 2023 г. и чак тогава да си подам правилна с редовни данни или не е нужно да правя нищо повече и да оставя една редовна Д1 за м.10 и четири Д1 с код корекция за лицето? Благодаря предварително за отговорите!
Според мен рискувате да се третира като скрито разпределение на печалба и наистина дарение е по-добър вариант.

“Скрито разпределение на печалба” са:
а) сумите, несвързани с осъществяваната от данъчно задълженото лице дейност или превишаващи обичайните пазарни нива, начислени, изплатени или разпределени под каквато и да е форма в полза на акционерите, съдружниците или свързани с тях лица, с изключение на дивидентите по т. 4, букви “а” и “б”;
Благодаря Ви!
Управителят има ли качество и на акционер или на свързано лице на акционер?
Управителят не е акционер в дружеството, той само е избран за изпълнителен директор. Неговата леля и друга фирма на баща му са притежатели на акциите в АД-то.
Бащата има изплатени и декларирани доходи от трудови правоотношения и дивиденти и мисля, че за да се избегнат всякакви излишни декларации и данъци ще е най-удачно дарение от бащата към сина...
Реално от всичко изчетено до момента и аз стигнах до извода, че е най-добре бащата (стига да може да докаже пред НАП такава голяма сума) да направи дарение на сина си, но днес попаднах и на този член от ЗДДФЛ и се зачудих дали не може да го ползваме по някакъв начин  :noexpression:
Здравейте, фирмата е АД, лицето, за което говорим е назначен като Изпълнителен директор на трудов договор в предприятието. В този случай можем ли да ползваме чл.24, ал.2, т.10 от ЗДДФЛ?
Здравейте, управителят на фирмата ни е с тежко онкологично заболяване и е в продължителен болничен. Според Вас кой вариант е по-добър - неговият баща да направи дарение към него като физическо лице на физическо лице или фирмата ни може да поеме разходите за лечение като се позовем на чл.24, ал.2, т.10 от ЗДДФЛ (ако някой има такъв случай във фирмата ще съм благодарна да ми каже как точно се случват нещата). В случая говорим за сума над 150 хил. лева. Ако някой има по-добро предложение, ще се радвам да го сподели, защото никога до сега не съм се сблъсквала с такъв случай и търся варианти. Благодаря предварително на отзовалите се!
Осигурява се и за пенсия и за здравно
Т. е. таблиците и така са правилно попълнени и няма нужда да попълвам и други суми?
Здравейте, според Вас правилно ли са попълнени таблици 1 и 2 на лице, което е СОЛ с личен труд, няма ДДФЛ, получава пенсия, с ТЕЛК е и ползва данъчно облекчение? През цялата година е получил доход като СОЛ в размер на 7 980 лв, които съм разделила пропорционално и тези 360 лв разлика НЕ трябва да ги искам за възстановяване, защото облагаемият му доход е под МОД. Трябва ли да попълня и сумите на получените пенсии през годината и в кои таблици и колони? Благодаря предварително на отзовалите се!  :smile1:
Благодаря Ви много delphine! Никога до сега не съм работила ТРЗ и просто открих грешката на предишната колежка и се притесних. Хубав ден!  :smile1:
Благодаря delphine! Притесненията са ми по-скоро дали мога да коригирам Д 6, която ще е в намаление на здравната вноска на самоосигуряващото се лице и как е редно да се подаде - с код корекция на цялата Д6 със сумите на всички останали осигуровки както са си подадени (защото имам и работещи на ТД във фирмата и още едно СОЛ) и промяна само на вноската за здравно осигуряване на СОЛ-овете или по друг начин?
Здравейте, при попълване на Декларация по чл.50 и проверка на осигурителния доход на лице, което е СОЛ, установих, че програмата ми е изчислила грешно осигурителния доход на лицето за м.10.2022 г в което то е било в болничен 5 дни. И така вместо да внесе вноска за ЗО на 710 лв е внесена здравна вноска върху 879,05 лв (вноската за ДОО си е правилна 165,43 лв). Въпросът ми е дали може днес да подам Д1 и Д6 с код корекция за м.10.2022 само за това лице, след което да подам декларация по чл.50 от ЗДДФЛ и после да подам и правилни декларации за осигурителни вноски по образец 1 и 6?