Каква според Вас е възможността да извършва дейност в собствената си фирма по ГД без преди това да се е регистрирал като СОЛ?
Осигуряването като СОЛ без ОЗМ си остава до края на 2024.
Към него може да се добави и осигуряване по ТД, като се спазват праговете. За да не е и голяма сумата може ТД да се сключи на 4 часа и за длъжност с "9". Ако управителя реши може в някои от месеците да си плаща и премия по ТД та сумата на осигуряването му да се вдигне, без да се променя длъжността, възнаграждениет или заетостта на 8 часа.
И защо да го товарите с големи осигуровки излишно  вместо дивидент и да превъртите едни пари неколкократно внасяне/теглене? Банковите такси ще са далече по-малки от осигуровките.
1, Не аз го товаря, а предишната счетоводителка му е плащала не само по СОЛ с личен труд. Защото му е плащала 10 000 възнаграждение в брой. Излиза че е ползвала друго основаание.
2. Как се превъртат суми от дивидент с теглене / внасяне.
Като излязат от фирмата по банка парите, как на какво основание собственика да ги внесе обратно? Не мога да си обясня тази част от "превъртането".
акво е "ГО"? -
Ако вместо  "ГО" сте искали да напишете "ГД", то бихте ли пояснили за кои "всички рискове" се внасят осигуровки по ГД? - да, ГД исках да напиша и по ГД отново не се осигурява възможността за осигуряване за всички рискове.
Как по ТД може да се осигурява на "неголяма сума"? Не трябва ли да се съобразява с някакви минимални прагове? - на 4 часа например и по ТД може да изпълнява всякаква дейност. Аз казах че е рисково управител да сключва ТД със себе си. Имам познат който така работи- от време на време се спори с НАП и ИТ. Обаче някак си печели споровете. Пиала съм го как - той отговаря че няма нормативен документ който забранява това. Но има коментари на инстутуции в които се казва че е неуместно управител са сключва със себе си ТД.
Защото дивидента за разпределяне свърши. Има голяма каса. Не иска да се разпределя авансов дивидент. Мисля че остава "товаренето с осигуровки" и банкови такси.
Това си е направо култово.
колко да е култово? - казва се че се осигурява като СОЛ на ниския процент ( т..е. без ОЗМ )
Управителя иска, след края на ТД в другата фирма, да се осигурява в собсвената си фирма за всички рискове. Ето така става за " невсички рискове" или на ниския процент.
Смятам че " невсички рискове " е токова култово колкото " на ниския процент"
Само да допълня:  само в краен случай бих написала ТД с управител. Пред проблема "чистене на каса", определено ще избера ТД с управител, отколкото да остана с гоооляма каса.
Благодаря за отговора.
Да, хвана ме - аз мислех че  отговора е "не може", но имах нужда от потвърждение на колега.
Управител ми твърди че се осигурявал като СОЛ с личен труд и бившата счетоводителка му плащала в брой 15000лв. Това даже е много по-нужно заради "чистенето на касата" отколкото за заплата на управителя (ама айде).
Аз му казах че за да му е платено в брой такава сума не е е само СОЛ, ами може би има и ТД.
Да, управителите твърде често не знаят ккак е осигуряват в дружеството си. Имам управител (собстевеник) който има фирма от 4 години и искренно вярва че има ТД с фирмата си ...... Никак не му пречи че всеки месец подписва отделни платежни за осигуровките си и там си пише основанието " СОЛ".
Може да започне да се осигурява и на друго основание във фирмата си - граждански договор или трудов. Има някои рискове при осигуряване н атрудов договор обаче за СОЛ. Така управителя ще може да се осигурява за всички рискове във собствената си фирма, но разхода за осигуровки ще се вдигне:
 1. СОЛ на МРЗ за невсички рискове
2. Някаккъв ГО или ТД на неголяма сума, но за всички рискове
Демек ще плаща по два вида осигуряване и разхода на управителя ще се вдигне.
Пък от 01,012025 до 31,01,2025 ще му промените СОЛ осигуряването с подаване на ОКД 5.
Възможно ли е на управител който се осигърява като СОЛ с личен труд да му се изплати нето възнаграждение над 10 000 в брой? Т.е. тъй като полага личен труд да се пренебрегне факта че възнаграждението му е по ДУК а не по КТ и така да не влезе по ударите на закона за ограничаване на плащанията в брой? Плащанията по КТ са изключени от ограничението на закона( особено ако работодателя няма 101 работника)?
На 29.04,2024 се плаща авнс за доставка на стока от Румъния в България. Доставчикът е регистрирано по ДДС лице, както и клеинта в България. На 16.05.2024 в българското дружество се получават стоките заедно с издадената фактура за аванса от 29,04,2024 и фактурата за доставените стоки издадена на 14,05,2024. Фактурите са с обратно начисляване на ДДС. По коя фактура следва да издам протокол за вътрешно общеноста доставка? По фактурата за аванс от 29,4,2024 или по фактурата за доставени стоки от 14.05,2024? Коя да е датата на протокола 29.04,2024, 14.05.2024 или 16.05.2024? Трябва ли да направя проверка за регистрация на румънската фирма по ДДС на 16.05.2024?
не е това за което си мислиш. напускам работа. идва една счетоводителка и се прави на важна и надута и пред управителя де. тя та ми обяснява че нямало как да ползвам ДК без да имам касов бон на фактурата. пък на фактурата пишело "в брой". ама ако до 1 месец съм платяла и вече съм ползвала дк, то нямало проблем................. ........................ ..............
каза още че стандарта за лизинг не бил сс който се използвал за осчетоводяване на договор за наем на офис. и други работи каза.... ама не е за пред тебе.
още се чудя дали ТЕЗИ ГЛУПОСТИ съм ги чула!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! толкоз невероятни бяха.
остава ми още седмица. не стига че не се разбрахме с шефовете ами и сега тази балонна структура с нейните касове бонове....
Обвиниха ме че разпределението на целата печалба за мин. година като дивидент  ще  "насилствено декапитализирам дружеството. ". Така докарвам на фирмата до състояние в което: 1. банките няма да отпускат кредити на фирмата 2. ще променят лихвата по вече отпуснатите  кредити 3. банките ще ме съдят за нарушаване на договора за кредит, който вече е бил отпуснат. т.е. фирмата вече няма да отговора на профила за който е бил договорен този кредит.
На мен това ми се струва като малко пресилване на нещата. Каво мислите? Декапитализира ли счетоводителя фирмата, при разпределението на цялата печалба на дружеството?
Благодаря за уточнението. Аз забравих да пиша че не е в "режим на касова отчетност".
Ползвам смело ДК на неплатена, издадена за "плащане в брой" фактура.
Влияе ли авансовото разпределение на дивиденти за 2024г. на отпуснати кредити на фирмите от банка?  Някой има ли опит с това?
Искам да поясня че е свършил дивидента от 2023 и сме започнали авансово разпределение от прогнозната печалба за 2024. Поставя ли дружеството в неблагоприятна за получаване на кредит ситуация? Кредита е овърдрафт за неголяма сума!
Фактурата е издадена, като е посочено че е "за плащане в брой". Не е платено в брой на 22.04.2024. Няма касов бон. На 26. е платена част от сумата. Издаден е касовият бон за тази сума. Но искам да ползвам данъчния кредит. Законът разрешава ли го?
Имам фактура за покупка на материали на 22.04.2024. Стоките пристигнаха на 22.04.2024. Не сум платила. Фактурата е за плащане в брой. Мога ли да ползвам данъчния кредитв в м.4.2024?
Здравейте,
Искам да наема лице на ТД, на 4 часа на мин. работна заплата за 2024г. Лицето получава обещетение за безработица от 3 месеца и има още време на борсата. Може ли да продължи да си получава обезщетението, при сключения ТД на 4 часа прим МРЗ? Преди години беше така. А сега, 2024г.?
Здравйте,
Има нужда ЮЛ да предостави в брой заем на ФЛ. Следва ли да приложа ограничението на Закона за ограничаване на плащанията в брой? Т.е. да сключа договора за 9900лв. за да мога да предоставя заема в брой?
Моля за мнение!
Каква е ставката на ДДС за предоставена строителна услуга от българска фирма рег. по ЗДДС  на българска фирма също рег. по ЗДДС на територията на ЕС. Строителният обект е на територията на Испания. Обектът не е собственост на фирмата клиент. Бълг. фирма доставчик  е подизпълнител на фирмата клиент- изпълнител на строителния обект в Испания.